Nu kan du skanna din avokado hos Coop

Nu kan du skanna din avokado hos Coop

Mogen eller inte, och hur pass mogen? Nu tar Coop hjälp av skanners direkt i butik för att underlätta för såväl kunder som medarbetare gällande färskheten för avokado.

Från mitten av juli månad kommer Coop placera ut sammanlagt åtta avokadoskanners i sina butiker, från Luleå i norr till Lund i söder. Via skannern kommer Coops kunder kunna se om avokadon är redo att äta samma dag, om några dagar eller bör mogna hemma en längre tid.

– Vi känner alla igen oss i problematiken framför avokadohyllan. Vi klämmer och känner, och ibland blir vi inte klokare för detta och samtidigt riskerar vi att skada de avokados vi prövar oss fram med. Nu kommer klara besked vilket minskar såväl klämmandet på varan samt svinnet hemma och i butik. Vi tror att denna skanner kan få stor genomslagskraft i marknaden. Om de tas emot väl kommer fler butiker att få dessa framöver, säger Elise Andersson, inköp- och sortimentsansvarig frukt, grönsaker och blommor på Coop Sverige.

– För butikspersonalen är skannrarna även ett bra arbetsredskap för att se om avokadon är övermogen och bör rensas ut, berättar Elise vidare.

Coop blir först inom svensk dagligvaruhandel med att erbjuda skanning av den populära frukten för såväl fredagstacomiddagen som hälsotallriken.

– Skannern tittar på det spektrala fingeravtrycket för en avokado, jämför den med data som samlats in med dess egen databas och avgör då hur mogen frukten är och skickar sedan tillbaka informationen som då syns på skärmen för kund eller butiksmedarbetare, förklarar Elise Andersson.

Skannrarna har tidigare provats med stor kundnöjdhet i Nederländerna och Schweiz. Utöver stort intresse och nyfikenhet bland kunderna har även svinnet i butik minskat där antalet avokados som bör ätas omgående minskat från cirka 10 procent av totalen till sex procent – och det bara sju dagar efter att skannern införts.

I och med högre tillit till produktens färskhet har butiker som provat skannern även sett en tioprocentig försäljningsökning.

– Vi har gått från 120 ton till 4 ton matsvinn senaste åren, men i dagsläget ligger vi tyvärr på 8 procent waste på alla inköp av avokado. Med detta hjälpmedel så minskar vi definitivt detta tal, så det här blir kanon. Alla vill ju ha den perfekta avokadon, och nu kan Coops kunder få det, säger Markus Wahlgren, stormarknadschef Stora Coop Visby som blir en av åtta utvalda Stora Coop som erbjuder avokadoskannern under en testperiod om sex månader.

FAKTA

8 aktuella Coop-butiker (förening)

 • Stora Coop Lund (Coop Syd)
 • Stora Coop Bromma (CBS)
 • Stora Coop Visby (Coop Gotland)
 • Stora Coop Storheden Luleå (Coop Norrbotten)
 • Stora Coop Ersboda Umeå (Coop Nord)
 • Stora Coop Västerås (Coop Mitt)
 • Stora Coop Bergvik Karlstad (Coop Värmland)
 • Stora Coop Bäckebol Göteborg (Coop Väst)

Status som visas på skärmen / rekommendation som visas på skärmen

 • Snart mogen / Låt mogna och ät om några dagar
 • Mogen och fast / Använd i sallad idag eller låt vila i 2–3 dagar för guacamole
 • Mogen och mjuk / Perfekt för guacamole idag eller i morgon
 • Ät idag – Mogen / behöver ätas i dag!

För mediefrågor och besök i aktuella butiker, vänligen kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se 

 • Coop byter förpackning för pastasås – minskar CO2-utsläpp

  Coop byter förpackning för pastasås – minskar CO2-utsläpp

  Från glas till tetrapak. Coops uppskattade pastasåser kommer framöver i ny förpackningsskrud – och med det följer ett lägre avtryck på miljön.
  Read more
 • Dags att nominera till Änglamarkspriset 2024

  Dags att nominera till Änglamarkspriset 2024

  Nu är det dags att nominera till Änglamarkspriset 2024. I hela 22 år har Coop och KF tillsammans med Änglamarksfamiljerna Alfredson, Danielsson och Taube stöttat unga eldsjälar som genom sin verksamhet bidrar till en mer hållbar och positiv framtid för sin egen och kommande generationer. Prissumman på 250 000 kronor ska bidra till att dessa hållbarhetsentreprenörer kan förverkliga sina idéer och mål.
  Read more