Så påverkade värmeböljan svenskens matvanor

Så påverkade värmeböljan svenskens matvanor

Coops Matometer har analyserat 45 000 måltider för att se vad svensken har ätit mer eller mindre av årets varma sommar jämfört med förra sommaren. Förutom den förväntade ökningen av glass och drycker så har svensken ätit mer sallad, granola och melon men mindre choklad, kött och fikabröd.

Det kan inte ha undgått någon att sommaren i år har varit exceptionellt varm, från maj ända in i augusti. Värmeböljan har påverkat oss i Sverige på flera sätt. Vad man äter och hur ofta man äter ett specifikt livsmedel går i säsong och varierar mellan årstiderna. Coops Matometer har analyserat data från 7 500 intervjuer, motsvarande 45 000 måltider, som rapporterats in under perioden 1 maj till 31 juli 2017 respektive 2018 för att undersöka hur årets ovanligt varma sommar har påverkat vad svensken har ätit.

Glass är en självklar del av sommaren, och varje sommar äts stora mängder glass i Sverige. En analys av all data visar att det i år har ätits mycket glass, och dessutom betydligt oftare jämfört med förra sommaren. Drycker är en annan favorit under sommarmånaderna, dock finns tydliga skillnader mellan olika drycker. Årets sommar har svensken i större utsträckning druckit vatten, osockrad läsk, alkoholfri öl, rosévin samt vegetabiliska mjölkdrycker jämfört med samma period förra året. Däremot är äppeljuice, mjölk och öl och andra alkoholhaltiga drycker betydligt ovanligare än 2017.

Även frukostvanorna uppvisade skillnader. Sommaren 2017 var det mer populärt med kaffe, svart te, hårdost, skinka och ljust bröd till frukost jämfört med i år. Denna varma sommar var det vanligare att börja dagen med bär och främst då jordgubbar, granola och naturell yoghurt. Om man inte åt bröd lika ofta till frukost i år, så gjorde man det istället oftare till middag. Andra livsmedel som förekom oftare till middag var gurka, grönsallad, matiga sallader, lax, skaldjur och pasta. Det man inte åt lika ofta till middag var lök, paprika, rött vin, potatis och kött/korv, det senare en kategori som kan ha påverkats av grillförbudet som gällde under en större del av sommaren.

När svensken har varit sötsugen i sommar så har choklad, godis och fikabröd inte varit lika populärt som förra sommaren. Förutom sommarfavoriten glass, har även söta livsmedel som melon, hallon, pannkakor och våfflor oftare ätits under årets sommar jämfört med sommaren 2017.

 

Oftare:                                           Mindre ofta:
– Glass                                             – Kaffe
– Jordgubbar                                – Fikabröd
– Melon                                          – Paprika
– Alkoholfri öl                               – Öl med alkohol
– Granola                                       – Hård ost
– Hallon                                          – Choklad
– Gurka                                           – Lök
– Osockrad läsk                            – Skinka

 • Så äter vi 2050

  Så äter vi 2050

  Maten har en stor påverkan både på hur vi själva och planeten mår. Men hur kommer vi att äta i framtiden? Coop har i samband med utställningen ”Framtidens Mat & Dryck” på Spritmuseum tagit fram en prognos på hur vi kommer äta 2050. Analysen bygger på data från mer än 500 000 måltider och 90 000 intervjuer från Coops Matometer.
  Läs mer
 • Två av tre svenskar kommer att förändra sina matvanor i år

  Två av tre svenskar kommer att förändra sina matvanor i år

  Nytt år, nya möjligheter. Många svenskar ser ett nytt år som ett bra tillfälle att skapa nya vanor och att ändra sina matvanor. En undersökning bland 1 300 svenskar som genomförts på uppdrag av Coops Matometer visar tydligt att fler personer i storstadsområden och fler kvinnor än män vill ändra något med sina matvanor. Det vanligaste är att man vill äta mindre sötsaker, och hela fyra av fem tillfrågade tror också att de kommer att lyckas med sin förändring i det nya året.
  Läs mer