Ny stor undersökning från Coop visar: Julbordet blir välfyllt i år också – skinkan fortfarande på topp

Tre av fyra kommer att duka upp lika mycket julmat i år som tidigare år. Det visar Coops senaste Medlemspanel i vilken nära 10 000 personer deltog. Undersökningen visar också att julskinkan fortfarande är en överlägsen favorit på julborden.

Julen är en högtid med stort fokus på mat. De flesta familjer i Sverige har starka traditioner för vad som ska ätas under just julhelgen. Coops Medlemspanel visar att de flesta planerar att duka upp lika mycket läckerheter på julbordet i år som tidigare år.

– Vi tycker naturligtvis att det är roligt att våra kunder prioriterar julmaten; god mat i sällskap med nära och kära är vad julen handlar om. Vi ser en ökad efterfrågan på naturliga produkter utan onödiga tillsatser, därför är alla våra julskinkor i år fria från glutamat, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop.

De 25 procent som svarade att de kommer att dra ned på mängden julmat i år gör det främst för att de vill må bättre och för att de tycker att det är onödigt att överkonsumera.

– Blanda upp julbordet med fräscha grönsaker för att minska intaget av fett och salt, klassikern brysselkål kan till exempel med enkla medel förvandlas till ett nytt spännande tillbehör. På coop.se finns massor av välsmakande och hälsosamma recept för dem som vill ha lite nyttigare rätter på julbordet, säger Sara Begner, matinspiratör på Coop.

Våra fem-i-topp favoriter på julbordet:

1. Julskinka 2. Sill 3. Lax 4. Köttbullar 5. Prinskorv

Coops undersökningar via Medlemspanelen är ett sätt för Coop att föra en kontinuerlig dialog med kunder, medlemmar och därmed också ägare, för att kunna möta deras önskemål i butik.

Ytterligare upplysningar, kontakta: Magnus Frisk, informationschef Coop Sverige, 08-743 20 11 Coops pressjour tel 08-743 23 33

 • EnterCard och Coop Sverige i nytt samarbete

  EnterCard Group AB och Coop Sverige AB har ingått avtal som innebär att EnterCard kommer att erbjuda kreditkort till Coops medlemmar. Det nya samarbetet innebär att Coops kreditkort från och med mars kommer att uppgraderas med flera nya funktioner och tjänster.
  Läs mer
 • Mer än var tredje måltid vegetarisk i storstäderna

  Mer än var tredje måltid vegetarisk i storstäderna

  Den vegetariska trenden fortsätter att vara stark. I november var hela 34,6 procent av måltiderna i storstadsregionerna lakto-ovo vegetariska visar Matometerns Vego-index som baserar sig på 12 000 måltider.
  Läs mer