Tre finalister till Änglamarkspriset 2023 utsedda

Tre finalister till Änglamarkspriset 2023 utsedda

Juryn har valt ut tre finalister till Änglamarkspriset 2023. De tre finalisterna är Vividye, Bredsjö Mjölkfår och Koastal. Den slutliga vinnaren tar emot priset i Stockholm den 22 november och prissumman på 250 000 kronor ska gå till att ytterligare utveckla verksamheten.  

De tre finalisterna i Änglamarkspriset 2023 är Vividye, Bredsjö Mjölkfår och Koastal. Änglamarkspriset premierar personer, organisationer eller initiativ som gjort särskilt värdefulla insatser inom miljö i Sverige eller har en idé med stor potential för framtida hållbarhetsnytta. Priset delas ut till unga eldsjälar upp till 30 år.

Vinnaren utses genom omröstning. Omröstningen startar på coop.se den 30 oktober. Därefter viktas juryns val och allmänhetens röster 50/50, och den 22 november koras årets vinnare av Änglamarkspriset vid en ceremoni i Stockholm.

Årets nomineringar till Änglamarkspriset har visat stor bredd med allt från tjänster för att bidra till produktion av miljömässigt bra produkter till nya unika tekniker samt ekologisk matproduktion med omsorg om djur och natur. Årets tre finalister representerar var sin del av detta med stor potential för framtida hållbarhetsnytta. De visar också att en stark tro på idén och produkten; att den ska ta samhället framåt mot en hoppfull framtid, just det som Änglamarkspriset står för.

– Vi i juryn känner en stolthet och stark tro på årets tre finalister som alla står för en kreativitet och ett gediget miljötänk till nytta för framtiden. Deras projekt är alla mycket bra exempel på ung entusiasm och vilja att förändra, men med helt olika metoder. Alla de tre olika typerna behövs för att skapa miljönytta. Det känns glädjande att lyfta dessa tre kandidater och vi kommer med spänning följa deras fortsatta utveckling, säger juryns ordförande Charlotta Szczepanowski, generalsekreterare för Vi-skogen.

Finaliser till Änglamarkspriset 2023

Vividye,| Göteborg 

Textilindustrin står för en stor del av de globala klimatavtrycken och forskning har visat att utökad användning av plagg är det bästa sättet att minska klimatavtrycket. Det behövs cirkulära flöden av textilier och minskad efterfrågan på nya råvaror för att minska den massiva miljöpåverkan branschen har. Vividye såg en lucka när det gäller återvinning av tryckta textilier och deras metod gör tryckta tyger till en del av återvinningskretsloppet, i stället för att vara en del av oändliga deponier. Vividyes tryck- och tryckborttagningsprocesser har också en ökad resurseffektivitet när det gäller vattenförbrukning.

Juryns motivering:

“Här ser vi en möjlighet att skapa en längre livslängd av en viss typ av plagg, vilket leder till minskad materialkonsumtion och mindre klimatavtryck för branschen. Med Vividyes metod kan även tryckta plagg återbrukas. Vividye är ett spännande exempel på ung kreativitet för att hitta lösningar i en bransch med stora miljöutmaningar. Deras metod kan förändra branschen på sikt.”

Bredsjö Mjölkfår| Hällefors 

Bredsjö Mjölkfår driver ett ekologiskt jordbruk, mejeri, ostcafé och bondgårdsbistro med småskalig produktion av högkvalitativ ost. Gården är belägen i Bergslagens järnbruksbygd där en stor del av mark och ängar har uppodlats till skog men Bredsjö Mjölkfår håller med hjälp av de betande ostfrisiska mjölkfåren betesmarken och landskapet öppet. Här finns en omsorg om djur och natur och besökaren kan njuta av både mathantverk och det öppna natursköna landskapet.

Juryns motivering:

“Bredsjö mjölkfår är ett utmärkt exempel på hur öppna landskap bevaras samtidigt som man bidrar med en högkvalitativ och ekologisk livsmedelsproduktion. Osten tillverkas av mjölk från gårdens får och besökaren får utöver osten njuta av den vackra naturen. Bredsjö mjölkfår är ett värdefullt inslag i en bygd där det vackra landskapet till stor del omvandlats till skog med ett innehåll och budskap som är viktigt; kvalitativ närproducerad mat i en natur som vi alla mår bra av och måste vara rädda om.”

Koastal | Göteborg 

Det finns stora utmaningar och hinder för att starta tångodling. Där har Koastal hittat sin affärsidé genom att förenkla så att fler kan komma i gång med egen odling. Koastal erbjuder ett franchisekoncept där de står för tillstånd, odlingsplatser, utrustning och utbildning samt köper tillbaka den skördade tången som sedan säljs vidare. De vänder sig till småskaliga fiskare såväl som till privatpersoner som vill prova egen tångodling.

Juryns motivering:

“Matsektorn står inför stora utmaningar och vi vet att vi behöver hitta nya källor till mat från havet, då stora delar av haven är utfiskade. Där kan tång fylla en stor funktion för att skapa nya mer hållbara livsmedel. Vi ser att Koastals franchiselösning är ett utmärkt exempel på en kreativ idé som nu utvecklats till ett genomarbetat koncept. Koastal skulle kunna hjälpa många att komma i gång med en småskalig produktion av tång, vilket skapar en stor potential för en hållbar livsmedelsproduktion.”

Om Änglamarkspriset  

För drygt 30 år sedan lanserade Coop det ekologiska varumärket Änglamark. Tio år senare, 2002, delades Änglamarkspriset ut för första gången. Änglamarksprodukterna och Änglamarkspriset är ett samarbete mellan Kooperativa förbundet, Coop och familjerna Taube, Alfredson och Danielsson.

Juryn består av representanter från Kooperativa förbundet, familjerna Taube, Alfredson och Danielsson samt en extern representant. Vinnaren av Änglamarkspriset 2023 utses den 22 november vid en prisceremoni på A house Ark i Stockholm. Prissumman är 250 000 kronor.

För mer information kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se