Eko-ägg populärt på årets påskbord

Ägg är inte helt otippat den stora favoriten under påsken. Hela 95 procent av de som firar påsk planerar också att äta ägg under den kommande påskhelgen, och nästan var tredje person planerar att välja ekologiska ägg i påsk. Det visar en färsk undersökning från Coop Medlemspanel. 

Populärast i påsk är att äta äggen kokta (92%) eller att använda dem i olika maträtter (57%). Var fjärde person kommer också måla ägg. På påskbordet i år kommer de flesta (68%) att hålla sig till traditionella rätter. Det som sticker ut är att var fjärde person kommer att ha nyttiga och hälsosamma alternativ samt ekologiskt på påskbordet.

– Generellt har vi en önskan om att äta sundare och mer ekologiskt. Det visar sig även under våra stora mathögtider som påsken, även om man också unnar sig godsaker. Just ägg är den vara, efter barnmat, som Coops kunder helst väljer att köpa ekologiskt. Under 2014 var vart tredje sålt ägg hos oss ekologiskt, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

Viktigast när man väljer ägg är att hönan lever under goda förhållanden, det svarar 56 procent. Därefter att det är från en lokal producent (37%) och storleken på äggen (35%). Äggets färg (8%) och utseende (3%) har dock mindre betydelse.

– Jag blir glad över att så många bryr sig om hur hönsens välbefinnande när de väljer ägg. Sedan årsskiftet säljer Coop inte ägg från burhöns. Om djuren mår bra i produktionsprocessen blir också maten godare, säger Louise König.

Familjeliv och smågodis till påskkärringar
Inköp av påskmaten kommer att ske i början av samma vecka som påskhelgen. Det svarar nästan hälften av de tillfrågade (47%). Endast 2 procent väntar till långfredagen med att handla. De flesta äter helst påskmiddagen med familjen (71%) och det är också tid med familjen som de flesta tycker är viktigast under påsken. Därefter kommer lugn och ro och njuta av mycket god mat. Om man får besök av påskkärringar brukar de flesta ge bort smågodis, följt av pengar och choklad.

Coop Medlemspanel: Undersökningen genomfördes online i mars 2015 och hade 1173 respondenter.
Se bilaga för hela undersökningen, Coops ekohjälte, recept, bilder, mm

För ytterligare information:
För journalister – Coops pressjour, tel. 010-743 13 13
För kunder – Coop Kundkontakt, tel. 0771-17 17 17

Coop Sverige AB är ett bolag som leder, utvecklar och samordnar Coops verksamhet. Coop Sverige ansvarar bland annat för inköp och sortimentsutveckling, logistik, marknadsföring och affärsstöd. Coop ägs av 3,4 miljoner medlemmar och har 665 butiker runt om i landet.
www.coop.se

  • Kampen mot matsvinn och matfattigdom uppmärksammas – Föreningen Ätbart tilldelas årets Änglamarkspris

    Kampen mot matsvinn och matfattigdom uppmärksammas – Föreningen Ätbart tilldelas årets Änglamarkspris

    I Sverige slänger hushållen mat för 14 miljarder kronor årligen och 450 000 ton mat går till spillo i primärproducentleden. Den rikstäckande föreningen Ätbart som startade i Skövde tilldelas nu årets Änglamarkspris på 250 000 kronor för sitt arbete med att minska matsvinnet och matfattigdomen. Änglamarkspriset, som delas ut för 23:e året i rad, går till unga personer som genomför betydande insatser för vår miljö i Sverige och därmed bidrar till en hållbar framtid.
    Read more
  • Kassen som används flest gånger är den mest hållbara

    Kassen som används flest gånger är den mest hållbara

    Coop kommer att sänka priset på plastbärkassar i våra butiker från 6,95 kronor till 3,95 kronor från och med den 1 november. Detta som en direkt följd av att den punktskatt som infördes på plastbärkassar år 2020 tas bort. Coop uppmanar sina medlemmar och kunder att använda sina bärkassar många gånger.
    Read more