“Viktigt att värna om demokratin” – Nu röstas ägarombuden fram inom Coop Syd

“Viktigt att värna om demokratin” – Nu röstas ägarombuden fram inom Coop Syd

Ägarombudsvalet är i gång och nu kan vi medlemmar göra skillnad genom att rösta fram ägarombud. Röstningen är öppen fram till 7 februari. Christian Möller är en av kandidaterna – och han vill stärka både Coop och demokratin.

Ett av Sveriges största val pågår – ägarombudsvalet. Efter de stora rikstäckande valen vart fjärde år, är kooperationens val det största vi har i Sverige. Coops 3,9 miljoner medlemmar är röstberättigade och valet pågår fram till 7 februari.

Christian Möller kandiderar för att han vill att alla medlemmar ska få bra prisvärd mat med hög kvalitet. En hållbar handelskedja med personal som gör det lilla extra för kunden.

– För mig är det viktigt att bidra med sin kompetens för att stärka och tillföra något till Coop, säger Christian Möller, kandidat i ägarombudsvalet. Det gäller inte bara teknik och nya sätt att handla mat, utan att också fortsätta att verka för att den demokratiska process som finns inom Coop stannar kvar.

Christian Möller beskriver sig själv som en driven person, som har varit med om att driva fram och förbättra små företag inom både så kallade gardencenter och möbler. Han har ett stort matintresse, trivs mycket bra i natur och trädgård och tycker också om att odla sin egen mat.

– Jag tror och hoppas att jag kan företräda medlemmarna och även själv bidra med mina erfarenheter som åren gett, berättar Christian Möller. Jag tycker att alla som har tid och vill påverkar sin lokala butik, och ibland även hela kooperationen, ska engagera sig som ombud. Det är en möjlighet att förstå hur en kooperation fungerar och att få träffa många intressanta människor.

Ägarombuden fyller en nyckelfunktion i Coop Syd där de bland annat utgör föreningsstämman och är länken mellan medlemmarna och styrelsen.

– Det är viktigt i dessa dagar att värna om just demokratin. En rättighet man har som medlem är att rösta på sin kandidat, säger Christian Möller vidare.

Ägarombudsvalet bygger ett stort engagemang som lyfter viktiga frågor och tillvaratar medlemmarnas intressen. Under våren är det dags för föreningsstämman, där ägarombuden är med och fattar viktiga beslut.

– Det här gör mig extra stolt över kooperationen, när jag ser det lokala engagemanget och vår starka svenska tradition med föreningar och demokrati på gräsrotsnivå. Det är verkligen en ära att få leda det kooperativa arbetet som ordförande, säger Jenny Giertz, ordförande i Coop Syd.

Coop ägs av sina medlemmar och bildar en stark representativ demokrati via våra föreningar. Medlemmarna väljer vilka som blir ägarombud i de lokala butikerna – och dessa blir sedan medlemmarnas röst genom butikschefen och hela vägen upp till de högsta befattningshavarna i många fall.

I Coop Syd finns cirka 530 000 medlemmar som kan rösta. Totalt har 86 personer kandiderat för att de vill vara med och göra Coop Syd ännu bättre.

Några fler saker som ägarombuden gör:

 • Sprider våra kooperativa värderingar
 • Lyfter och stärker Coops idé både i föreningen och lokalsamhället
 • Bär vår idé: att skapa ekonomisk nytta och ge våra medlemmar möjlighet att bidra till en hållbar utveckling
 • Är rådgivande för butiken ur ett medlemsperspektiv

Läs mer om ägarombudsvalet

För mediefrågor, kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se 

 • Nya affärschefer för Coop och X:-tra

  Nya affärschefer för Coop och X:-tra

  Coop Sverige rekryterar Krister Thid som ny affärschef för X:-tra. Han kommer närmast från Willys och rollen som Kategoriområdeschef. Sven Skarlöv, tidigare affärschef för X:-tra blir från 2 april ny affärschef för Coop-kedjan.
  Read more
 • MedMera Bank fortsätter ta marknadsandelar

  MedMera Bank fortsätter ta marknadsandelar

  MedMera Bank presenterar en positiv årsrapport för 2023 trots de utmaningar som påverkat nischbankerna. Med en ökande kundbas och fokus på affärsregler har banken visat på tillväxt och framtidstro.
  Read more