Nu startar Foodtech-acceleratorn BloomerSorosh Tavakoli, grundare och vd, Noquo Foods; Jessica Wolf senior strategisk affärsutvecklare på Coop; Magnus Johansson, vd Coop; Måns Ullerstam, grundare och vd, Kale United och Funda Sezgi, Chief Operating Officer på Norrsken. Foto: Hans Alm

Nu startar Foodtech-acceleratorn Bloomer

Nya acceleratorprogrammet Bloomer riktar sig till Foodtech-entreprenörer som vill utveckla lösningar och tjänster som ska göra livsmedelsbranschen mer hållbar. Bakom acceleratorn står Coop, Norrsken Foundation och Sweden Foodtech. Bloomer är ett unikt program som erbjuder rätt förutsättningar för entreprenörer som vill göra skillnad.

Med acceleratorn Bloomer skapar vi en plattform för entreprenörer som vill göra matbranschen mer hållbar – och som snabbt vill få ut sin tjänst eller lösning i mat-Sverige. Tillsammans med entreprenörerna ska vi möjliggöra lösningarna som ska driva matbranschen i Sverige framåt, säger Magnus Johansson, vd Coop Sverige AB.

Foodtech-acceleratorn Bloomer riktar sig till entreprenörer som har en utvecklad lösning eller tjänst som de vill och kan testa på marknaden. Som deltagare i programmet får entreprenörer möjlighet att testa och utveckla sin lösning samtidigt som de får mer kunskap om hur de framgångsrikt kan utveckla sitt bolag. Innehållet i programmet kommer till stor del att skräddarsys för respektive bolag för att säkerställa att de får det specifika stöd de behöver.

Initiativtagare till programmet är Coop, som kommer att ge entreprenörer tillgång till företagets kanaler, data, hjälp med pilotering och mentorer. Coop med ägare samt andra investerare ämnar även bidra med finansiering efter programmet. För Coop är det en mångmiljonsatsning och ett viktigt steg i Coops arbete med att anamma mer öppen innovation tillsammans med partners och entreprenörer. Norrsken Foundation, som också är en av initiativtagarna bakom Bloomer, kommer att bidra med sitt nätverk av mentorer, partners, investerare och kunskap kring att utveckla bolag som vill ha positiv inverkan på världen.  Sweden Foodtech kommer att bistå med spetskompetens inom foodtech, mentorer från sitt nätverk och stöd med att bedriva programmet.

Mat är glödhett just nu, med spännande startups inom samtliga områden: produktion, distribution och återvinning. Mat är även ett område där konsumenterna själva kan ta tydlig ställning i sitt vardagsliv. Vi är stolta över att tillsammans med Coop och Sweden Foodtech kunna skapa Bloomer och på så sätt kunna stötta de fantastiska entreprenörer som varje dag arbetar för att göra matvärlden till en ännu godare plats, säger Funda Sezgi, Chief Operating Officer på Norrsken.

För att säkerställa att varje entreprenör får det stöd som behövs för att ta nästa steg har stor vikt lagts vid att hitta mentorer som är en del av accelerator-programmet som har erfarenheterna och kunskaperna som behövs för att navigera rätt i livsmedelsbranschen. Till en början har Bloomer knutit till sig ett stort antal mentorer från de deltagande initiativtagarna och externa personer som är framgångsrika och som besitter relevant erfarenhet som Michael Dahlén, Frida Siwe, Donnie Lygonis och Erik Byrenius.

Vi är övertygade om att vi tillsammans med våra handplockade mentorer och partners har de kompletterande erfarenheterna och styrkorna som kan göra att entreprenörernas lösningar kan blomma ut ordentligt. Detta är ett viktigt steg till att börja revolutionera matsystemet och bidra till en mer hållbar och välmående värld, säger Jessica Wolf från Coop, ansvarig för Bloomer.

Acceleratorprogrammet Bloomer är öppet för ansökningar för potentiella deltagare och mentorer samt partners från och med nu. Målsättningen är att programmet ska ha plats för 6–8 företag när det startar i slutet av mars nästa år. Entreprenörerna kommer att sitta i Norrskens lokaler på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Varje deltagare i programmet får fokuserat stöd under tre månader, och kan välja att förlänga perioden med tre månader till, även om sista perioden inte kommer att följa en läroplan utan vara mer mentorskapsbaserad, med möjlighet att sitta kvar på Norrsken.

För mer information om Bloomer besök: bloomeraccelerator.com

För mer information kontakta:
Coops presstjänst på 010-743 13 13

 • Ny logistikterminal ska ge bättre service till Coops butiker

  Ny logistikterminal ska ge bättre service till Coops butiker

  Idag invigs en ny logistikterminal för livsmedel i Luleå. Vid centralen kommer varor till Coops butiker i Norrbotten att komma in och lastas om för transport ut till butik. Den nya ter...
  Läs mer
 • Sopköket vinner Änglamarkspriset 2021

  Sopköket vinner Änglamarkspriset 2021

  Svenska folket har tillsammans med Änglamarksprisets jury röstat fram Sopköket, catering och restaurang från Stockholm, som vinnare av Änglamarkspriset 2021. Sopköket tilldelades Änglamarkspriset för sitt arbete mot matsvinn vid en digital ceremoni under måndagen och prisas med 250 000 kronor.
  Läs mer