”Mat och prat” kallas det givande samarbete och projekt, som inleddes med ett möte mellan Svenska Kockars Förening i Värmland och Coop Värmland den 7 december 2011. Samarbetet ledde fram till att tre kockar vid olika tillfällen under drygt tre år åkte runt på ett antal Coopbutiker för att prata mat med Coops kunder. Något som resulterat i en ny bok fylld med recept och matprat.
Det är de utbildade kockarna Håkan Andersson, Jan Fredriksson och Peter Friessnegg som är författare till den 147 sidor tjocka boken som innehåller massvis av unika recept och historier bakom möten med Coop Värmlands kunder och om samarbetet som pågick mellan 2012 – 2016.
- Att sprida kunskap om vårt yrke, samtidigt som vi förhoppningsvis sprider lite matglädje är en av huvudsyftena med Svenska Kockars Förening, säger en av författarna Jan Fredriksson. Gästspelen innebar också att vi fick träffa massor av människor med mycket matprat.
19 000 smaktallrikar och lika många matpratsunder
Med Coop Värmlands butiker som plattform serverades det sammanlagt 19 000 – eller för att vara exakt – 18 754 – smaktallrikar. De serverade rätterna var smakprov från unika recept komponerade av Håkan, Jan och Peter.
- Med kännedom om kockarna bakom projektet vet jag att det också blev lika mycket pratstunder, inte bara om maten som serverades utan om mat överhuvudtaget, säger Coop Värmlands kommunikationschef Klas Olsson.
Nya gästspel runt om i Värmland
Nu har boken släppts på Votums & Gullers förlag och kommer att finnas på ett antal Coopbutiker i Värmland och i bokhandeln. Initiativet och finansieringen till boken ”Mat och prat i Värmland” kommer från kockarna och författarna själva.
- Vi hade samlat på oss så mycket recept och kunskap efter åren med Coop Värmland, säger Håkan Andersson. En kunskap som vi vill föra vidare när vi med ålderns rätt avslutat projektet.
Även om själva projektet är avslutat kommer Håkan, Jan och Peter att åka ut till ett antal Coopbutiker för att prata böcker – och självklart prata mat.
- Det känns lite grann som en comeback. Det ska bli riktigt roligt att få träffa medarbetare och inte minst kunder för att återigen sprida verklig matglädje, avslutar Håkan Andersson.
För ytterligare information; kontakta Håkan Andersson, tfn; 070-535 95 33 eller Klas Olsson, tfn; 010-410 81 02 eller Cicci Sjödelius på Votums & Gullers förlag tfn; 0739-571 139
Ytterligare fakta
Håkan Andersson, Jan Fredriksson och Peter Friessnegg kommer att prata mat och böcker vid följande tider på följande platser;
V. 47 | Coop Extra Kil | 23-11-2017 | 15,00-18,00 | |||
V.47 | Konsum City | 24-11-2017 | 15,00-18,00 | |||
V.48 | Stora Coop Välsviken | 30-11-2017 | 15,00-18,00 | |||
V.48 | Stora Coop Bergvik | 1-12-2017 | 15,00-18,00 | |||
V.48 | Stora Coop Bergvik | 2-12-2017 | 11,00-14,00 | |||
V,49 | Coop Extra Torsby | 8-12-2017 | 15,00-18,00 | |||
V,49 | Coop Extra Sunne | 9-12-2017 | 11,00-14,00 | |||
V. 50 | Coop Forum Karlskoga | 14-12-2017 | 15,00-18,00 | |||
V. 50 | Coop Forum Kristinehamn | 15-12-2017 | 15,00-18,00 | |||
V. 50 | Stora Coop Hammarö | 16-12-2017 | 11,00-14,00 | |||
V.51 | Stora Coop Arvika Palmviken | 21-12-2017 | 11,00-14,00 | |||
V.51 | Stora Coop Arvika Styckåsen | 21-12-2017 | 15,00-18,00 | |||
V.51 | Stora Coop Bergvik | 22-12-2017 | 15,00-18,00 |