Ny bok från Svenska Kockars Förening Värmland. Rapport från 19 000 matpratstunder med Coopkunder.

Ny bok från Svenska Kockars Förening Värmland. Rapport från 19 000 matpratstunder med Coopkunder.

”Mat och prat” kallas det givande samarbete och projekt, som inleddes med ett möte mellan Svenska Kockars Förening i Värmland och Coop Värmland den 7 december 2011. Samarbetet ledde fram till att tre kockar vid olika tillfällen under drygt tre år åkte runt på ett antal Coopbutiker för att prata mat med Coops kunder. Något som resulterat i en ny bok fylld med recept och matprat.

Det är de utbildade kockarna Håkan Andersson, Jan Fredriksson och Peter Friessnegg som är författare till den 147 sidor tjocka boken som innehåller massvis av unika recept och historier bakom möten med Coop Värmlands kunder och om samarbetet som pågick mellan 2012 – 2016.

  • Att sprida kunskap om vårt yrke, samtidigt som vi förhoppningsvis sprider lite matglädje är en av huvudsyftena med Svenska Kockars Förening, säger en av författarna Jan Fredriksson. Gästspelen innebar också att vi fick träffa massor av människor med mycket matprat.

19 000 smaktallrikar och lika många matpratsunder
Med Coop Värmlands butiker som plattform serverades det sammanlagt 19 000 – eller för att vara exakt – 18 754 – smaktallrikar. De serverade rätterna var smakprov från unika recept komponerade av Håkan, Jan och Peter. 

  • Med kännedom om kockarna bakom projektet vet jag att det också blev lika mycket pratstunder, inte bara om maten som serverades utan om mat överhuvudtaget, säger Coop Värmlands kommunikationschef Klas Olsson.

Nya gästspel runt om i Värmland
Nu har boken släppts på Votums & Gullers förlag och kommer att finnas på ett antal Coopbutiker i Värmland och i bokhandeln. Initiativet och finansieringen till boken ”Mat och prat i Värmland” kommer från kockarna och författarna själva.

  • Vi hade samlat på oss så mycket recept och kunskap efter åren med Coop Värmland, säger Håkan Andersson. En kunskap som vi vill föra vidare när vi med ålderns rätt avslutat projektet.

Även om själva projektet är avslutat kommer Håkan, Jan och Peter att åka ut till ett antal Coopbutiker för att prata böcker – och självklart prata mat.

  • Det känns lite grann som en comeback. Det ska bli riktigt roligt att få träffa medarbetare och inte minst kunder för att återigen sprida verklig matglädje, avslutar Håkan Andersson.

För ytterligare information; kontakta Håkan Andersson, tfn; 070-535 95 33 eller Klas Olsson, tfn; 010-410 81 02 eller Cicci Sjödelius på Votums & Gullers förlag tfn; 0739-571 139

Ytterligare fakta
Håkan Andersson, Jan Fredriksson och Peter Friessnegg kommer att prata mat och böcker vid följande tider på följande platser;

 

V. 47 Coop Extra Kil 23-11-2017 15,00-18,00
V.47 Konsum City 24-11-2017 15,00-18,00
V.48 Stora Coop Välsviken 30-11-2017 15,00-18,00
V.48 Stora Coop Bergvik 1-12-2017 15,00-18,00
V.48 Stora Coop Bergvik 2-12-2017 11,00-14,00
V,49 Coop Extra Torsby 8-12-2017 15,00-18,00
V,49 Coop Extra Sunne 9-12-2017 11,00-14,00
V. 50 Coop Forum Karlskoga 14-12-2017 15,00-18,00
V. 50 Coop Forum Kristinehamn 15-12-2017 15,00-18,00
V. 50 Stora Coop Hammarö 16-12-2017 11,00-14,00
V.51 Stora Coop Arvika Palmviken 21-12-2017 11,00-14,00
V.51 Stora Coop Arvika Styckåsen 21-12-2017 15,00-18,00
V.51 Stora Coop Bergvik 22-12-2017 15,00-18,00
Mat-och-prat-i-Värmland_cover_preview-820x1062

Omslaget till boken ”Mat och prat i Värmland” som släpps på fredag.

  • Nytt lågprisbutikskoncept inom livsmedel till Lilla Edet

    Nytt lågprisbutikskoncept inom livsmedel till Lilla Edet

    I slutet av november får Lilla Edet sin första lågprisbutik när X:-tra öppnar portarna på Göteborgsvägen.
    Read more
  • Gotlandsföretag – en av tre finalister till Änglamarkspriset 2024

    Gotlandsföretag – en av tre finalister till Änglamarkspriset 2024

    Mickelgårds Lantbruk från Stånga har blivit utvald som en av tre finalister till Änglamarkspriset 2024. Mickelgårds odlar bland annat Gotlandslinser, Belugalinser och Quinoa. Den lokala produktionen minskar importbehovet, ökar självförsörjningen och minskar transporterna. Övriga finalister är Föreningen Ätbart från Skövde och Helios Innovations från Halmstad. Vinnaren utses vid en prisceremoni den 27 november i Stockholm. Prissumman är 250 000 kronor. 
    Read more