Kondis mot cancer

Kondis mot cancer

Nästgårdsköket är namnet på Coop Värmlands produktionsanläggning där ett 20-tal personer jobbar med tillverkning av smörgåstårtor, majonnäsbaserade sallader och konditoriprodukter. Under hela oktober har man i Coop Värmlands butiker erbjudit en speciellt framtagen bröstbakelse och i november fortsätter man genom att sälja en mustaschbakelse för att medverka till att sprida ljus över landets vanligaste cancerformer.

Fem kronor per varje såld förpackning av bröstbakelsen går till forskningen runt bröstcancer och lika mycket kommer det att gå till Prostatacancerföreningen i Värmland vid försäljningen av mustaschbakelsen.  Pernilla Uddh är chef för Nästgårdsköket.

Vi vill dra vårt strå till stacken för att uppmärksamma sjukdomarna, säger Pernilla Uddh. Dessutom räknar vi med att sälja så pass mycket bakelser så att vi kan bidra med ett femsiffrigt belopp till forskningen av bröstcancer och till Värmlands prostatacancerförening att dela på.

Bagare i samarbete

Nästgårdsköket har ett samarbete med Håkan ”Bagarn” Florin från Prostatacancerföreningen i Värmland. Ett samarbete som är lite speciellt för Håkan med tanke på att han har en tidig bakgrund som bagare i Charlottenberg vilket resulterade i smeknamnet ”Bagarn”.

Prostatacancer och bröstcancer är de två vanligaste cancerformerna i Sverige, säger Håkan Florin. Jag vet att många män fortfarande upplever det som skamligt att prata om prostatabesvär. Kampanjen är därför ett bra sätt att få in pengar, men framförallt att sprida kunskap från oss som drabbats till alla de som oroar sig för sjukdomarna.

 

Bröstbakelsen och mustaschbakelsen är riktiga läckerbitar som finns i alla Coop Värmlands butiker och kommer att finnas i förpackningar om två och två under hela oktober och november, avslutar Pernilla Uddh.

 

Fakta om bröstcancer:
Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancersjukdom – cirka 20 kvinnor insjuknar varje dag. Sjukdomen drabbar framför allt medelålders och äldre. Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena. Det beror främst på att allt fler fall upptäcks tidigt, och på att behandlingsmetoderna blivit bättre.
Källa:
www.cancerfonden.se

Fakta om prostatacancer:
Prostatacancer är en tumörsjukdom som uppstår i prostatan. Sjukdomen drabbar cirka 10 000 män per år och är Sveriges vanligaste cancerform. Prostatacancer ger sällan några symptom under tiden den går att bota. Därför uppmanar Prostatacancerförbundet i Värmland alla män att kontrollera sitt PSA-värde från 45 års ålder.
Källa:Prostatacancerföreningen i Värmland

Fakta om insamlingarna:
Fem kronor för varje såld tvåpack av bröstbakelser i Coop Värmlands Coopbutiker i oktober går till forskningen om bröstcancer via cancerfonden. I november kommer fem kronor för varje såld tvåpack av Mustaschbakelsen att gå till Prostatacancerföreningen i Värmland.

För ytterligare information kontakta:
Pernilla Uddh, chef Nästgårdsköket, tfn: 010-410 81 22; Håkan Florin på Prostatacancerföreningen i Värmland, tfn: 073-064 14 66 eller Coop Värmlands kommunikationschef Klas Olsson, tfn: 010-410 81 02