Vi äter mest potatis på lördagar

Vi äter mest potatis på lördagar

Årets första svenska färskpotatis har nu skördats ur den skånska myllan. Coops Matometer har gjort en djupanalys av sin databas för att se hur svensken konsumerar potatis. Analysen bygger på data från mer än 54 000 intervjuer och 340 000 inregistrerade måltider under perioden mars 2017 till mars 2018 från en riksrepresentativ grupp.

Tittar man på svaren från respondenterna så ser man att de flitigaste potatisätarna hittar man i Katrineholm och Sollefteå, där nästan varannan måltid består av potatis. Svensken äter oftast potatis på lördagar och speciellt till middag, men absolut inte till lunch på lördag då potatis på tallriken inte är lika populärt. Kvinnor och män i åldern 65-75 är de som oftast äter potatis t och sommarmånaderna juni-juli är den tid på året man oftast äter potatis. Här kan man tänka sig att midsommar och den breda tillgången till färskpotatis och nyskördad potatis är en viktig faktor och ökar tillfällena när potatis är en del av svensken måltid.

I bifogad PDF hittar du mer information från analysen.

  • Ny undersökning – så äter vi sill

    Ny undersökning – så äter vi sill

    Inlagd sill har en lång historia på det svenska matbordet och tar ofta plats vid högtider som midsommar, jul och påsk. En analys av Matometerns databas visar att den inlagda sillen oftast finns på svenska tallrikar i juni. En färsk undersökning visar även att den mest populära sillsorten är senapssill och den allra viktigaste ingrediensen om man ska lägga egen sill är lök.
    Läs mer
  • De som äter vegetariskt upplever att de mår bättre

    De som äter vegetariskt upplever att de mår bättre

    Den vegetariska trenden har växt sig starkare de senaste månaderna. I april var hela 31,9 procent av måltiderna i hela landet lakto-ovo vegetariska visar Matometerns Vego-index som baserar sig på 12 000 måltider. Det är den högsta noteringen för indexet sen starten maj 2017.
    Läs mer