Nominera miljöhjältar till Änglamarkspriset 2021 – tidigare vinnare uppmanar unga att söka

Nominera miljöhjältar till Änglamarkspriset 2021 – tidigare vinnare uppmanar unga att söka

Den 30 juni är sista dagen att söka till Änglamarkspriset 2021. Årets pris har sitt fokus på ungas initiativ och vill uppmärksamma personer eller organisationer som utmärker sig genom värdefulla insatser inom miljö och ekologi. 2020 års vinnare blev Butik Vågen i Östersund, som driver livsmedelsbutiken med samma namn efter deras zero waste filosofi. Grundarna Fanny Näslund och Johanna Björkman berättar här bland annat om pandemiåret 2020, deras bästa råd till unga entreprenörer och möjligheterna som öppnats upp för dem i samband med fjolårets vinst.

Nu har det snart gått ett år sedan ni vann priset och samtidigt har vi gått igenom en pandemi. Vad har hänt hos er under året?
Mycket har hänt hos oss på Vågen under året. Vi öppnade upp vår butik i maj 2020 och har sedan dess både anordnat workshops, events och utvecklat butikssortimentet. Det har såklart varit ett tufft år att starta mitt under en pandemi och allt har inte gått som vi tänkt. Vågen som företag har under året mötts av positiv feedback och uppmärksamhet i Sverige och framförallt lokalt vilket är superroligt. Våra kunder och andra intressenter visar ett brinnande engagemang för vårt koncept och det känns kul.

I samband med vinsten tilldelades ni 100 000 kr. Hur har dessa kommit till användning?
Vi har använt en del av prispengarna till att vidareutveckla vårt butikskoncept och förenkla butiksupplevelsen genom att dels investera i fler och smidigare behållare. Vi kommer nu använda en annan del av pengarna till att vidareutveckla vårt företag och lyfta zero waste som koncept i Sverige, och hitta fler lösningar för att möjliggöra zero waste i större skala.

Vad är ert bästa råd för andra entreprenörer inom mat och hållbarhet?
Vi har full förståelse för att det kan kännas oerhört läskigt att starta företag. Men vårt bästa råd är att våga satsa och våga prova. Det finns så många bra idéer som cirkulerar i individers huvuden och som aldrig byggs vidare på. Vi uppmuntrar verkligen att ta hjälp av personer och organisationer som besitter kunskap som en själv saknar och komma ihåg att man inte kan veta allt från dag ett utan man lär sig under resans gång. Våga också samarbeta med personer som delar samma vision och drömmar som du själv, då kan verkligen coola saker hända.

Vilka erfarenheter tar ni med er från det senaste året?
Vi har lärt oss mycket under det senaste året. Framförallt processen att driva ett företag. De råd vi önskar ge andra kommer från det vi själva har lärt oss under året; kraften som finns i samarbeten med likasinnade människor, hur otroligt mycket lättare det är om man vågar ta hjälp, och att vi vuxit otroligt mycket genom trial and error. Lita på processen, var sann mot dig själv och dina värderingar så kommer andra delar också att falla på plats.

Varför ska man söka till Änglamarkspriset 2021?
Änglamarkspriset är ett väldigt fint initiativ som är väl värt att ansöka till. Det har varit en otrolig upplevelse att bli nominerade och tilldelade Änglamarkspriset. Den absolut största vinsten för oss har varit alla otroliga människor som hört av sig och uppmärksammat, inte bara vårt företag och det vi jobbar för, utan zero waste som koncept och livsstil. Tack vare den uppmärksamheten har många fler möjligheter öppnats för oss. Vi är så spända på att se vad det kan leda till. Vi uppmuntrar verkligen att ansöka till Änglamarkspriset, Lycka till!

Nominera till Änglamarkspriset 2021 här.

För mer information kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se