Vem ska få Änglamarkspriset 2009? Världens fiskarter i fokus för Coops stora miljöpris

Pressmeddelande 2009-03-19

Nu är det dags att nominera kandidater till Sveriges största miljöpris – Änglamarkspriset. Det är åttonde gången som Coop utlyser ut sitt stora miljöpris med ett stipendium på 100 000 kronor till förstapristagaren. Världens fiskarter och Levande hav är årets tema.

Priset syftar till att ge välförtjänt uppmärksamhet och uppmuntran till personer som gör förtjänstfulla insatser för miljön. 2009 års Änglamarkspris ska delas ut till en person som enskilt eller inom en organisation eller ett företag som arbetar för ett levande hav.

– Över 70 procent av världens fiskarter är helt exploaterade eller förbrukade och i norra Atlanten har bestånden av torsk, kummel, kolja och flundra minskat med 95 procent de senaste årtiondena. Därför vill vi uppmuntra personer som arbetar för att minska påverkan på havet inom fiske och fiskodlingar. Ett krav för att kunna bli nominerad är att man arbetar för ett levande hav, säger Coop Sveriges miljöchef Mikael Robertsson.

Sista dag att nominera är 30 april. Nomineringen görs enklast på www.coop.se.

Om Änglamarkspriset Änglamarkspriset instiftades 2002 av Coop tillsammans med Hans Alfredson, Märta-Stina Danielsson och Sven-Bertil Taube, för att uppmuntra och lyfta fram goda initiativ inom miljö och ekologi. Juryn består av Hans Alfredson, Märta-Stina Danielsson, Sven-Bertil Taube, samt flera miljökunniga personer som Coop utser. Alla medlemmar och kunder kan påverka både genom att nominera och genom att rösta på finalisterna på www.coop.se.

Ordet Änglamark förekom första gången i Hasse och Tages film Äppelkriget. Idag bärs namnet Coop Änglamark av varor som odlats ekologiskt och producerats med miljöanpassade metoder.

Tidigare vinnare av stipendiet på 100 000 kronor är: • Stiftelsen Ekocentrum i Göteborg • Fältstationen Rördrommen, Eskilstuna-Strängnäs • Skogs- och naturkämpen Anders Delin, Järbo i Gästrikland • Birgitta Sandström Lagerkrantz, projektledare för miljöprojekt, Stockholm • Ann-Helen Meyer von Bremen, frilansjournalist, Stockholm • Eva Fröman och Carin Enfors, Ekocentrum i Sigtuna • Christel Cederberg, Harplinge, forskare inom mat och klimat

Ytterligare upplysningar Mikael Robertsson, miljöchef Coop Sverige och ordförande för Änglamarkspriset, 08-743 15 09 Coops pressjour tel 08-743 23 33

 • Coop lanserar ekologiska fruktdrycker för barn

  Coop lanserar ekologiska fruktdrycker för barn

  Coop lanserar två ekologiska fruktdrycker för barn i smakerna äpple och äpple/mango/passionsfrukt. De nya fruktdryckerna Drickis från Änglamark passar barn från 1 år och har antispillkork vilket gör det enklare för de små att dricka. Dessutom har Änglamarks fruktpuréer Grötis och Klämmis uppdaterats med två respektive tre nya smaker som passar barn från 6 månader. Samtliga produkter är EU-EKO och KRAV-märkta.
  Läs mer
 • Fler handlar till sina husdjur när de köper dagligvaror på nätet

  Fler handlar till sina husdjur när de köper dagligvaror på nätet

  Färsk data visar att fler köper produkter till sina husdjur när de handlar livsmedel online. Omsättningen för kategorin husdjur i Coops nätbutik har de senaste 12 månaderna ökat med nästan 300 procent. En analys av försäljningen visar att produkter till katter och hundar är mest populära samtidigt som kunder som bor i tätorter och på landsbygden köper mer i genomsnitt än boende i storstäderna.
  Läs mer