Stora Coop Visby första matbutik som nomineras till Stora Turismpriset

Stora Coop Visby första matbutik som nomineras till Stora Turismpriset

Nomineringarna till årets Stora Turismpris är klara. Stora Coop Visby är nominerad till priset – som första livsmedelsbutik någonsin. Tillväxtverket beskriver butiken som en modig aktör som utmanar idén om vad en livsmedelsbutik är och kan vara.

En inspirerande och innovativ marknadsföring, parallellt med en leverans utöver det förväntade, gör att Stora Coop Visby landat i finalfältet för ansedda Stora Turismpriset som Tillväxtverket står bakom.

”Stora Coop Visby är ett föredöme” menar juryn och pekar ut butiken som en viktig aktör i det Gotländska besöks- och näringslivet. Affärsidén med ett starkt samhällsengagemang där hållbarhetsaspekterna sätts i fokus lyfts även fram.

Vi är otroligt stolta över nomineringen till Stora Turismpriset. Vi vet hur mycket Gotland har att erbjuda sina boende och besökare och då vara den aktör som nomineras till priset är ett fint betyg till Coop och till butiken, säger Markus Wahlgren, chef för Stora Coop Visby.

Det är alla medarbetare som tillsamman har utvecklat vår butik till vad den är idag. Vi utgår från vad våra kunder och medlemmar efterfrågar, lägger till en stor dos kreativitet och därtill Coops anda av att bidra till samhället. Vi hoppas att alla som besöker oss ska känna matglädje, inspiration och vår vilja att bidra till ett mer hållbart samhälle, fortsätter Markus Wahlgren.

Butiken lyfts fram som modig och nytänkade där man utöver marknadsföring och aktivering på ön, även syns runt Stockholm-Mälardalen, Kalmar och Västervik. Butiken satsar på innovativa tekniska lösningar, regional mat och hållbarhet. 2018 slängde butiken 120 ton matavfall årligen, i år är prognosen cirka 7 ton och slutmålet är noll matsvinn i butik. Här tas i princip allt som kunde blivit matsvinn om hand och blir till juice, glass och växtnäring. Butiken driver dessutom både bokförlag och skivbolag. Butiken får även beröm för en hög kunskaps- och servicenivå och en stark vi-känsla.

Om Stora Turismpriset

Stora Turismpriset delas årligen ut av Tillväxtverket. Årets pris delas ut enligt nedan kriterier:

  • Huvudkriterium: Pristagaren bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen.
  • Hållbarhetskriterium: Pristagaren utvecklar metodiskt och målmedvetet en hållbar verksamhet
  • Kunskapskriterium: Pristagaren utvecklar, sprider och delar nya färdigheter och kunskaper för att stärka besöksnäringen.

Bland övriga nominerade kan nämnas The Wood Hotel i Sara kulturhus, RentBike som samarbetar med över 40 destinationer, konstutställningen OpenArt i Örebro, rapsoljetillverkaren Gunnarshögs Gård i Skåne och spa-hotellet Arctic Bath med en flytande huvudbyggnad i form av timmerbröt.

Alla nominerade: Stora Turismpriset 2022 – Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)

För mer information kontakta
Markus Wahlgren, chef Stora Coop Visby: 070-577 08 19 eller Coops presstjänst på media@coop.se