Miljöpris till Coops satsning på fossilfria transporter

Miljöpris till Coops satsning på fossilfria transporter

Eskilstuna kommun delar årligen ut ett miljöpris för att uppmuntra till insatser som långsiktigt främjar miljön i kommunen. Årets miljöpris tilldelas Coop för dess nya varuterminal som ligger i Eskilstuna och Coops satsningar på transporter på tåg. Priset delades ut i samband med Världsmiljödagen.   

Inrikes transporter motsvarar ungefär en tredjedel av Sveriges totala klimatutsläpp*. Coop arbetar för att ställa om alla transporter till att år 2030 vara fossilfria. Redan idag går över 30 procent av Coops inrikes transporter på tåg.

– Vi är glada och stolta över att Eskilstuna kommun uppmärksammar vårt långsiktiga arbete för att minska vår klimatpåverkan. Coop-tåget är stommen i vår logistik och i Eskilstuna har vi fått möjligheten att köra det eldrivna tåget hela vägen fram till av- och pålastning av varor. Nu fortsätter vårt arbete mot fossilfria transporter till 2030, säger Peter Rosendahl, transportchef Coop Logistik.

Motivering till årets pristagare:

”Med sin nya högautomatiserade varuterminal och hållbara logistiklösningar med tåg in i terminalen i Eskilstuna logistikpark, visar Coop Logistik ett helhjärtat engagemang för att sänka sin klimatpåverkan. Coop Logistik är föregångare inom hållbara transporter och har genom mod och vilja arbetat och investerat i klimatlösningar som årligen sparar omkring 17 000 lastbilstransporter, vilket motsvarar 9 600 ton koldioxid.”

Prisutdelning 

Eskilstuna kommuns miljöpris delades ut 5 juni i samband med uppmärksammandet av Världsmiljödagen. Ulf Axelsson, chef för Coops terminal tog emot priset i Eskilstuna.
Coop kommer att skänka prissumman på 10 000 kronor vidare till insatser som arbetar för bättre miljö.

* Källa: Naturvårdsverket

För mer information kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se 

 • Träffa Coop i Almedalen

  Träffa Coop i Almedalen

  I nästa vecka startar Almedalen 2024. Coop kommer vara i Visby för att delta i debatter, möten och samtal. Några av de ämnen som vi kommer att diskutera är stärkt krisberedskap, vägen mot en mer hållbar livsmedelskedja samt hur vi kan säkra en robust livsmedelsförsörjning med levande butiker i hela landet.  
  Read more
 • Prisras på X:-tra – sänker ordinarie pris på över 500 varor

  Prisras på X:-tra – sänker ordinarie pris på över 500 varor

  Coops lågpriskedja X:-tra sänker sina redan låga priser. En större del av sortimentet får sänkt ordinarie pris från 20 maj.
  Read more