Världens första metanreducerade nötkött nu i butik

Världens första metanreducerade nötkött nu i butik

I ett unikt pilotprojekt mellan bioteknikföretaget Volta Greentech, dagligvarukedjan Coop och livsmedelsbolaget Protos presenteras nu världens första metanreducerade nötkött. Från 30 juni kan man köpa köttet i utvalda Coop-butiker.

Svenska Volta Greentech har tagit fram Volta Seafeed, ett fodertillskott för nötkreatur baserat på den röda algarten Asparagopsis som minskar dessa utsläpp. Externa studier där kor matats med ett metanreducerande foder har tidigare visat som mest en reduktion på upp till 80% under utfodringen.

Under 2022 startade Volta Greentech tillsammans, med livsmedelsbolaget Protos och Coop ett pilotprojekt på Gotland, med målet att tillsammans ta metanreducerat kött till köttdiskarna för första gången någonsin. Inom ramen för projektet har tio tjurar på Ejmunds gård på Gotland fått Volta Seafeed som en del av sitt dagliga foder under cirka tre sammanhängande månader före slakt. I studien testades olika sätt att utfodra djuren, och som mest nåddes över 90% metanreduktion, med ett snitt för perioden på cirka 80%. Dessutom upptäcktes under studien nya metoder för att smidigt integrera fodret i gårdens dagliga arbete, vilket kommer underlätta för fler gårdar att i framtiden implementera samma lösning.

Det här är ett projekt som verkligen ligger i framkant inom området foodtech och omställningen till en mer hållbar livsmedelskedja. Vi ser fram emot att vara först ut i världen med att erbjuda våra kunder och medlemmar en unik produkt i våra butiker och att fortsätta stötta svensk livsmedelsproduktion, säger Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet, Coop Sverige.

 

Det här samarbetet visar att det är möjligt att kraftigt reducera metanutsläppen på svenska gårdar, och att det är praktiskt genomförbart. Som konsument kommer man framöver kunna aktivt välja produkter i köttdisken som är betydligt bättre för planeten. Under kommande år blir vårt mål att försöka ta ut detta till så många svenska gårdar som möjligt, så snabbt som möjligt, säger Fredrik Åkerman, vd på Volta Greentech.

 

Resultaten från studien har överträffat våra förväntningar! Detta banar väg för framtida svensk köttproduktion, med rätt produktionsmetod visar vi att kött är ett högkvalitativt livsmedel även ur klimatsynpunkt, säger Thomas Östlund, vd på Protos.

Inom ramen för det kommersiella pilotprojektet och samarbetet mellan Volta Greentech, Protos och Coop presenteras nu världens första metanreducerade nötkött under varumärket LOME (”Low on Methane”). Den 30 juni släpps det första partiet produkter från samarbetet. Dessa kommer att säljas under en begränsad tid i utvalda butiker paketerat som cirka 500 gram nötfärs i tråg med ett cirkapris från 59 kr. Samtidigt släpps även andra utvalda delar som ryggbiff och oxfilé, vilka säljs över disk.

Parterna har redan påbörjat planering av framtida lansering av ytterligare produkter.

Bakgrund
Bioteknikföretaget Volta Greentech har som mål att reducera metanutsläppen från kor med hjälp av Volta Seafeed; ett fodertillskott baserat på den röda algarten Asparagopsis. Produkten är ett 100 procent naturligt fodertillskott avsett för nötkreatur, som består av den röda makroalgen Asparagopsis som odlats på land i Voltas pilotanläggning i Lysekil. Coop och Volta Greentech började redan samarbeta 2020 när foodtechbolaget antogs till foodtech-acceleratorn Bloomer som Coop var en av initiativtagarna till.

Detta är en lösning vi vet fungerar då algen visat sig vara extremt effektiv när det gäller att reducera metanutsläpp från kor. Efter många år av forskning har produkten påvisats säker för både djur och människor ur ett hälsoperspektiv, och är möjlig att producera storskaligt på land vilket vi testat i vår pilotfabrik i Lysekil. Vi planerar att 2023-24 kraftigt öka produktionen för att kunna mata ännu fler kor, säger Fredrik Åkerman, medgrundare på Volta Greentech.

För intervjuförfrågningar och mediefrågor, vänligen kontakta:
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig Protos: 0730-70 25 00 eller caroline.meyer.lagersparre@protos.se
Linus Holmsäter, Chief Commercial Officer, Volta Greentech, +46709903401 eller linus@voltagreentech.com

Om Volta Greentech
5 % av världens utsläpp av växthusgaser kommer från en enda källa; metan från kors rapar och fisar, en gas upp till 84x mer kraftfull än CO2 på 20 års tidshorisont enligt IPCC. Volta Greentech utvecklar en lösning som minskar ca 90 procent av dessa utsläpp. Volta bygger nu världens första kommersiella landbaserade rödalgsodling i Lysekil på Sveriges västkust. Bolaget, med labb och kontor på Karolinska Institutet i Stockholm, backas sedan starten 2019 med drygt 40mSEK i finansiering från ett flertal kända investerare. Mer information om Volta: https://www.voltagreentech.com

Om Protos
Det nybildade svenskägda livsmedelsföretaget Protos (tidigare Svenskt Butikskött och Gotlands Slagteri) har cirka 160 anställda och omsätter 950 miljoner kronor. Verksamheten bedrivs i Visby och i Solna. Företaget är känt bland annat för sitt regionala varumärke ”Smak av Gotland” och är även störst i Sverige på KRAV-kött. Protos tar nu nästa steg i utvecklingen av framtidens livsmedel baserade på både animaliskt och vegetariskt protein.
Mer information om Protos: https://www.protos.se

Om Coop
Coop är en av Sveriges största dagligvarukedjor och har mer än 800 butiker från Katterjokk i norr till Smygehamn i söder. Coop har sedan 2008 erbjudit näthandel av mat och vår butik på coop.se når drygt 80 procent av de svenska hushållen. Coop rankas som ett av Sveriges mest hållbara varumärken och har störst andel ekologisk försäljning i branschen. Totalt omsätter Coop i Sverige 43 miljarder kronor och har över 22 000 medarbetare. För mer information om Coop besök: www.coop.se