MSC-märkt lutfisk i jul

MSC-märkt lutfisk i jul

I år kan kunder i hela landet för första gången äta lutfisk på långa med MSC-märkning. Coop har tre sorters lutfisk, och alla är MSC-märkta.

I Coops egna sortiment finns tre sorters lutfisk i jul – skinnfri, med skinn och utan skinn som tillagas i mikrovågsugn. Alla tre sorter är MSC-certifierade och säljs under varumärket Coop.

Lutfisk görs på långa, som fiskas på våren, torkas och sedan läggs på lut så att den är klar till jul. Fisken i Coops lutfisk fiskas utanför Island. Fisket med långlina och krok på långa utanför Island erhöll MSC-certifiering i november förra året. Ett litet parti var klart till förra julen, men i år är första julen som MSC-märkt lutfisk på långa finns brett på marknaden.

All fisk som säljs på Coop ska ha fångats eller odlats enligt gällande lagar och regler. Men vi vill gå längre än så. Därför ska vi inte sälja fisk från bestånd som är starkt hotade eller mycket känsliga för fiske. På Coops fisklista listar vi godkända fiskar som säljs hos Coop.

MSC-märkningen är ett miljömärke för fiske från världshaven. Fisket ska ha skett med godkända metoder och på fiskbestånd som tål fiske.

För mer information kontakta

Charlotta Åsell, charlotta.asell@coop.se eller 010-743 43 79

 

  • Gotlandsföretag – en av tre finalister till Änglamarkspriset 2024

    Gotlandsföretag – en av tre finalister till Änglamarkspriset 2024

    Mickelgårds Lantbruk från Stånga har blivit utvald som en av tre finalister till Änglamarkspriset 2024. Mickelgårds odlar bland annat Gotlandslinser, Belugalinser och Quinoa. Den lokala produktionen minskar importbehovet, ökar självförsörjningen och minskar transporterna. Övriga finalister är Föreningen Ätbart från Skövde och Helios Innovations från Halmstad. Vinnaren utses vid en prisceremoni den 27 november i Stockholm. Prissumman är 250 000 kronor. 
    Read more
  • Halmstadsföretag – en av tre finalister till Änglamarkspriset 2024

    Halmstadsföretag – en av tre finalister till Änglamarkspriset 2024

    Helios Innovations från Halmstad har blivit utvald som en av tre finalister till Änglamarkspriset 2024. Helios Innovations hjälper industrier att rena industriellt processvatten, från bland annat PFAS genom en ny indunstningsteknik där spillvärme är den primära energikällan. Övriga finalister är Föreningen Ätbart från Skövde och Mickelgårds Lantbruk från Gotland. Vinnaren utses vid en prisceremoni den 27 november i Stockholm. Prissumman är 250 000 kronor.
    Read more