Nu kommer Änglamarks ärtpuckar – svenska, KRAV-odlade och veganska

Nu kommer Änglamarks ärtpuckar – svenska, KRAV-odlade och veganska

Nu tar ärtan Ingrid plats i Änglamarksfamiljen. I samarbete med de två lantbrukarna Adam Arnesson på Jannelunds Gård och Emil Olsson från Slätte Gård i Västergötland har Coop och Food for Progress tagit fram två varianter av härligt goda ärtpuckar som är både KRAV-märkta och veganska.

Allt började med initiativet ”Framtidens Protein”, där Coop lyfte fram baljväxter som en viktig ingrediens i ett proteinskifte mot mer växtbaserad mat. I filmen medverkade Adam Arnesson och visade upp sin odling av bönor. Det föll sig sedan naturligt att gå från ord till bord.

– Framtidens mat är till stor del växtbaserad och därför måste vi producera proteingrödor även i Sverige. Gula ärter odlas redan mycket i Sverige och klarar ekologisk odling men används mest som djurfoder. Vi beslöt att satsa på den gula ärtan som livsmedel, säger Adam Arnesson.

Med på tåget kom även lantbrukaren Emil Olsson på Slätte Gård i Västergötland och livsmedelsföretaget Food for Progress, specialiserat på växtbaserad mat. Tillsammans med Coops avdelning för egna varumärken utvecklades sedan de två färdiga Änglamarksprodukterna: ärtstubbar med sötsyrlig picklad dill, och färgsprakande ärtnuggets där de svenska ärtorna möter Indien i en kryddig tandoorimix.

– Det är unikt att vi jobbar med både lantbrukare och producent på det här sättet. Det är ett helt nytt arbetssätt som verkligen ger mersmak och ligger precis i linje med vad vi vill att Änglamark ska stå för, säger Åsa Wickholm, chef för egna varumärken på Coop.

En viktig del i utvecklingen var att välja rätt sorts ärta. Efter ett antal provsmakningar föll valet på ärtan Ingrid. Produktionen sker i Stora Levene, ett litet samhälle i Västergötland, där livsmedelsproduktion varit viktig del regionen sedan 1960-talet.

– Food for Progress syfte är att skapa förändring. Ärtan Ingrid är ett tydligt exempel på hur kraftfullt det blir när handel, förädlingsled och lantbrukare verkligen gör saker tillsammans, säger Jonas Borg, Head of Private Label på Food for Progress.

Änglamark Ärtstubbar picklad dill och Ärtnuggets Tandoori säljs frysta i 300 grams förpackningar och finns i alla Coopbutiker och på Coop.se. Cirkapris för en förpackning är 24.95 kr.

För mer information vänligen kontakta:
Coops presstjänst: 010-743 13 13

  • Gordon Delivery lanserar kylda paketskåp i samarbete med Coop

    Gordon Delivery lanserar kylda paketskåp i samarbete med Coop

    Coop har sedan 2019 samarbetat med Gordon Delivery och varje månad får en halv miljon svenskar som handlar sin mat på nätet sina varor hemlevererade av Gordon Delivery. Nu lanserar företaget tjänsten Gordon Pickup, i ett samarbete med Coop som innehållsleverantör, med kylda paketskåp i bostadsnära områden dit kunder som e-handlar på Coop kan få sin mat levererad. 
    Läs mer
  • Tre glutenfria nyheter från Coop

    Tre glutenfria nyheter från Coop

    Coop stärker utbudet av glutenfritt inom de egna varumärkena Coop och Änglamark och lanserar tre nya glutenfria produkter. Samtliga produkter finns i butik och online redan nu.
    Läs mer