Var tredje ung vill ha grönare påskmat

Var tredje ung vill ha grönare påskmat

Snart börjar en av årets största mathelger, påsken. En färsk undersökning visar att allt fler vill ha fler vegetariska alternativ på påskbordet, att påskgodiset är mer populärt i år jämfört med förra året och att påskgodiset helst ska ställas fram i en skål.

Inför årets påsk har Matometern med hjälp av Demoskop ställt ett antal påskfrågor till Matometerns veckopanel, bestående av en representativ grupp svenskar på 1 100 respondenter. Ett antal av frågorna ställdes även förra året inför påsken.

Mer vegetariskt till påsk
En analys av resultatet visar att 22 procent av de tillfrågade tror att de kommer att äta ännu mer vegetariskt under påsken i år jämfört med förra året. Sett till utvecklingen över tid är andelen som svarade på motsvarande fråga 2018 lika stor (21 procent påsken 2018), vilket visar på en tydlig utveckling mot fler vegetariska påskmåltider över tid. Den grupp som i störst utsträckning förväntar sig mer vegetariska rätter till påsk är personer i åldern 16-25, där 31 procent vill se fler gröna rätter. Samtidigt finns det också tydliga geografiska skillnader då 30 procent i storstadsområdena förväntar sig en mer vegetarisk påsk jämfört med 13 procent i övriga landet.

Måsten på påskbordet
Tittar man på vad som är ett måste på påskbordet så visar resultatet från undersökningen att ägg fortsatt är absolut viktigast på påskbordet. Andra viktiga komponenter på påskbordet är påskmust, inlagd sill och lax. Den inlagda sillen delar de tillfrågade i två grupper, där 76 procent i åldern 66-75 förväntar sig sillen på påskbordet men endast 32 procent i åldern 16-25 gör detsamma. Tittar man på skillnader mellan påsken 2018 och 2019 så ser man att påsköl/öl har ökat i betydelse (26 procent 2019 jämfört 14 procent året innan). Här hittar man också den största skillnaden mellan män och kvinnor. Påskgodiset har även det fått större betydelse påsken 2019 jämfört med förra året (38 procent 2019 jämfört 32 procent året innan).

Så här serveras påskgodiset
När påskgodiset väl skall serveras vill 42 procent att det serveras i en skål. Därefter är de vanligaste sätten att gömma påskägg (23 procent) eller att alla får varsitt påskägg (20 procent), och båda sätten är väldigt populära bland tillfrågade i åldern 16-25. Däremot visar undersökningen att inte alla uppskattar påskgodis. 9 procent av de tillfrågade äter inte påskgodis och 3 procent äter frukt istället.

Vad är ett måste på påskbordet? (värdet för 2018 i parentes)
#1 Ägg                79% (73%)        #6 Köttbullar                      38% (41%)
#2 Påskmust     52% (52%)       #8 Ost                                  35% (-)
#2 Inlagd Sill    52% (51%)        #9 Prinskorv                       28% (30%)
#4 Lax                45% (47%)       #10 Janssons Frestelse    26% (25%)
#5 Potatis          40% (36%)       #10 Påsköl/Öl                    26% (14%)
#6 Påskgodis    38% (32%)

Hur serverar ni påskgodiset?
#1 Vi ställer fram godis i en skål                        42%
#2 Vi gömmer påskägg                                          23%
#3 Alla får varsitt påskägg                                    20%
#4 Vi har ett stort påskägg för alla                    11%
#5 Vi äter inte godis                                               9%
#6 Påskharen kommer med påskägg               8%

 • Ny undersökning – så äter vi sill

  Ny undersökning – så äter vi sill

  Inlagd sill har en lång historia på det svenska matbordet och tar ofta plats vid högtider som midsommar, jul och påsk. En analys av Matometerns databas visar att den inlagda sillen oftast finns på svenska tallrikar i juni. En färsk undersökning visar även att den mest populära sillsorten är senapssill och den allra viktigaste ingrediensen om man ska lägga egen sill är lök.
  Läs mer
 • De som äter vegetariskt upplever att de mår bättre

  De som äter vegetariskt upplever att de mår bättre

  Den vegetariska trenden har växt sig starkare de senaste månaderna. I april var hela 31,9 procent av måltiderna i hela landet lakto-ovo vegetariska visar Matometerns Vego-index som baserar sig på 12 000 måltider. Det är den högsta noteringen för indexet sen starten maj 2017.
  Läs mer