Sopköket vinner Änglamarkspriset 2021

Sopköket vinner Änglamarkspriset 2021

Svenska folket har tillsammans med Änglamarksprisets jury röstat fram Sopköket, catering och restaurang från Stockholm, som vinnare av Änglamarkspriset 2021. Sopköket tilldelades Änglamarkspriset för sitt arbete mot matsvinn vid en digital ceremoni under måndagen och prisas med 250 000 kronor.

Änglamarkspriset 2021 delas ut av Kooperativa förbundet och fokuserar på ungas initiativ inom miljö och ekologi. Priset har delats ut sedan 2002 och har i år haft rekordmånga bidrag med en mer än tiofaldig ökning från fjolåret.

– Det ökande engagemanget för hållbarhetsfrågor i samhället inspirerar och sporrar oss i vårt dagliga arbete säger Charlotta Szczepanowski, ordförande i Änglamarksjuryn och chef för hållbarhet och kvalitet på Coop Sverige.

Sopköket är en restaurang- och cateringverksamhet i Stockholm som lagar mat på räddade råvaror från matbutiker. Sedan 2015 har Sopköket minskat matsvinnet med över 25 ton och skänkt över 17 000 måltider till behövande samtidigt som man sysselsätter människor som står långt från arbetsmarknaden. Sopkökets vision är att om fyra år finnas i alla storstäder i Sverige.

– Sopkökets hållbara idé om att driva catering och restaurang på räddade råvaror tillsammans med samarbetspartners gör att de kan skänka måltider till behövande och samtidigt skapa arbetstillfällen för människor i utanförskap. Vi ser fram emot att följa deras resa när de nu planerar att lansera cirkulär fryst färdigmat på räddade råvaror och e-handel, säger Charlotta Szczepanowski.

Sopköket tilldelas Änglamarkspriset 2021 med motiveringen:

Årets vinnare av Änglamarkspriset 2021 visar att hållbarhet både kan och ska vara mångfacetterat. Här skapas miljö- och klimatnytta samtidigt som årets vinnare stödjer utsatta människor och skapar arbetstillfällen för människor som står långt från arbetsmarknaden. Stort grattis till Sopköket som visar att det går att minska matsvinnet på en helt ny nivå!

Läs mer på: www.sopkoket.se

För mediefrågor, kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se 

  • Charlotta Szczepanowski tillträder som arbetande styrelseordförande i Vi-skogen

    Charlotta Szczepanowski tillträder som arbetande styrelseordförande i Vi-skogen

    Coop Sveriges chef för Hållbarhet & Kvalitet, Charlotta Szczepanowski, lämnar sin roll på Coop för att bli arbetade styrelseordförande för biståndsorganisationen Vi-skogen och går samtidigt över till KF för att arbeta med strategisk kooperativ utveckling. Per Magnusson, idag chef Strategi & Verksamhetsutveckling på Coop Sverige, går parallellt med det uppdraget in som tillförordnad chef för Hållbarhet & Kvalitet.   
    Läs mer
  • Träffa Coop och KF i Almedalen

    Träffa Coop och KF i Almedalen

    På söndag börjar Almedalen 2022. Coop och KF finns på plats för att diskutera och debattera vägen framåt mot en mer hållbar livsmedelskedja och en robust livsmedelsförsörjning. Vi ser fr...
    Läs mer