Vem ska få Änglamarkspriset 2009? Världens fiskarter i fokus för Coops stora miljöpris

Pressmeddelande 2009-03-19

Nu är det dags att nominera kandidater till Sveriges största miljöpris – Änglamarkspriset. Det är åttonde gången som Coop utlyser ut sitt stora miljöpris med ett stipendium på 100 000 kronor till förstapristagaren. Världens fiskarter och Levande hav är årets tema.

Priset syftar till att ge välförtjänt uppmärksamhet och uppmuntran till personer som gör förtjänstfulla insatser för miljön. 2009 års Änglamarkspris ska delas ut till en person som enskilt eller inom en organisation eller ett företag som arbetar för ett levande hav.

– Över 70 procent av världens fiskarter är helt exploaterade eller förbrukade och i norra Atlanten har bestånden av torsk, kummel, kolja och flundra minskat med 95 procent de senaste årtiondena. Därför vill vi uppmuntra personer som arbetar för att minska påverkan på havet inom fiske och fiskodlingar. Ett krav för att kunna bli nominerad är att man arbetar för ett levande hav, säger Coop Sveriges miljöchef Mikael Robertsson.

Sista dag att nominera är 30 april. Nomineringen görs enklast på www.coop.se.

Om Änglamarkspriset Änglamarkspriset instiftades 2002 av Coop tillsammans med Hans Alfredson, Märta-Stina Danielsson och Sven-Bertil Taube, för att uppmuntra och lyfta fram goda initiativ inom miljö och ekologi. Juryn består av Hans Alfredson, Märta-Stina Danielsson, Sven-Bertil Taube, samt flera miljökunniga personer som Coop utser. Alla medlemmar och kunder kan påverka både genom att nominera och genom att rösta på finalisterna på www.coop.se.

Ordet Änglamark förekom första gången i Hasse och Tages film Äppelkriget. Idag bärs namnet Coop Änglamark av varor som odlats ekologiskt och producerats med miljöanpassade metoder.

Tidigare vinnare av stipendiet på 100 000 kronor är: • Stiftelsen Ekocentrum i Göteborg • Fältstationen Rördrommen, Eskilstuna-Strängnäs • Skogs- och naturkämpen Anders Delin, Järbo i Gästrikland • Birgitta Sandström Lagerkrantz, projektledare för miljöprojekt, Stockholm • Ann-Helen Meyer von Bremen, frilansjournalist, Stockholm • Eva Fröman och Carin Enfors, Ekocentrum i Sigtuna • Christel Cederberg, Harplinge, forskare inom mat och klimat

Ytterligare upplysningar Mikael Robertsson, miljöchef Coop Sverige och ordförande för Änglamarkspriset, 08-743 15 09 Coops pressjour tel 08-743 23 33

 • Coop sätter nya klimatmål – ska även påverka leverantörer

  Coop tar nästa steg i arbetet med att minska klimatutsläppen. Med nya klimatmål ska utsläppen från Coops egen verksamhet minska och dessutom sätter Coop tydligare klimatkrav på sina leverantörer.  
  Läs mer
 • Coop och HKScan satsar på unga nötköttsproducenter

  Coop och HKScan satsar på unga nötköttsproducenter

  HKScan och Coop tror på svenskt lantbruk som en framtidsbransch och vill värna de viktiga värden som det svenska lantbruket står för. Vi tror att hållbarhet, djuromsorg och bidrag till biologisk mångfald kommer att bli ännu mer centrala värden framöver. Vi tror att efterfrågan på svenskt kött kommer att öka och vill säkra framtidens produktion och tillgång. Dessutom ser vi en möjlighet att bidra till att stötta generationsskiftet inom det svenska lantbruket.
  Läs mer