Så gör du en bättre matlåda – och sparar tusenlappar

Så gör du en bättre matlåda – och sparar tusenlappar

Det är ett nytt år och det är en bra möjlighet att börja med nya vanor. Genom att byta ut lunchrestaurangen mot egen matlåda kan man göra både miljön och hälsan en tjänst. De allra flesta räknar med att de kan spara många tusenlappar varje år och för barnfamiljer rör det sig om så mycket som 8 000 kronor, visar en undersökning i Coops medlemspanel.

En av fyra i undersökningen äter alltid matlåda och den största anledningen till att göra det är att det är mer ekonomiskt. I matlådorna stoppar de allra flesta rester från tidigare middagar och var tredje person uppger att brist på rester är anledningen till att man inte tar med någon matlåda.

Med planering ökar alltså sannolikheten för en matlåda och det gör också att rätterna blir godare och att resterna används smartare. Det absolut viktigaste för att man ska vara nöjd med rätten man tar med sig till jobbet är att den är god.

– Rester är ofta en perfekt bas till en ny rätt eftersom smakerna har fått chans att mogna: Hemligheten med en bra matlåda är att vara kreativ och skapa något nytt och inte bara värma upp gårdagens mat, säger Sara Begner matkreatör och kock på Coop.

Det kan till exempel vara att göra en omelett av överblivna grönsaker eller att steka plättar av en blomkålspuré som blev över från gårdagens middag. På så sätt blir matlådan inte en repris på gårdagens matlagning utan en ny rätt.

Coops undersökning visar att de som har svårast att planera för veckans matlådor är barnfamiljerna. Bara 18 procent av barnfamiljerna planerar sina matlådor, jämfört med en tredjedel av alla som svarat.

Hur mycket bedömer man då att man kan spara på att ta med matlådor? Barnfamiljerna räknar med att de sparar närmare 8 000 kronor per år genom att laga matlådor.

– Matsvinnet är en av vår tids största miljöfrågor. Redan idag skulle vi kunna mätta en befolkning på 12 miljarder människor om vi använde våra resurser på ett bättre sätt. Alla kan bidra genom att börja i den egna vardagen. Gör matlådor, servera tapasrester till vardags och be om doggy bags på restaurang. Börja älska rester, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

Undersökningen i Coops medlemspanel omfattar 500 svar.

Här har Coop samlat tips och recept för hur man gör det bästa med rester:
https://www.coop.se/Recept–mat/Mat-for-alla-tillfallen/Smart-vardagsmat/Gor-det-basta–med-rester/

För mer info kontakta:
Coops pressjour, 010-743 13 13