Sveriges grönaste varumärke fyller 25Det här är annonsen från lanseringen av Änglamark.

Sveriges grönaste varumärke fyller 25

I år fyller Coops ekologiska varumärke Änglamark 25 år. I jubileumstexten ”Änglamark 25 år – Här är vår historia” berättas historien om hur en motion från Coops medlemmar blev Sveriges grönaste varumärke.

Änglamark skapades 1991 utifrån våra medlemmars önskemål. Startskottet var en motion där medlemmar krävde ett större och bättre utbud av ekologiska produkter i sina butiker. Änglamark har sedan dess växt till en arena för hållbar produktinnovation och för samarbeten som gör det möjligt får småskaliga, lokala entreprenörer att satsa på ekologisk odling och produktion.

Änglamarks sortiment består idag av cirka 500 produkter och sortimentet växer löpande. De senaste tillskotten i Änglamarkfamiljen är två nya KRAV-märkta glassar i smakerna glöggrippel och pepparkaka. Likaså har ärtiga hönsbullar och böniga hönsbiffar rönt stor uppmärksamhet då de görs av KRAV-värphöns som tidigare kasserades.

– Änglamark har under de här 25 åren gjort en fantastisk resa och utsågs så sent som i våras ännu en gång till Sveriges grönaste varumärke. Det är också en av förklaringarna till att Coop har branschens högsta ekoandel. Men resan har bara börjat. Änglamark kommer fortsätta vara motorn i vårt arbete med mer hållbar mat, säger Jonatan Tullberg, chef för Coops egna varumärken.

Under varumärket Änglamark samarbetar Coop med leverantörer som står för högt satta ambitioner om djurhållning och hållbarhet. De flesta av livsmedlen är KRAV-märkta och alla är ekologiska och hushållsprodukterna är Svanen- eller miljömärkta.

– Diskussioner om obesprutad mat, minskad miljöpåverkan och återvinning är vanlig idag. Men för 25 år sedan var det inte så, och knappt någon lantbrukare ägnade sig åt ekologisk odling. Medlemmarna krävde förändring, men man kan säga att de fick en hel matrevolution, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

Namnet Änglamark kommer från Hasse Alfredsons och Tage Danielssons prisbelönta film Äppelkriget med ledmotivet Änglamark, skriven av Evert Taube. Sedan 15 år tillbaka delas Änglamarkspriset ut och ska uppmuntra till goda initiativ inom miljö och hållbarhet. Änglamark har flera år i rad röstats fram till Sveriges grönaste varumärke, i år tätt följt av Coop.

För ytterligare information
Charlotta Åsell, pressekreterare, charlotta.asell@coop.se eller 010-743 43 79

 • En av fem vill ha ett grönare julbord

  En av fem vill ha ett grönare julbord

  Även om det blir en snörik jul kommer de svenska julborden bli grönare i år. En av fem säger att de kommer äta mer vegetariskt i år jämfört med förra året. I Coops Matometer (https://www.matometern.se/), Sveriges största undersökning om vad vi äter varje dag, syns en tydlig vegetarisk jultrend över hela landet och i alla åldrar.
  Läs mer
 • Coops nya flergångskasse är bättre för miljön

  Coops nya flergångskasse är bättre för miljön

  Coop ersätter den resurskrävande flergångskassen av bomull med en mer miljöanpassad polyesterkasse, som prissänks med närmare 50 procent. Påsarna för frukt och grönt kommer nu också att bytas ut mot påsar tillverkade av sockerrör.
  Läs mer