Stora Coop Visby släpper världens första plastfria platta

Stora Coop Visby släpper världens första plastfria platta

Stoltheten vet inga gränser på ön just nu. Fredag den 12 maj klockan tio släppte Coop Records Gotland/Stora Coop Visby världens första växtbaserade, helt plastfria platta.

– Vi är hur stolta som helst att få släppa den första hållbara skivan i världen genom Stora Coop i Visby/Coop Records, säger Markus Wahlgren, Stormarknadschef på Stora Coop Visby.

Aktuell artist för släppet är Isak Klasson aka Ishaaq som själv vände sig till Coop Records Gotland för samarbete. Utöver att själva plattan är komposterbar så har man tagit fram konvoluten av återanvända och kasserade loppisplattor.

– Alla konvolut är sålunda unika både till material och i sin screentryckta form, säger Markus Wahlgren som sätter stort fokus på hållbarhetsfrågor i sitt arbete. Under senaste Nordic Food Waste Summit var han en av talarna och 2021 tilldelades han utmärkelsen Årets hållbarhetsinitiativ på Dagligvarugalan för butikens arbete med att bekämpa brödsvinn och returer av bröd.

Artisten Ishaaq, med rötterna i såväl Sverige som Indien, blandar i sin musik psykadelisk elektro med trippig dub och naiva barnprogramsklingande melodier. En gränslös hybrid där Sverige möter Goa, där Jamaica möter Balearerna, och där samtid möter såväl framtid som dåtid.

Albumet Andra är producerat av ikonen Jari Haapalainen känd från The Beat Quartet och The Hives och inspelad i The End studio i Lund tillsammans med artister och musiker som Daniel Bingert och Suranjana Gosh. Skivad har därefter mixats i Berlin och Aten.

För mediefrågor, kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se 

 • Coops medlemmar skänker 1,3 miljoner bin till demonstrationsbigårdar

  Coops medlemmar skänker 1,3 miljoner bin till demonstrationsbigårdar

  Coop och Svenska Bin har i flera år samarbetat för att öka mängden bin i Sverige. Genom samarbetet har Coops medlemmar kunnat växla medlemspoäng till bin och 44 bikupor har placerats ut vid Coops butiker runt om i landet. Ytterligare 21 bikupor, med 1 300 000 bin, kommer nu att skänkas till ett demonstrationsprojekt för att utveckla bättre biodlingsmetoder.
  Läs mer
 • Vi-skogen 40 år – 5,8 miljoner träd planterade tack vare skänkt pant från Coops kunder

  Vi-skogen 40 år – 5,8 miljoner träd planterade tack vare skänkt pant från Coops kunder

  Biståndsorganisationen Vi-skogen har i år arbetat 40 år i östra Afrika med hållbart jordbruk och att lyfta människor ur fattigdom. Sedan 2004 har de också samlat in pant som skänkts av svenskarna tack vare samarbete med Coop via Biståndsknappen på pantautomaterna. 2022 skänktes 6,5 miljoner kronor av panten – för vilket Vi-skogen kunde plantera över 260 000 träd. Sedan starten på pantsamarbetet har 5,8 miljoner träd planterats.
  Läs mer