Lotta Lundgren släpper hållbar köksserie exklusivt för Coop

Lotta Lundgren släpper hållbar köksserie exklusivt för Coop

Köksserien Lotta L. är utvecklad och framtagen av Lotta Lundgren i samarbete med Coop och utgår från de proffsverktyg hon använder själv och betraktar som oumbärliga. Kompromisslös funktionalitet, hållbara material och ett minimalistiskt synsätt präglar serien som inledningsvis utgörs av stek- och kokkärl, skärbrädor, knivar och en slimmad uppsättning verktyg i pressad bambu. Produkterna säljs exklusivt på Coop och lanseras från och med 18 maj i utvalda butiker och på coop.se

Coop och Lotta delar samma syn på matglädje, hållbarhet och kvalitet. Det är roligare att laga mat med hållbara redskap som är bra för miljön och som samtidigt är funktionella. Vi är stolta att kunna erbjuda våra medlemmar och kunder en sån här köksserie. Särskilt i en tid då många lagar mat och bakar hemma mer än någonsin, säger Nichlas Olofsson, chef Inköp & kategori, Coop.

Kollektionen är utformad för hemmets matlagning men svarar mot de kvalitetskrav som ställs på utrustningen i professionella kök. Lotta Lundgren har styrt såväl urval som utformning, material och design.

Jag går inte igång på dyra skrytgrejer, jag gillar enkla, genomtänkta saker som är gjorda för att användas varje dag. Den här serien sammanfattar min idé om vad en matlagande människa faktiskt behöver och hur köksredskap ska vara utformade, säger Lotta.

Hållbarhet ligger i Coops DNA  och är ett genomgående kriterium för serien vilket bland annat märks i materialen. Till köksredskapen har man använt FSC-märkt oljad bambu; ett slitstarkt och snabbväxande växtfibermaterial. Men hållbarhetstänkande handlar också om att göra omsorgsfulla val och att ta fram produkter som håller länge.

Ett exempel är min egen favorit i serien, den stora skärbrädan i tjock, gul plast som slipas om med helt vanligt sandpapper. Plast räknas inte som ett hållbart materialval för kortlivade produkter. Tar du in livslängden blir kalkylen en annan. Det är verkligen ingen billig skärbräda men slår du ut priset på de kommande tjugo åren så är det inte mycket att bråka om, säger Lotta.

Produkters livslängd påverkas förstås också av hur de hanteras, och kunskapen om hur man bäst tar hand om sina köksredskap är låg. Under arbetet med att skriva förpackningarnas texter lade Lotta därför stor vikt vid skötselråden.

Man ska vara väldigt snäll mot sina köksredskap, de är ens närmaste arbetskamrater i köket. Inte minst i tider där matlagning hemma nästan blivit det enda vi kan hålla på med, är det kanske dags att fundera på en uppsättning verktyg som gör de där stunderna vid spisen lite enklare och gladare, säger Lotta.

Köksserien Lotta L. kommer att säljas exklusivt på Coop från och med vecka 21, med ett andra produktsläpp vecka 25. Sortimentet hittar du på www.coop.se och i utvalda större Coop-butiker i hela landet.

För produktbilder:https://pressrum.coop.se/images/produktbilder-bildbank/

I butik vecka 21:

 • Kastrull, 1,5 l, 299 kr
 • Kastrull, 3 l, 399 kr
 • Gryta, 5 l, 499 kr
 • Stekpanna, ø 28 cm, 499 kr
 • Stekpanna, ø 24 cm, 399 kr
 • Skärbräda, 40 x 25 cm, 399 kr
 • Skärbräda, 30 x 20 cm, 299 kr

 I butik vecka 25:

 • Knivset, 2-delar, 99 kr
 • Slickepott, bambu/silikon, 79 kr
 • Spatel, bambu, 59 kr
 • Stekpincett, bambu, 59 kr
 • Slev, bambu, 59 kr
 • Stekspade, bambu/rostfritt, 79 kr

För mer information:
Coops presstjänst på 010-743 13 13 eller media@coop.se 

 • Volta Greentech och Coop i samarbete för mer klimatsmart mjölk

  Volta Greentech och Coop i samarbete för mer klimatsmart mjölk

  Volta Greentech, det svenska startupbolaget och ett av bolagen i den svenska foodtech-acceleratorn Bloomer (https://bloomeraccelerator.com/), har skapat ett algfodertillskottet med potential att reducera metanutsläpp hos kor med 60–90 procent. Nu startar den första kommersiella studien med fodertillskottet, med syftet att kvalitetssäkra mjölken och med målsättningen att utveckla en kommersiell produkt i Coops butiker under 2021. Studien genomförs med 24 mjölkkor och väntas vara klar i november 2020.
  Läs mer
 • Coop sätter mål om minskat matsvinn – mindre än 1 procent år 2025

  Coop sätter mål om minskat matsvinn – mindre än 1 procent år 2025

  En tredjedel av den mat som produceras i världen går till spillo och matsvinnet i butiker och hushåll i Sverige uppskattas till cirka 55 kg per person per år. Mot bakgrund av detta vill Coop ta ett större ansvar för att branschen ska bidra till att minska matsvinnet. Därför sätter vi nu upp ett mål om att det matsvinn som uppstår i vår egen verksamhet ska vara mindre än 1 procent av omsättningen år 2025.
  Läs mer