Kritiserad äggregel försvinner – hyllas av Coop som drivit frågan

Kritiserad äggregel försvinner – hyllas av Coop som drivit frågan

Ända sedan 2019 har Coop varit aktiva i frågan om sista försäljningsdatum för ägg. Coop har ansett lagstiftningen ogenomtänkt och något som påverkat matsvinnet. Den 8 december slopas nu EU-förordningen.

– Vi har arbetat intensivt för att komma till den här punkten. Det är skönt att vi nu har besked och kan fortsätta minska matsvinnet och underlätta för arbetet i butiken, säger Mattis Bergquist, Hållbarhetschef på Coop Sverige.

Den slopade 21-dagarsregeln innebär i stället att ägg får säljas fram till bäst före-datum. Den nya EU-lagstiftningen fastslår att den tidigare regeln haft liten inverkan på att minska risk för salmonella.

Coop har tidigare tagit sida i frågan. 2019 skickade Coop prima ägg som var på väg att bli olagliga till toppkandidater i det då kommande EU-valet som en uppmaning att ändra lagstiftningen som reglerade äggförsäljningen i Sverige. Den tidigare EU-lagstiftningen var anpassad för hur ägg hanteras i främst de södra delarna av Europa där ägg vanligtvis förvaras i rumstemperatur och där salmonella kan förekomma i ägg. Svenska konsumenter förvarar oftast ägg i kylen, vilket gör att de kan hålla ytterligare flera veckor efter att bäst-föredatumet är passerat. Det svenska kontrollprogrammet för salmonella visar att det är mycket ovanligt med salmonella i svenska ägg.

– Svenska livsmedelsbutiker tvingas varje dag slängas fullt ätbara ägg hela sju dagar innan bäst före-datum. Ägg håller oftast håller betydligt längre än 28 dagar om de förvaras i kyld miljö, förklarar Mattis Bergquist och får stöd av Svenska Livsmedelsverket som i sin riskvärderingsrapport (2017) skriver att råa ägg som förvaras kylt, gärna vid 4 grader, ska hålla flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat. Så länge ägg luktar och ser ut som de ska går de bra att äta. Äggskalet blir mer motståndskraftigt mot genomträning av bakterier vid kylförvaring.

Att ägg går att äta långt efter hållbarhetsdatum verkar däremot vara väl känt bland svenska konsumenter som i snitt äter runt 15 kilo per person och år. När Demoskop på Coops Matometers uppdrag tidigare frågade 1 005 personer om äggens hållbarhet, så trodde majoriteten att de håller minst en månad efter bäst före-datumet. En tredjedel av konsumenterna kläcker ägg med passerat bäst före-datumför att se om de är dåliga. Bara sju procent av de tillfrågade uppgav att de slänger ägg direkt efter utgånget datum.

För mer information kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se 

eller

Mattis Bergquist, Hållbarhetschef Coop Sverige, mattis.bergquist@coop.se