Som ett led i att minska antalet påsar genomför Coop nu försök i ett antal butiker där kunderna kan köpa frukt & grönt i komposterbara påsar. Tanken är sedan att påsen återanvänds för att slänga matavfallet. Konsumentföreningen Göta lanserar nu ett pilotprojekt i fyra Coopbutiker i Växjö.
Coop jobbar för att minska plastanvändningen i verksamheten. Ett alternativ som just nu testas på olika ställen i landet är en papperspåse som ett alternativ till frukt & grönt-påsen av sockerrörsplast. Papperspåsen kan även återanvändas för att slänga matavfallet i.
Idag utökas försöket då fyra Coopbutiker i Växjö börjar erbjuda en papperspåse vid frukt- och gröntavdelningen, ett samarbete som genomförs tillsammans med Södra Småland avfall och miljö (SSAM).
Tanken är att Coop tillsammans med SSAM kan ta bort en del av våra plastpåsar. Nu kan kunden istället bära hem sina bananer i papperspåse, äta upp en banan och sedan slänga bananskalet i samma påse, säger Krister Magnusson, marknadschef på Konsumentföreningen Göta.
De fyra butikerna där försöket genomförs är Stora Coop Norremark, Coop Oxtorget, Coop Södra Ringvägen och Coop Kristinatorget. SSAM har i dagarna levererat 22 000 papperspåsar till Coops butiker.
Detta är ett försök att minska mängden plast som används för frukt & grönt. Samarbetet som nu görs med Coop är en del i strävan mot vår vision Ett Småland utan avfall. Matavfallspåsen har i tidigare försök hos kommuner i landet visat att den även är utmärkt som fruktpåse. Vi förlänger därmed livet på påsen, säger Jessica Cedervall, Vd på SSAM.