Milstolpe nådd – 100 000 kassar räddade av Coop och Too Good To Go

Milstolpe nådd – 100 000 kassar räddade av Coop och Too Good To Go

Hösten 2020 inledde Coop ett samarbete med Too Good To Go för att minska matsvinnet. Nu har över 100 000 kassar räddats.

– Vi känner oerhörd stolthet över samarbetet med Too Good To Go, våra engagerade medarbetare samt våra kunder. Intresset för minskat matsvinn fortsätter att öka dag för dag och vi räddar numera över 15 000 matkassar per månad, säger Mattis Bergquist, Hållbarhetschef Coop Sverige.

Genom samarbetet med maträddarappen Too Good To Go kan kunder hos Coop köpa mat som riskerar att bli svinn till rabatterat pris, samtidigt som Coop fått ett verktyg till för att minska matsvinnet. Coop har även vidareutvecklat matsvinnsarbetet lokalt, som till exempel Mia ”Kock-Mia” Magnusson, Coop Värmlands hållbarhetsinspiratör som delar med sig av tips och råd om hur man räddar mat som annars skulle kastas i soptunnan. På Stora Coop i Visby har det tagits fram särskilda brödmattor i brödhyllorna för att visa att dessa inte kan vara fyllda till brädden dygnet runt – något som minskat brödsvinnet med 45 procent.

Totalt har 136 Coop-butiker anslutit sig för att rädda mat i samarbete med Too Good To Go. Hittills (läs juni 2023) har 108 521 kassar räddats, vilket betyder att 271 ton Co2e har undvikits från att släppas ut i onödan, och även gett en räddningsprocent på 92. Matkassarna packas på olika teman och i olika kategorier beroende på vad som behöver omsättas i butiken.

– De kreativa matkassarna är win-win för både butiker, kunder och miljön, säger Mattis Bergquist.

– Maten som räddas är det inget fel på, det kan snarare handla om skönhetsfel eller att bäst före-datum precis passerat eller är på väg att gå ut, fortsätter han.

Too Good To Go är världens största matsvinnsrörelse och har sedan 2016 räddat 220 miljoner måltider från att hamna i soporna. Såväl butiker, privatpersoner, restauranger och kaféer kan ladda ner appen för att ta tillvara på överskottsmat.

I en undersökning bland app-användare som hämtat upp en Too Good To Go-kasse under perioden 1 maj – 8 juni 2023 visade det sig att 9% var nya i butiken och att 62% köpte något mer när de hämtade upp sin kasse. Enkäten hade totalt 7069 svaranden.

– Vi är otroligt glada och stolta över att nå denna fantastiska milstolpe tillsammans med Coop. Samarbetet har resulterat i att mer än 150 ton mat har räddats, samtidigt som vi har möjliggjort för svenskarna att köpa bra mat till en tredjedel av priset, säger Sofia Edholm, Sverigechef Too Good To Go.

FAKTA: 136 Coop-butiker som räddat mat, här finns de

  • Värmland, 47 st
  • Nord, 73 st
  • Gotland, 7 st
  • CBS, 4 st
  • Dalsjöfors, 1 st
  • Mitt, 2 st (pilot)
  • Bjursås, 2 st

För mediefrågor, kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se