Sveriges hållbaraste varumärke satsar grönt i Almedalen

Sveriges hållbaraste varumärke satsar grönt i Almedalen

Den vegetariska trenden är stark i Sverige. Men fortfarande når de flesta konsumenter inte upp till de rekommenderade 500 grammen frukt & grönt om dagen. Stjärnkocken Paul Svensson och Sara Begner, chef för Coops provkök, kommer i två cook-a-longs, söka svar på hur politiken kan bidra för mer grönt på våra tallrikar. Dessutom presenteras unik statistik på hur ofta vi egentligen äter vego, från Coops Matometer.

Coop kommer att ha ett eget hus på Hamnplan under Almedalsveckan. Det kommer att stå öppet mellan 10-18 måndag till fredag. Här kommer vi att bjuda på ny kunskap om vegetarisk konsumtion, erbjuda smakprover på vegetarisk mat signerad Sara Begner och höra hur politiker och andra makthavare resonerar kring det gröna matskifte vi just nu befinner oss i.

Coops seminarier i Almedalen:

Måndag 2 juli

13.00-13.45 – Hur stark är vego-trenden?

Med Sveriges största undersökning om vad vi äter varje dag, Matometern, som bas presenteras Sveriges första Vegoindex, som visar kraften i förändringen. Resultatet diskuteras sedan av följande panel:

 • Kaj Török, informations- och hållbarhetschef Max
 • Gustav Johansson, grundare av Jävligt Gott, en av Sveriges största vegetariska matbloggar
 • Anna Karin Lindroos, nutritionist, Livsmedelsverket
 • Anneli Bylund, senior hållbarhetsstrateg och dietist, Coop Sverige

Tisdag 3 juli

10.00-10.45 –Ska politikerna bry sig om vad vi lägger på tallriken?

Maten vi äter påverkar i hög grad hur vi mår, men också vår miljö, både lokalt och globalt. Men ska politiker lägga sig i vad vi lägger på tallriken? Miljöminister Karolina Skog och riksdagsledamoten för Moderaterna Sofia Arkelsten svarar på frågan under en cook-a-long tillsammans med kockarna Paul Svensson och Sara Begner. Moderator är Jessica Cederberg Wodmar.

13.00 och 15.00 – Sara Begner, chef för Coops provkök lagar mat live och ger sina bästa tips på hur du lagar, god hälsosam mat som är bra för planeten.

Onsdag 4 juli

12.00-12.30 – Heta stolen Finansmarknads- och konsument­minister Per Bolund kommer att laga mat tillsammans med Coop Sveriges vd Magnus Johansson och samtala om hur näringsliv och politik kan samverka för konsumenternas bästa. Moderator är Jessica Cederberg Wodmar.

14.00 och 16.00 ­– Sara Begner, chef för Coops provkök lagar mat live och ger sina bästa tips på hur du lagar, god hälsosam mat som är bra för planeten.

Torsdag 5 juli

11.00 – Sara Begner, chef för Coops provkök lagar mat live och ger sina bästa tips på hur du lagar, god hälsosam mat som är bra för planeten.

13.00-13.30 Heta Stolen Kristina Yngwe, riksdagsledamot för Centerpartiet och vice ordförande i jordbruksutskottet kommer att laga mat med kocken Paul Svensson och svara på frågan om politiker ska lägga sig i vad väljarna lägger på tallriken. Moderator är Jessica Cederberg Wodmar.

Flera företrädare för Coop på plats i Almedalen

På plats i Almedalen finns flera företrädare från Coop. De är också i mån av tid tillgängliga för externa seminarier:

 • Magnus Johansson, vd – Firar snart ett år som vd på Coop Sverige AB och pratar gärna om den snabba utvecklingen i dagligvaruhandeln.
 • Björn Larsson, affärsområdesdirektör marknad – Utsågs 2016 till Sveriges bästa marknadschef och pratar gärna om varför det är bra att folk blir förbannade av Coops reklam.
 • Anna Rasin, kommunikationsdirektör – Berättar gärna om hur man gör en årsrapport som vinner priser och hur Sveriges Hållbaraste varumärke jobbar med sin hållbarhetsredovisning.
 • Nichlas Olofsson, affärsområdesdirektör inköp & kategori – Är före detta konsumhandlare som i april blev ansvarig för hela Coops sortiment. Pratar gärna om vad som krävs för att en ny matvara ska bli en succé.
 • Marie Wedin, marknadschef –  Berättar om hur man med kommunikation bygger Sveriges hållbaraste och grönaste varumärke.
 • Sara Begner, chef Coops provkök – Går det att laga lika gott vegetariskt? Nej godare! Sara Begner är expert på grön matinspiration och har gett ut flera kokböcker inriktade på vegetarisk mat.
 • Anneli Bylund, senior hållbarhetsstrateg och dietist – Varför behöver vi äta en morot mer om dagen och spelar det någon roll vilka frukter och grönsaker jag väljer? Anneli Bylund vet hur man bygger en modern matpyramid – med eller utan kött.
 • Tobias Rydergren, presschef – I dagens medielandskap kan incidenter lätt bli till kriser om de inte hanteras rätt. Hur navigerar ett av Sveriges mest exponerade varumärken i en tid där konsumenterna är en knapptryckning från en livesändning.
 • Tarik Belqaid, projektledare Coops Matometer – Hur äter vi i Sverige och hur påverkar det vår hälsa? Tarik Belqaid ansvarar för Sveriges största undersökning om vad vi äter varje dag.
 • Åsa Sandberg,  hållbarhets- och samhällskommunikatör ­– Är spindeln i nätet för Coops närvaro i Almedalen. Pratar gärna om varför nudging är ett effektivt verktyg för att påverka konsumenters beteende.

Är du intresserad av att Coops företrädare deltar på ditt seminarium eller har du frågor om Coops närvaro i Almedalen, kontakta:
Åsa Sandberg, asa.sandberg@coop.se, 010-743 20 54