Lyckad hälsosatsning för Coops medlemmar – “Gör skillnad i mitt liv”

Lyckad hälsosatsning för Coops medlemmar – “Gör skillnad i mitt liv”

Närmare 18 000 medlemmar valde att tacka ja till den hälsoutmaning som Coop i samarbete med PerformIQ Life skickade ut under hösten. – Vi har fått in otroligt många positiva kommentarer om hur den gjort skillnad i deras liv. Nu kör vi en vända till i januari, säger Anton Nyman, chef Partnerprogam Coop Sverige.

Tre promenader i veckan, under fyra veckor. Låter det som en utmaning att anta? Det tyckte 18 000 av Coops medlemmar när frågan gick ut under sensommaren. Fram till 1 oktober kunde medlemmarna ansluta sig kostnadsfritt, och den 31 oktober stängde utmaningen.

Alla som var med i utmaningen genomförde en hälsokoll dag 1 samt den sista dagen av utmaningen, där man ombedes besvara 13 frågor om bland annat puls, hälsa vilket i sin tur genererade ett värde för smärta, kost, sömn, målmedvetenhet, stress och rörelse.

Deltagarna uppskattar att deras hälsa förbättrades under perioden, från ett totalbetyg innan utmaningen på 52,4/100 till 59,48/100 efter avslutad utmaning, en ökning med 13,5%.

– Det känns inspirerande och viktigt att medlemskapet kan leverera nytta för såväl plånbok som hälsa, poängterar Anton Nyman.

I samtliga parametrar som mäts ökade betyget i den självskattning som medlemmarna gjorde, från tre procent (Målmedvetenhet) upp till 21 procent (Träning). Även sömn och stress såg starka positiva förändringar för deltagarna.

– Jag är verkligen glad att vi lyckas hjälpa så många till så mycket bättre välmående på kort tid och hoppas innerligt att detta har inspirerat var och en att fortsätta prioritera sin egna hälsa. Att inkludera små, medvetna inslag i vardagen, som en enkel promenad, är en av nycklarna till en hållbar hälsa. Det behöver inte vara svårare än så, säger Malin Hörnlund, Hälsopedagog och VD för PerformIQ Life AB.

Under promenaderna kunde deltagarna lyssna in på Gå-podden som programleds av hälsocoacherna Leila Söderholm och Mats Pettersson. Efter varje avsnitt gavs även ett tips på en god och nyttig måltid på coop.se.

Under januari månad kommer en ny chans för Coops medlemmar att anta Hälsoutmaningen och de 23 moment som den innefattar. Anmälningslänk kommer skickas ut från Coop och utmaningen pågår mellan 28 december 2023 till 31 januari 2024.

Fakta Hälsokollen, kategorier (självskattning Coop-medlemmar som fullföljde hela utmaningen)

Hälsoparameter, Start/Mål

Träning: 48 till 58

Kost: 57/62

Sömn: 48/56

Stress: 50/57

Målmedvetenhet: 69/71

Smärta: 57/62

Totalbetyg: 52,4/59,48

Citat deltagarna Hälsoutmaningen Coop

– ”Men så himla bra! Tusen tack – det ska bli så roligt att utforska mer av det ni har att erbjuda! Allt gott!”

– ”Underbart! Jaa, jag har blivit så peppad av Gåpodden, är så glad att jag hittade den!”

– ”Jag fortsätter gärna med utmaningarna då det gör stor skillnad i mitt liv att jag kom igång med det här.”

– ”Supernöjd”

– ”Jag tackar så mycket. Har riktigt tagit in all kunskap under dessa veckor. Har aldrig tidigare tränat att gå. Intervallerna har gjort mig mycket snabbare.”

Om Hälsokollen

Hälsokollen som är ett självskattningstest som mäter din upplevelse av ditt välmående. Testet består av 13 olika frågor som behandlar sju olika kategorier eller områden och det är träning, kost, sömn, stress, mål, smärta samt en totalkategori som väver ihop allesammans. Alla dessa kategorier graderas i en skala 0–100 där 0 är sämsta värdet och tyder på en mycket låg grad av välmående. 100 är maximal poäng och tyder på en mycket välmående person. Poängen 0–40 indikerar rött, 41–69 indikerar gult och 70–100 indikerar grönt. Dessa frågor tas upp:

 1. Jag känner fysisk smärta i axlar, knän, nacke eller rygg?
 2. Rörelse är en naturlig del av min arbetsdag?
 3. Jag tränar pulshöjande så att jag blir varm?
 4. Jag äter varierad kost som gör mig hälsosam och stark?
 5. Jag har oftast energi kvar till annat efter jobbet?
 6. Jag bli ofta sötsugen?
 7. Jag känner mig oftast utvilad när jag kliver upp ur sängen?
 8. Jag sover oftast?
 9. Jag känner att jag inte räcker till även om jag gör allt jag kan?
 10. Har du känt dig stressad den senaste tiden?
 11. Jag känner mig ofta orkeslös?
 12. Det är tydligt vad som är viktigt för mig just nu?
 13. Jag har tid att varje vecka göra något som enbart är för mig?

Om PerformIQ Life

Vår vision är ett mer välmående Sverige. Vi menar att det ska vara kravlöst, lekfullt och enkelt att må bra. Vi vill motivera dig till en bättre hälsa utan pekpinnar eller krav. På vår plattform hittar du skräddarsydda träningspass för alla nivåer och träningspreferenser, kurser och recept inom kost- och maghälsa, meditation- och avslappningsövningar, yoga, rörlighetsträning, kurser inom självledarskap och mycket mer. Allt digitalt på dina enheter så du kan använda PerformIQ Life precis när och var du vill.

För mediefrågor, kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se 

 • Coop Syd startar ny verksamhet i Malmö för att växa online

  Coop Syd startar ny verksamhet i Malmö för att växa online

  Coop Syd startar ny plock- och logistikhubb för sin onlinehandel. Det blir en så kallad dark store som placeras i Malmö och som ligger i direkt förbindelse med Coop Logistiks omlastningscentral och distributörens lokaler. Med den här satsningen kan Coop Syd erbjuda onlinehandel till hela Blekinge och Skåne och samtidigt sänka logistikkostnaderna.
  Read more
 • Viktiga skeenden i Kooperativa Förbundets historia i en ny bok

  Viktiga skeenden i Kooperativa Förbundets historia i en ny bok

  Att lära av historien för att ta avstamp in i framtiden är en viktig del i alla organisationers utveckling. I samband med årsstämman den 17 april och med anledning av att förbundet fyller 125 år ger KF nu ut en ny bok. Boken speglar KF:s historia från sent 1800-tal till tidigt 2000-tal. Författare till boken är Anders L. Johansson, tidigare professor och docent vid Uppsala universitet.
  Read more