Ovanlig placering av berömt konstverk Konstskatt upphängd vid Obs! Bergvik.

Ett av Värmlands märkligaste konstverk, en drygt nio meter lång sidenduk med bilder av den berömde spanske konstnären Joan Miró avtäcktes under torsdagen vid Obs! Bergvik. En ovanlig plats för ett så berömt konstverk, kan tyckas.

När Domus Karlstad skulle inredas 1962 upptäcktes ett tomt utrymme i restauranglokalen. Det skulle se bättre ut med konstnärlig utsmyckning, tyckte föreningen och bud gick till arkitekter och andra att hålla ögonen öppna för lämpliga konstverk. Då hittades detta ovanliga konstverk av Joan Miró, spansk konstnär i den verkligt dyra klassen. Målningen kom inpackad i en träask – också den dekorerad av Miró!

10 000 kronor betalade Konsum Värmland för målningen. Asken fick man på köpet. En mycket, mycket god investering med tanke på att verket idag är värderat till 800 000 – 1 Mkr – exklusive asken!

Efter renovering har konstverket förvarats i bankfack sedan 1990. Orsaken har varit svårigheten med att hitta lämplig plats för upphängning. Ett problem som nu är löst.

–         I samband med omställning av Obs! Bergvik såg vi till att ett utrymme skapades, säger Konsum Värmlands VD Leif Olsson.

Att en stormarknad rymmer ett så betydelsefullt verk hör inte till vanligheterna.

–         En målning av det här slaget ska man titta på. Det ska inte vara inlåst i ett bankfack. Valet av Obs! Bergvik som utställningsplats innebär att många bereds möjlighet att titta på den. En målning är faktiskt gjord för att njutas av, avslutar Leif Olsson.

Fakta
Titel;                       Makemono
Daterad;                 1956
Typ;                        Seriegrafi/acrylmålning på thaisiden, naivistiskt motiv.
Signatur;                Miró 33/50
Bredd;                    975 cm
Höjd;                      39,5 – 41,4 cm

Övrigt;          Målningen levererades i en praktfull träask, utvändigt utskuren och målad i original av Juan Miró. På lockets insida återfinns en magnifik målning på svart botten i lackfärger.

Den spanske konstnären Joan Miró (1893-1983) var verksam i Paris 1920-1940 där han  deltog i surrealisternas utställningar. Hans originella bildskrift, som kan påminna om primitiva grottmålningar, förenklades under 1930-talet. Bland hans mer inflytelserika verk märks två målade kakelväggar, Solen och Månen i UNESCO, Paris.

För ytterligare information kontakta; Chefen för Obs! Bergvik Inge Persson 054-220210 eller Konsum Värmlands informationschef Klas Olsson 054-220102 eller 070-6017152

 • Coop etablerar ny butik i Svedala under 2023

  Coop etablerar ny butik i Svedala under 2023

  Coop Syd kommer att etablera en ny Stora Coop i Svedala i Skåne. Bygget pågår för fullt med målsättningen att inviga butiken under första halvan av 2023.  Coop Syd AB har tecknat ett tioå...
  Läs mer
 • Premiär för Stockholms första dygnet-runt-öppna och helt obemannade livsmedelsbutik

  Premiär för Stockholms första dygnet-runt-öppna och helt obemannade livsmedelsbutik

  Nya Coop Mini i Täby Park är Stockholms första dygnet-runt-öppna och helt obemannade livsmedelsbutik. Med hjälp av Coops mobilapp Scan & Pay låser kunden själv upp butiken, scannar sina varor, betalar och går ut. Butiken innehåller flera hundra torra, kylda och frysta varor och tycker man att något saknas, beställs det enkelt online på coop.se och hämtas i skåpet utanför butiken.
  Läs mer