Vi äter mest potatis på lördagar

Vi äter mest potatis på lördagar

Årets första svenska färskpotatis har nu skördats ur den skånska myllan. Coops Matometer har gjort en djupanalys av sin databas för att se hur svensken konsumerar potatis. Analysen bygger på data från mer än 54 000 intervjuer och 340 000 inregistrerade måltider under perioden mars 2017 till mars 2018 från en riksrepresentativ grupp.

Tittar man på svaren från respondenterna så ser man att de flitigaste potatisätarna hittar man i Katrineholm och Sollefteå, där nästan varannan måltid består av potatis. Svensken äter oftast potatis på lördagar och speciellt till middag, men absolut inte till lunch på lördag då potatis på tallriken inte är lika populärt. Kvinnor och män i åldern 65-75 är de som oftast äter potatis t och sommarmånaderna juni-juli är den tid på året man oftast äter potatis. Här kan man tänka sig att midsommar och den breda tillgången till färskpotatis och nyskördad potatis är en viktig faktor och ökar tillfällena när potatis är en del av svensken måltid.

I bifogad PDF hittar du mer information från analysen.

  • Så påverkade värmeböljan svenskens matvanor

    Så påverkade värmeböljan svenskens matvanor

    Coops Matometer har analyserat 45 000 måltider för att se vad svensken har ätit mer eller mindre av årets varma sommar jämfört med förra sommaren. Förutom den förväntade ökningen av glass och drycker så har svensken ätit mer sallad, granola och melon men mindre choklad, kött och fikabröd.
    Läs mer
  • Tre av tio väljer vegetariska måltider visar nytt index

    Tre av tio väljer vegetariska måltider visar nytt index

    Fler än tre av tio svenskar valde en lakto-ovo vegetarisk måltid i maj, visar ett nytt vego-index, som bygger på data från fler än 400 000 måltider från Coops Matometer. Det är kvinnor samt yngre personer som oftast väljer vegetariska måltider. Matometerns vego-index visar också att de som väljer vegetariska måltider har ökat med två procentenheter sen maj 2017.
    Läs mer