Resultatet av Konsum Värmlands förhandlingar om effektivisering; Av 160 varslade får 137 personer lämna sina jobb

I april fattade Konsum Värmland beslutet att samordna lager- och transportfunktionen med Coop Sverige. Samtidigt aviserades att den totala organisationen och administrationen skulle effektiviseras, med resultatet att 160 personer varslades. Efter avslutade fackliga förhandlingar och individuell information står det nu klart att 137 personer får lämna sina jobb. 

Det är de anställda inom anläggningarna på Orrholmen i Karlstad som berörs. Värmlandschark, Konsum Värmland Bageri eller någon av butikerna omfattas däremot inte av uppsägningarna.

 • Vi styr själva över vårt sortiment men tillsammans med Coop Sverige Logistik blir vi effektivare i den totala varuhanteringen, säger Konsum Värmlands kommunikationschef Klas Olsson. Beslutet ökar möjligheterna att redovisa ett positivt rörelseresultat men tyvärr får det konsekvenser för ett antal av våra duktiga medarbetare.
 • Vi har haft en lång och omfattande process med de fackliga parterna. Inom administrationen har vi samtliga, med undantag av VD, fått söka om våra tjänster, genomgått tester och intervjuer samtidigt som referenser har tagits.  De som tyvärr tvingas lämna sina jobb har också fått individuell information med närvaro av både fack och ledning samtidigt som man erbjudits olika omställningsprogram.

Tjänstemän och kollektivanställda
Det handlar om 43 tjänstemän och 94 kollektivanställda som fått individuella besked om att de tvingas lämna sina jobb. Den formella uppsägningen har skett och samtliga som sagts upp har tillgång till ett omställningsprogram som Konsum Värmland erbjuder i samarbete med omställningsföretaget Antenn. Därutöver har även Trygghetsfonden, Trygghetsrådet och Arbetsförmedlingen involverats.

 • När det gäller uppsägningsförfarandet, oavsett om det handlar om tjänstemän eller kollektivanställda, är det gällande kollektivavtal som ligger till grund. Däremot kommer vi att göra allt för att hjälpa våra duktiga medarbetare att få en så ljus framtid som möjligt. Det kan till exempel handla om att erbjuda egna jobbcoacher, ges möjlighet att prova andra jobb eller söka och genomföra utbildningar under uppsägningstiden som varierar mellan en till tolv månader, avslutar Klas Olsson.

Idag sysselsätts cirka 340 personer på anläggningarna på Orrholmen och totalt inom Konsum Värmland sysselsätts 1 312 årsanställda.

För ytterligare fakta; se gärna tidigare pressmeddelanden;https://konsumvarmland.se/pressmeddelanden/enligt-styrelsens-strategi-for-2015-positivt-resultat-for-konsum-varmland/ eller; https://konsumvarmland.se/pressmeddelanden/160-personer-varslas-om-uppsagning-konsum-varmland-effektiviserar-administrationen-samt-lager-och-logistikfunktionen-i-karlstad/ 

https://konsumvarmland.se/pressmeddelanden/konsum-varmland-effektiviserar-administrationen-lager-och-transportfunktionen-160-varslade-medarbetare-far-individuell-information/

 

För ytterligare information; Kontakta Klas Olsson, tfn; 010-410 81 02. Facklig kontaktperson, Handels kollektiv Lager- och transport är Therese Andersson, tfn; 070-508 05 06

 • Coop etablerar ny butik i Svedala under 2023

  Coop etablerar ny butik i Svedala under 2023

  Coop Syd kommer att etablera en ny Stora Coop i Svedala i Skåne. Bygget pågår för fullt med målsättningen att inviga butiken under första halvan av 2023.  Coop Syd AB har tecknat ett tioå...
  Läs mer
 • Premiär för Stockholms första dygnet-runt-öppna och helt obemannade livsmedelsbutik

  Premiär för Stockholms första dygnet-runt-öppna och helt obemannade livsmedelsbutik

  Nya Coop Mini i Täby Park är Stockholms första dygnet-runt-öppna och helt obemannade livsmedelsbutik. Med hjälp av Coops mobilapp Scan & Pay låser kunden själv upp butiken, scannar sina varor, betalar och går ut. Butiken innehåller flera hundra torra, kylda och frysta varor och tycker man att något saknas, beställs det enkelt online på coop.se och hämtas i skåpet utanför butiken.
  Läs mer