Vi äter mest potatis på lördagar

Vi äter mest potatis på lördagar

Årets första svenska färskpotatis har nu skördats ur den skånska myllan. Coops Matometer har gjort en djupanalys av sin databas för att se hur svensken konsumerar potatis. Analysen bygger på data från mer än 54 000 intervjuer och 340 000 inregistrerade måltider under perioden mars 2017 till mars 2018 från en riksrepresentativ grupp.

Tittar man på svaren från respondenterna så ser man att de flitigaste potatisätarna hittar man i Katrineholm och Sollefteå, där nästan varannan måltid består av potatis. Svensken äter oftast potatis på lördagar och speciellt till middag, men absolut inte till lunch på lördag då potatis på tallriken inte är lika populärt. Kvinnor och män i åldern 65-75 är de som oftast äter potatis t och sommarmånaderna juni-juli är den tid på året man oftast äter potatis. Här kan man tänka sig att midsommar och den breda tillgången till färskpotatis och nyskördad potatis är en viktig faktor och ökar tillfällena när potatis är en del av svensken måltid.

I bifogad PDF hittar du mer information från analysen.

  • Svenskarna vill ha hemrullade köttbullar på julbordet

    Svenskarna vill ha hemrullade köttbullar på julbordet

    Julen närmar sig med stormsteg och denna vecka sker de stora matinköpen till julbordet. En del julmat köps även färdiglagad vilket för många kan minska julstressen. Demoskop har på uppdrag av Coops Matometer frågat en representativ grupp på mer än 1 200 svenskar vilka rätter som är måsten på julbordet, vad som måste vara hemlagat och vad man helst köper färdiglagat.
    Läs mer
  • Mer än var tredje måltid vegetarisk i storstäderna

    Mer än var tredje måltid vegetarisk i storstäderna

    Den vegetariska trenden fortsätter att vara stark. I november var hela 34,6 procent av måltiderna i storstadsregionerna lakto-ovo vegetariska visar Matometerns Vego-index som baserar sig på 12 000 måltider.
    Läs mer