Mindre salt i köttbullarna från Coop

I Sverige är konsumtionen av salt dubbelt så hög som den borde vara. Det finns ett samband mellan salt och högt blodtryck, som i sin tur kan öka risken för stroke och hjärt- och kärlsjukdomar. Därför har Coop sänkt salthalten i ett 20-tal produkter under eget varumärke. Under en tvåårsperiod rör det sig om en minskning med ca tio ton salt.

Totalt får svensken i snitt i sig 2 teskedar salt per dag. Det borde vara hälften så mycket. Ofta innehåller färdigmat som köttbullar, hamburgare och charkprodukter mycket salt. Coop har därför minska på saltet i ett 20-tal populära färdigrätter som Coop Köttbullar och Änglamarks ärtsoppa.

– Vi har ändrat recepturen, så produkterna innehåller mindre salt. Per portion handlar det om kryddmått. Men om man äter mycket färdigmat kan det, över tid, bli både deciliter och liter i minskad saltkonsumtion för en enskild person. Och det har betydelse för hälsan, säger Latifa Lindberg, Coops dietist och hälsoansvariga

Det mesta av saltet vi får i oss är så kallat ”dolt” salt. Det vill säga salt som vi inte själva stör på maten, utan som tillsätts i produktionen, när man tillverkar maten. För mycket salt kan vara en orsak till högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för att man drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna.

– Det känns bra att varken smaken på produkterna eller försäljningen har påverkats negativt. Vi i Coop vill ta vårt ansvar för människor och miljö, det här är ett sätt, säger Latifa Lindberg.

Minska på saltet – Latifas fem-i-topp-tips 1. Smaka på maten innan du saltar.
2. Läs innehållsförteckningarna och jämför salthalt i de olika produkterna.
3. Minska successivt mängde du själv använder i matlagning och på den färdiga maten.
4. Prova att laga maten utan salt och när den är klar, strö på en ”pyttenypa” flingsalt (flingsaltets saltkristaller upplevs som saltare än vanligt salt) 5. Använd andra smaksättare som färska örtkryddor, ingefära, citron och vitlök.

Bildtext: Coops dietist Latifa Lindberg säger farväl till onödigt salt. På två år har Coop minskat saltet med tio ton.

Ytterligare upplysningar Latifa Lindberg, dietist och hälsoansvarig Coop Sverige tel 08-743 20 48 Coops pressjour tel 08-743 23 33

 • EnterCard och Coop Sverige i nytt samarbete

  EnterCard Group AB och Coop Sverige AB har ingått avtal som innebär att EnterCard kommer att erbjuda kreditkort till Coops medlemmar. Det nya samarbetet innebär att Coops kreditkort från och med mars kommer att uppgraderas med flera nya funktioner och tjänster.
  Läs mer
 • Mer än var tredje måltid vegetarisk i storstäderna

  Mer än var tredje måltid vegetarisk i storstäderna

  Den vegetariska trenden fortsätter att vara stark. I november var hela 34,6 procent av måltiderna i storstadsregionerna lakto-ovo vegetariska visar Matometerns Vego-index som baserar sig på 12 000 måltider.
  Läs mer