Svenskarna vill ha hemrullade köttbullar på julbordet

Svenskarna vill ha hemrullade köttbullar på julbordet

Julen närmar sig med stormsteg och denna vecka sker de stora matinköpen till julbordet. En del julmat köps även färdiglagad vilket för många kan minska julstressen. Demoskop har på uppdrag av Coops Matometer frågat en representativ grupp på mer än 1 200 svenskar vilka rätter som är måsten på julbordet, vad som måste vara hemlagat och vad man helst köper färdiglagat.

Inget riktigt julbord utan julskinka ­– det säger tre av fem svenskar. Däremot är julskinkans plats på julbordet inte lika stark bland yngre som hellre föredrar köttbullar och julmust, vilket en majoritet av 16-24 åringarna svarat. Matometerns färska undersökning visar även att den näst viktigaste rätten på julbordet enligt svensken är köttbullarna, vilket mer än  två av fem svarat, följt av inlagd sill och julmust, vilket mer än en tredjedel angett. Däremot är julmusten inte ett lika viktigt inslag på julbordet bland tillfrågade i åldern 56-75. Även den inlagda sillens plats på julbordet är delad, där tillfrågade i åldern 46-75 och män i större utsträckning vill ha sill på julbordet. Samtidigt ser yngre personer inte lika ofta den inlagda sillen som en del av sitt julbord då knappt en av fem i åldern 16-35 angett den som ett måste på julbordet.

Hemlagat eller färdiglagat?
Vad på julbordet som ska vara hemlagat eller köpas färdiglagat skiljer sig inte lika mycket mellan olika åldersgrupper, däremot ses vissa skillnader mellan könen. En majoritet av de tillfrågade männen och kvinnorna är däremot eniga om att det är viktigast att köttbullarna är hemlagade, tätt följt av Janssons Frestelse . Därefter följer julskinkan i popularitet, men här skiljer det sig mellan könen. För tillfrågade män är det extra viktigt att julskinkan är hemlagad, vilket mer än två av fem svarat, samtidigt som bara var tredje kvinna tycker detsamma. För tillfrågade kvinnor är det viktigare att lussebullarna är hemlagade, vilket nästan två av fem svarat.

De populäraste rätterna att köpa färdiglagade är prinskorv (49 procent), glögg (42 procent) och rökt eller gravad lax (38 procent). Tillfrågade kvinnor är dock i större utsträckning intresserade av att köpa färdiglagad prinskorv, vilket en majoritet svarat, och rökt eller gravad lax vilket 44 procent svarat. Bland tillfrågade män vill 43 procent ha färdiglagad prinskorv och 31 procent färdiglagad rökt eller gravad lax.

Vad på julbordet kan du inte vara utan?
#1 Julskinka (60%)
#2 Köttbullar (44%)
#3 Inlagd sill (36%)
#3 Julmust (36%)
#5 Janssons Frestelse (34%)
#6 Ägg (25%)
#6 Prinskorv (25%)
#8 Vörtlimpa (17%)
#9 Glögg (16%)
#10 Risgrynsgröt (15%)
#10 Rödbetssallad (15%)

Vad på julbordet tycker du måste vara hemlagat?
#1 Köttbullar (57%)
#2 Janssons Frestelse (53%)
#3 Julskinka (38%)
#4 Lussebullar (32%)
#5 Julgodis (18%)
#5 Inlagd sill (18%)

Vad på julbordet köper du helst färdiglagat?
#1 Prinskorv (49%)
#2 Glögg (42%)
#3 Lax (rökt eller gravad) (38%)
#4 Rödbetssallad (34%)
#5 Julsenap (33%)

För mer information kontakta

Coops presstjänst: 010-743 13 13

Om Coops Matometer
Coops Matometer är Sveriges största undersökning om vad människor i Sverige äter till vardags och utgör i dagsläget av en databas med information om mer än 450 000 måltider. Undersökningen görs av Coop tillsammans med Demoskop. Matometerns databas uppdateras varje vecka med 6 000 nya måltider från en riksrepresentativ grupp i åldern 16-75 med information om vad de äter, när de äter och vem som äter.

 • Ny undersökning – så äter vi sill

  Ny undersökning – så äter vi sill

  Inlagd sill har en lång historia på det svenska matbordet och tar ofta plats vid högtider som midsommar, jul och påsk. En analys av Matometerns databas visar att den inlagda sillen oftast finns på svenska tallrikar i juni. En färsk undersökning visar även att den mest populära sillsorten är senapssill och den allra viktigaste ingrediensen om man ska lägga egen sill är lök.
  Läs mer
 • De som äter vegetariskt upplever att de mår bättre

  De som äter vegetariskt upplever att de mår bättre

  Den vegetariska trenden har växt sig starkare de senaste månaderna. I april var hela 31,9 procent av måltiderna i hela landet lakto-ovo vegetariska visar Matometerns Vego-index som baserar sig på 12 000 måltider. Det är den högsta noteringen för indexet sen starten maj 2017.
  Läs mer