Vem får Änglamarkspriset 2013?

Änglamarkspriset startades 2002 av Coop och syftar till att ge uppmärksamhet och uppmuntran till personer som gör förtjänstfulla insatser inom miljö och ekologi. Årets tema är ”Sluta slösa” och under våren har svenska folket via Coops hemsida nominerat personer och företag som gjort en insats för miljön. Nu pågår slutomröstningen med fyra starka finalister t.o.m. 25 augusti. Änglamarkspriset delas ut den 1 september på Skansen i Stockholm i samband med Konsumentföreningens familjedag.

De fyra finalisterna är:

Barista – Skandinaviens första etiska kaffekedja. Där säljs enbart ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe. Barista säger sig arbeta utifrån perspektivet ”Trade – not aid”. Genom att betala ett skäligt pris direkt till bondekooperativet så att de själva kan bygga skolor, vattenrening, vårdcentraler, kan man ge odlarna möjlighet att bygga sin egen framtid.

Way Out West – en musikfestival som har miljöfokus i allt de gör. Festivalen diplomerades de första fyra åren av Göteborgs Stad Miljö & Hälsa för sitt miljöarbete. Ett arbete som de fortsätter att prioritera och utveckla. Hela arrangemanget är präglat av ett resurssnålt tänk när det gäller avfallshantering och återvinning, resursförbrukning och energi, boende och resor, ekologiskt mat och opinionsbildande arbete.

Anna-Kajsa Lidell –  livsmedelsinnovatör och utvecklingsstrateg. Hon driver ´Beat Food for Progress´och saluför bönmassan ´Beat´, en ny basingrediens som enbart består av ekologiska bönor. Genom att byta ut en del av köttet mot bönmassan Beat, i hamburgare, köttfärssås och andra kötträtter får vi en nyttigare produkt och reducerar den klimatpåverkan som köttkonsumtionen innebär. Kostcheferna i grundskolan i

Örebro kommun – har skapat plattformen ´Smartare mat´ i syfte att minska matsvinnet. Med ´Smartare mat´ som ett samlat begrepp och ledstjärna har kostchefer Örebro kommun utmärkt sig för sitt engagemang. De har tagit många och stora kliv framåt och visat på flera goda resultat när det gäller matsvinnet.

Läs mer om priset och finalisterna här

För mer information om Änglamarkspriset

Louise König, Hållbarhetschef, KF/Coop, 010-743 21 17 eller louise.konig@kf.seCoop

Pressjour, 010-743 13 13 eller christine.kullgren@coop.se

 • Coop fixar festen tillsammans med IJustWantToBeCool

  Coop fixar festen tillsammans med IJustWantToBeCool

  Med start måndagen den 30 januari och sex veckor framåt sätter Coop fullt fokus på snacks och underhållning tillsammans med humortrion IJustWantToBeCool och contentbyrån Splay One.
  Läs mer
 • Coop utökar återkallelse av ägg med fler datum

  Coop utökar återkallelse av ägg med fler datum

  Som en extra försiktighetsåtgärd utökas tidigare återkallelse av ägg och omfattar nu samtliga datum med bäst före-datum från 21 december 2022 till och med bäst före-datum 28 januari 2023. Återkallelsen görs med anledning av risk för salmonella. Återkallelsen gäller Coop Ägg Frigående 12-pack, Coop Ägg Frigående 24-pack samt Xtra Ägg Frigående 15-pack.
  Läs mer