Mindre salt i köttbullarna från Coop

I Sverige är konsumtionen av salt dubbelt så hög som den borde vara. Det finns ett samband mellan salt och högt blodtryck, som i sin tur kan öka risken för stroke och hjärt- och kärlsjukdomar. Därför har Coop sänkt salthalten i ett 20-tal produkter under eget varumärke. Under en tvåårsperiod rör det sig om en minskning med ca tio ton salt.

Totalt får svensken i snitt i sig 2 teskedar salt per dag. Det borde vara hälften så mycket. Ofta innehåller färdigmat som köttbullar, hamburgare och charkprodukter mycket salt. Coop har därför minska på saltet i ett 20-tal populära färdigrätter som Coop Köttbullar och Änglamarks ärtsoppa.

– Vi har ändrat recepturen, så produkterna innehåller mindre salt. Per portion handlar det om kryddmått. Men om man äter mycket färdigmat kan det, över tid, bli både deciliter och liter i minskad saltkonsumtion för en enskild person. Och det har betydelse för hälsan, säger Latifa Lindberg, Coops dietist och hälsoansvariga

Det mesta av saltet vi får i oss är så kallat ”dolt” salt. Det vill säga salt som vi inte själva stör på maten, utan som tillsätts i produktionen, när man tillverkar maten. För mycket salt kan vara en orsak till högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för att man drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna.

– Det känns bra att varken smaken på produkterna eller försäljningen har påverkats negativt. Vi i Coop vill ta vårt ansvar för människor och miljö, det här är ett sätt, säger Latifa Lindberg.

Minska på saltet – Latifas fem-i-topp-tips 1. Smaka på maten innan du saltar.
2. Läs innehållsförteckningarna och jämför salthalt i de olika produkterna.
3. Minska successivt mängde du själv använder i matlagning och på den färdiga maten.
4. Prova att laga maten utan salt och när den är klar, strö på en ”pyttenypa” flingsalt (flingsaltets saltkristaller upplevs som saltare än vanligt salt) 5. Använd andra smaksättare som färska örtkryddor, ingefära, citron och vitlök.

Bildtext: Coops dietist Latifa Lindberg säger farväl till onödigt salt. På två år har Coop minskat saltet med tio ton.

Ytterligare upplysningar Latifa Lindberg, dietist och hälsoansvarig Coop Sverige tel 08-743 20 48 Coops pressjour tel 08-743 23 33

 • Träffa Coop i Almedalen

  Träffa Coop i Almedalen

  I nästa vecka startar Almedalen 2024. Coop kommer vara i Visby för att delta i debatter, möten och samtal. Några av de ämnen som vi kommer att diskutera är stärkt krisberedskap, vägen mot en mer hållbar livsmedelskedja samt hur vi kan säkra en robust livsmedelsförsörjning med levande butiker i hela landet.  
  Read more
 • Ny testvinst för Coop bearnaise

  Ny testvinst för Coop bearnaise

  År efter år fortsätter Coops bearnaisesås att imponera på landets smakpaneler. Nu även i Testfaktas oberoende laboratorietest.
  Read more