Ända sedan 1600-talet har djurbete och banskötsel varit nära förknippade. I ett unikt och stort samarbete mellan Visby Golfklubb, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), RISE, Ammor Gård, Protos AB, Coop Sverige, svensk får- och lammnäring och Svenska Golfförbundet ska virtuella stängsel skapa banbrytande steg för hållandet av betesdjur där traditionella fysiska barriärer ersätts eller kompletteras med digitala lösningar.
Tekniken använder en kombination av sensorer, programvara och kommunikationssystem för att skapa osynliga gränser som kan övervaka och styra rörelse i specifika områden och bygger på att alla djur bär ett halsband som är uppkopplat både via GPS-nätet och telenätet. Via en app i telefonen “ritar” lantbrukaren in önskat betesområde på en karta. När systemet är i gång och ett djur passerar den virtuella gränsen (den utritade gränsen) avger halsbandet en ljudsignal som pågår i cirka 20 sekunder och avslutas med en korrigerande stöt om djuret inte reagerar på ljudsignalen och vänder om.
– Den innovativa teknologin har stora möjligheter att förändra hur vi bedriver betesdrift på lång sikt, med potential att effektivisera arbetet och få ut fler djur på bete vilket bidrar till att öka den biologiska mångfalden och öppna landskap, säger Majsan Pense, kategorichef kött/chark på Coop Sverige som gått in med ekonomisk stöttning i projektet.
– Om virtuella stängsel blir godkänt i Sverige kommer vi få fram fler naturbetande djur. Då kan det bli möjligt att beta svårtillgängliga marker. Vi ser gärna att man fattar beslut, så att vi får fram mer svenskt naturbeteskött – både nöt och lamm, fortsätter hon.
Tekniken ger en flexiblare djurhållning, och en lägre kostnadsbild. Virtuella stängsel möjliggör inte bara att nya ytor kan användas för bete, vilka annars är för svåra eller olönsamma att stängsla, utan underlättar också ökad rotation mellan betesytorna. Att lätt kunna flytta fåren mellan mindre betesytor mer frekvent minskar mängden parasiter i marken som är skadliga för fåren, vilket i sin tur leder till ett minskat behov av avmaskningsmedel vilket gynnar den biologiska mångfalden och minskar risken för att fåren utvecklar läkemedelsreistens.
– Gränserna kan helt enkelt anpassas och ändras efter behov. Det blir även kostnadseffektivt jämfört med traditionella stängsel, minskar behovet av fysiska barriärer som kan störa ekosystem, ger en förbättrad förmåga att upptäcka och reagera på intrång samt ökar möjligheten till större andel öppna landskap, säger lammproducenten Torbjörn Svensson på Ammor gård.
– På Protos har vi följt utvecklingen av virtuella stängsel sedan några år tillbaka. Vi ser positivt på den här typen av teknik som hjälper våra leverantörer att effektivisera lammproduktionen och ha fler betande djur – något som gynnar den biologiska mångfalden och stärker vår försörjningsförmåga ur ett beredskapsperspektiv, säger Ola Thomsson inköpschef på Protos AB.
Virtuella stängsel har visat sig fungera väl i typiska betesmiljöer enligt tidigare forskning. Projektet syftar till hur den här tekniken kan tillämpas i mer komplexa och offentliga miljöer, i det här fallet Visby Golfklubbs golfbana på Kronholmen på Gotland, en unik miljö som kombinerar golfverksamhet och rekreation. Projekttiden är satt från 16 juni 2025 fram till 15 augusti 2025.
– Målet med detta projekt är att ge en modell för hållbar fårskötsel i offentliga miljöer, som kan skalas upp till andra liknande miljöer i Sverige, till exempel skidbackar, parker och strövområden, säger Fredrik Sundblad på LRF Kött och förklarar vidare:
– Genom projektet kan vi bidra till en mer hållbar användning av naturresurser, stärka lantbrukarnas förutsättningar och skapad en förbättrad upplevelse för både människor och djur i öppna landskap.
I projektet kommer undersökas om det går att öka tillgängligheten till betesmarker för fårföretagare, och på så sätt stärka deras resiliens mot yttre faktorer så som torka. Projektet ger även möjligheten att bidra till naturvård i områden som sällan används för djurhållning, vilket skapar förutsättningar för ökad biologisk mångfald och minskad maskinanvändning. I testområdet kommer halsband att sättas på fåren som betar inom golfbanans naturområde.
– Samtidigt vill vi förstå hur människor och djur interagerar i dessa öppna miljöer utan fysiska stängsel och undersöka metoden att bedriva betesdrift med virtuella stängsel. Vi hoppas kunna förbättra upplevelsen för besökare på Kronholmen, och bidra till ökad medvetenhet och acceptans för betande djur i urbana och offentliga miljöer, säger Per Nielsen, docent i etolog vid SLU och senior forskare på RISE.
Svenska Golfförbundet ser positivt på hur Visby Golfklubb steg för steg utvecklar sitt hållbarhetsarbete.
– Detta är ett mycket spännande och innovativt projekt som inte bara kommer att främja den biologiska mångfalden, utan också förbättra spelupplevelsen. Vi på förbundet ser fram emot att följa projektets utveckling noga, säger Annica Lundström, chef för klubb- och anläggningsutveckling på Svenska Golfförbundet.
Köttet från de naturbetande fåren kommer att säljas till konsument via föreningen Coop Gotland och främst butiken Stora Coop Visby.
– Coop Gotland är öns största försäljare av gotländskt kött och stöttar produktionen sedan länge, säger Markus Wahlgren, stormarknadschef Stora Coop Visby.
Förväntade effekter av virtuella stängsel på Kronholmens golfbana
Från fårproducentens perspektiv: Vi förväntar oss att kunna minska behovet av traditionella fysiska stängsel, vilket kan innebära minskad arbetsinsats och ökad flexibilitet i betesplaneringen. Vi får bättre övervakning på djuren och kan agera snabbare om för att åtgärda avvikelser.
Från besökarens perspektiv: Vi tror att användningen av virtuella stängsel kan bidra till att öka spelupplevelsen genom att det blir lättare att hitta bollen i ruffarna vilket medför kortare rondtider.
Från Visby Golfklubbs perspektiv: Virtuella stängsel minskar behovet av maskinanvändning och ökar den biologiska mångfalden samtidigt som vi skyddar fornlämningar och andra naturvärden på Kronholmen.
Från forskningsperspektiv: Genom detta projekt hoppas vi kunna samla ny information om långtidsanvändning av virtuella stängsel i publika miljöer och undersöka hur fåren använder tekniken över en hel betessäsong.
För mediefrågor, kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se