Vilken kasse tror du är bäst för miljön?

Vilken kasse tror du är bäst för miljön?

Frågan om plastkassar är en viktig del i hållbarhet inom handeln, både i matbutiker som Coop och i butiker som säljer kläder och andra varor. Ämnet har blivit extra aktuellt sedan en ny förordning kom under sommaren som handlar om att ge kunder bättre information om hur plastkassar påverkar miljön negativt. Därför ställde vi frågan i Matometern om vilken bärkasse svenska folket tror är bäst för miljön.

Bärkassars hållbarhet är en svår fråga och det är inte lätt för allmänheten att hålla koll på all information. I Matometern blir det tydligt att en stor del av befolkningen, hela 64 procent, tror att kassen gjord av tyg (bomull) är bäst för miljön. Bara en procent tror att polyester-kassen är bäst för miljön.

Coop har under en lång tid arbetat med hållbarhetsfrågor och har tagit flera initiativ för att hjälpa kunder att göra mer hållbara val när de handlar. Detta gäller även påsfrågan. I en undersökning om bärkassar gjord av Konsumentföreningen Stockholm visar det sig att en bomullskasse behöver användas mellan 130 och 400 gånger för att komma ner i nivån av miljöpåverkan av en plastkasse tillverkad av sockerrör.

Som en del i det arbetet har vi också genomfört en så kallad livscykelanalys där vi undersökt vilka bärkassar som är bäst för miljön. Som ett resultat av den har vi därför slutat sälja bärkassar i bomull. Vi har också tagit fram en flergångskasse som man lätt kan vika ihop och lägga i fickan. Den nya flergångskassen är tillverkad av vävd polyester och har en miljöpåverkan som är ungefär 5 procent jämfört med en bomullskasse. Vi har också reducerat priset på den nya flergångskassen med nästan 50 procent jämfört med den tidigare bomullskassen.

Matometern är Sveriges största undersökning om vad vi äter i Sverige varje dag.

  • Hemmabagaren är tydlig – jag bakar den godaste kladdkakan

    Hemmabagaren är tydlig – jag bakar den godaste kladdkakan

    Vem bakar den godaste kladdkakan? Coops Matometer har inför Kladdkakans dag ställt frågan till drygt 1000 personer. Undersökningens visar på gott självförtroende – var fjärde uppger att de själva är den som bakar den godaste kladdkakan. Det råder heller inga tvivel om vad man helst äter till kladdkakan, en majoritet av de tillfrågade svarar grädde.
    Läs mer
  • Unga män nobbar vegetariska rätter

    Unga män nobbar vegetariska rätter

    Män i åldern 16 -24 är den grupp som i minst utsträckning väljer lakto-ovo vegetariska måltider till lunch och/eller middag, visar Matometerns vego-index. Det totala vego-indexet i september ligger på 30. Den grupp som i störst utsträckning väljer vegetariska alternativ är kvinnor i åldern 25-34 med ett indextal i september på 37,7. Vego-index för män i åldern 16-24 under samma period är däremot bara 20,8.
    Läs mer