Rösjöskolan och Slottsstadens skola svenska mästare i pannkaka

Klass 6 a från Rösjöskolan i Sollentuna lagade Sveriges godaste pannkakor i riksfinalen av Barnens Egen Matskola som hölls på Operakällaren i Stockholm idag. Samtidigt delades årets Lilla Änglamarkspris ut till eleverna i klass 6 c från Slottsstadens skola i Malmö som presenterat den bästa pannkakan för miljön.

Med en grahamspannkaka smaksatt med fläsk, äpple och kanel besegrade Sollentunatrion femteklassarna från Nygårdsskolan i Göteborg och Sturebyskolan i Enskede. Alla lagen fick tillaga sina egna pannkaksrecept och presentera sina nuvunna kunskaper om svenska råvaror inför jury och publik. Över 100 skolor har deltagit i tävlingen som startades i höstas.

– En innovativ, god och modern svensk husmanskostpannkaka med ett genomtänkt tillbehör som ligger i tiden, sa juryns ordförande Christina Möller som ledde sjumannajuryn tillsammans med kökschefen Stefano Catenacci.

Pannkakorna bedömdes efter smak, utseeende, konsistens och kreativitet. Förstapriset med ett stipendium på 10 000 kronor till en matupplevelse delades ut av Årets Kock 2008, Tom Sjöstedt. Andrapristagarna fick 5000 kr vardera.

Lilla Änglamarkspriset gick till klass 6 c i Slottstadens skola från Malmö. Eleverna presenterade en vegetarisk pannkaka med ekologiska råvaror och hemlagad tacosås och visade att en pannkaka kan påverka miljön både genom vad den innehåller och hur den produceras.

– Eleverna har med envishet genomfört en påhittig, underhållande och mycket väldokumenterad övertalningskampanj mot sin omgivning, sa Pia Lindskog, ordförande i Lilla Änglamarksjuryn och chef för KF Konsument.

Coops Lilla Änglamarkspris delades ut av Hans Alfredson. Även här var första pris 10 000 kronor. Andrapristagarna fick 5000 kronor vardera.

Recept, bilder och bakgrundsinformation om vinnarna bifogas.

För ytterligare information, kontakta Barnens Egen Matskola: Ami Hovstadius, mobil 0709 99 45 00, e-post ami@hovstadius.com Anna Lind Lewin, mobil 0706 56 31 31, e-post anna@lindlewin.se

Barnens Egen Matskola är en matlagningstävling och råvaruskola för elever i femte- och sjätteklass. Projektet är ett initiativ för att enkelt och lekfullt uppmuntra barns intresse för svenska råvaror och matlagning. Tävlingen arrangeras i samarbete med Coop, Kamratposten, Min Mat, matbutiken Cajsa Warg, Operakällaren, Chef’n och Swegro. www.barnensmatskola.se

  • De som äter bönor och linser mår bättre

    De som äter bönor och linser upplever att de mår 15 procent bättre än genomsnittet. Det visar Coops Matometer, Sveriges största undersökning om vad vi äter varje dag. Mest baljväxter äter kvinnor, unga mellan 16-29 år och låginkomsttagare. Men trots att bönor är näringsrika, klimatsmarta och billiga hamnar de bara på tallriken vid knappt 3 procent av måltiderna. Det vill Coop ändra på med initiativet ”Framtidens protein”.
    Läs mer
  • Louise König utsedd till Sveriges bästa hållbarhetschef 2017

    Louise König utsedd till Sveriges bästa hållbarhetschef 2017

    Coops hållbarhetschef Louise König har utsetts till Sveriges bästa hållbarhetschef 2017. Priset delas ut av Aktuell hållbarhet och offentliggjordes under konferensen Hållbara Affärer den 11 oktober.
    Läs mer