Nu kan man välja samma påse till bananer och bananskalet på Coop

Nu kan man välja samma påse till bananer och bananskalet på Coop

Som ett led i att minska antalet påsar genomför Coop nu försök i ett antal butiker där kunderna kan köpa frukt & grönt i komposterbara påsar. Tanken är sedan att påsen återanvänds för att slänga matavfallet. Konsumentföreningen Göta lanserar nu ett pilotprojekt i fyra Coopbutiker i Växjö.

Coop jobbar för att minska plastanvändningen i verksamheten. Ett alternativ som just nu testas på olika ställen i landet är en papperspåse som ett alternativ till frukt & grönt-påsen av sockerrörsplast. Papperspåsen kan även återanvändas för att slänga matavfallet i.

Idag utökas försöket då fyra Coopbutiker i Växjö börjar erbjuda en papperspåse vid frukt- och gröntavdelningen, ett samarbete som genomförs tillsammans med Södra Småland avfall och miljö (SSAM).

Tanken är att Coop tillsammans med SSAM kan ta bort en del av våra plastpåsar. Nu kan kunden istället bära hem sina bananer i papperspåse, äta upp en banan och sedan slänga bananskalet i samma påse, säger Krister Magnusson, marknadschef på Konsumentföreningen Göta.

De fyra butikerna där försöket genomförs är Stora Coop Norremark, Coop Oxtorget, Coop Södra Ringvägen och Coop Kristinatorget. SSAM har i dagarna levererat 22 000 papperspåsar till Coops butiker.

Detta är ett försök att minska mängden plast som används för frukt & grönt. Samarbetet som nu görs med Coop är en del i strävan mot vår vision Ett Småland utan avfall. Matavfallspåsen har i tidigare försök hos kommuner i landet visat att den även är utmärkt som fruktpåse. Vi förlänger därmed livet på påsen, säger Jessica Cedervall, Vd på SSAM.

 • Rock- och bluesgala för MS ger pengar till forskning

  Rock- och bluesgala för MS ger pengar till forskning

  För tionde året i rad kommer eldsjälen, musikanten och Arvikabon Göte Persson att arrangera ytterligare en Rock- och bluesgala för de som drabbats av den mystiska sjukdomen MS – multipel skleros.  Konserten, som är ett samarrangemang mellan Olssons Brygga, Neuroförbundet och Coop Värmland, genomförs på Olssons Brygga lördag den 10 augusti med start cirka klockan 19 00.
  Läs mer
 • Niclas Johansson väljer att avsluta sin tjänst i sommar

  Niclas Johansson, vd i Coop Oskarshamn, har på eget initiativ bestämt sig för att lämna sin tjänst i samband med semestern i sommar. Han har ännu inte bestämt vad han ska göra istället.
  Läs mer