Tre av tio väljer alkoholfritt oftare

Tre av tio väljer alkoholfritt oftare

Alkoholfria alternativ blir allt populärare bland svenskarna. Tre av tio uppger att de allt oftare väljer alkoholfria alternativ, visar en färsk undersökning från Demoskop genomförd på uppdrag av Coop. Trenden är också tydlig på butikshyllorna där försäljningen av alkoholfritt vin och öl ökade med närmare 40 procent under 2016.

När alkoholen väljs bort är det främst alkoholfri öl som tar plats i glasen. Alkoholfri öl föredras i högre utsträckning av 16 procent, andra alkoholfria alternativ av 14 procent och alkoholfritt vin av 6 procent.

– Det är tydligt att den starka hälsotrenden inte bara påverkar hur vi rör på oss utan även vad vi dricker, vilket är positivt. Vi ser det också tydligt i våra butiker där våra leverantörer erbjuder allt fler alkoholfria produkter som tar allt större plats på våra butikshyllor, säger Anneli Bylund, dietist och hållbarhetsstrateg på Coop.

Den största ökningen i konsumtionen av alkoholfria alternativ finns i åldersgruppen 26-35 år, där fyra av tio uppger att de dricker mer alkoholfritt. När det gäller alkoholfri öl så är det en produkt med en tydlig övervikt bland männen, där 20 procent dricker mer alkoholfri öl medan kvinnors ökning ligger på 12 procent.

De alkoholfria alternativen ökar mer i storstadsområdena än i övriga delar av landet. Försäljningen av alkoholfri öl och alkoholfritt vin ökade med närmare 40 procent i Coops butiker under 2016.

Undersökningen om alkoholfria alternativ genomfördes 10 april till 16 april 2017 av Demoskop på uppdrag av Coop. Följande fråga ställdes till 1 000 svenskar: ”Dricker du mer alkoholfria alternativ än tidigare?”

För mer information kontakta:

Coops pressjour, 010–743 13 13

  • Ägg ohotad favorit på påskbordet

    Ägg ohotad favorit på påskbordet

    Påsken är vårens största mathelg. Coops Matometer har analyserat flera hundra tusen inrapporterade måltider och dessutom ställt specifika frågor till svenskar för att få en bild av vad de äter under påsk. Resultaten visar att ägg är en ohotad favorit på påskbordet, tätt följt av påskmust och inlagd sill, samt att en av fem kommer att äta mer vegetariskt under påsken i år jämfört med förra året.
    Läs mer
  • Det här packas i matsäcken på sportlovet

    Det här packas i matsäcken på sportlovet

    Nu är sportlovsveckorna igång. Många väljer att tillbringa ledigheten utomhus, på utflykter i naturen, kanske med skridskor eller skidor på fötterna. I en färsk undersökning har Coops Matometer frågat vad vi helst har med oss i matsäcken på våra utflykter. Undersökningen visar att det man helst packar med sig på utflykten är smörgås med pålägg samtidigt som yngre tillfrågade i större utsträckning packar sin matsäck med ”bars”.
    Läs mer