Nu startar ett av Sveriges största val – ägarombudsvalet

Nu startar ett av Sveriges största val – ägarombudsvalet

Ägarombudsvalet startar i dag torsdag 25 januari och då kan vi medlemmar göra skillnad genom att rösta fram ägarombud. Röstningen är öppen fram till 7 februari.

Efter de stora rikstäckande valen vart fjärde år, är kooperationens val det största vi har i Sverige. Coops 3,9 miljoner medlemmar är röstberättigade och valet pågår 25 januari till 7 februari 2024.

Coop ägs av sina medlemmar och bildar en stark representativ demokrati via våra föreningar. Medlemmarna väljer vilka som blir ägarombud i de lokala butikerna – och vilka som blir representanter som bygger demokratin.

Vid det senaste valet, 2022, röstade 135 951 medlemmar och 1 072 personer kandiderade till att bli ägarombud. Ägarombudens uppgift är att representera medlemmarna i sin förening och de väljs på två år och mandatperioden sträcker sig fram till nästa val 2026.

– Detta bygger ett stort engagemang som lyfter viktiga frågor och tillvaratar medlemmarnas intressen. Under våren är det också dags för stämma i Kooperativa förbundet (KF) och alla våra regionala och lokala föreningar – där våra ägarombud är med och fattar viktiga beslut, säger Leif Linde, ordförande i KF.

– Det här gör mig extra stolt över kooperationen, när jag ser det lokala engagemanget och vår starka svenska tradition med föreningar och demokrati på gräsrotsnivå. Det är verkligen en ära att få leda det kooperativa arbetet som ordförande, säger Leif Linde vidare.

Några fler saker som ägarombuden gör:

 • Sprider våra kooperativa värderingar
 • Lyfter och stärker Coops idé både i föreningen och lokalsamhället.
 • Bär vår idé: att skapa ekonomisk nytta och ge våra medlemmar möjlighet att bidra till en hållbar utveckling
 • Är rådgivande för butiken ur ett medlemsperspektiv

Läs mer om ägarombudsvalet

För mediefrågor, kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se 

 • Coops matkreatör Sara Begner släpper kokbok med budgetrecept

  Coops matkreatör Sara Begner släpper kokbok med budgetrecept

  Nu kommer klassikern och Sveriges mest sålda kokbok i ny skrud. I juli släpps en ny utgåva av Vår kokbok på temat på allas läppar: ”budget”.
  Read more
 • Dags att nominera till Änglamarkspriset 2024

  Dags att nominera till Änglamarkspriset 2024

  Nu är det dags att nominera till Änglamarkspriset 2024. I hela 22 år har Coop och KF tillsammans med Änglamarksfamiljerna Alfredson, Danielsson och Taube stöttat unga eldsjälar som genom sin verksamhet bidrar till en mer hållbar och positiv framtid för sin egen och kommande generationer. Prissumman på 250 000 kronor ska bidra till att dessa hållbarhetsentreprenörer kan förverkliga sina idéer och mål.
  Read more