Julskinkan är vår favoriträtt på julbordet – lutfisk och grisfötter minst populära

I en färsk undersökning genomförd av Coop uppger mer än två av fem (42%) att deras favoriträtt på julbordet är julskinkan, följt av sill (16%). På frågan vad man helst inte vill bli bjuden på till jul toppar lutfisken (23%) och en av tio svarar grisfötter (10%). 

Smaken skiljer sig också åt runt om i landet och julskinkan är till exempel extra populär i Värmland (72%), Västmanlands län (65%), Halland (65%) och Kalmar (64%). Invånarna i Gävleborgs län tycker om sill (34%) i större utsträckning än resterande landet och lax gillas mer av Uppsalabor (11%) än övriga svenskar.

Lutfisken uppskattas minst av personer boende i Dalarna där hela 43 procent uppger att de helst inte blir bjuda på detta till jul, inte heller dopp i grytan (12%) är en favorit i Dalarna. En västmanlänning ser helst inte sylta (23%) på julbordet medan man i Västernorrland (33%) framför allt ogillar maträtten grisfötter.

Sill och Janssons frestelse delar upp svenskarna i två läger, eftersom det är många som tycker om dessa rätter men också flera som ogillar dem.

Favoritjulrätter respektive de rätter som gillas minst

Gillar
Julskinka

42%

Sill 16%
Janssons frestelse 11%
Lutfisk   4%
Lax   3%
Köttbullar   3%

Ogillar
Lutfisk


23%
Grisfötter 10%
Sill   8%
Sylta   7%
Janssons frestelse   6%
Dopp i grytan   4%

Se även resultat per län i bilagan


Fakta om undersökningen:

Antal svarande: 1500 personer i åldern 18 år och uppåt
Tidpunkt enkäten genomfördes 11-19 november 2013
Urval: ett slumpmässigt urval bland 43 000 personer i Coop Medlemspanel
Metod: webbenkät

För ytterligare information: 
Coops pressjour, tel: 010-743 13 13 eller www.coop.se

  • EnterCard och Coop Sverige i nytt samarbete

    EnterCard Group AB och Coop Sverige AB har ingått avtal som innebär att EnterCard kommer att erbjuda kreditkort till Coops medlemmar. Det nya samarbetet innebär att Coops kreditkort från och med mars kommer att uppgraderas med flera nya funktioner och tjänster.
    Läs mer
  • Mer än var tredje måltid vegetarisk i storstäderna

    Mer än var tredje måltid vegetarisk i storstäderna

    Den vegetariska trenden fortsätter att vara stark. I november var hela 34,6 procent av måltiderna i storstadsregionerna lakto-ovo vegetariska visar Matometerns Vego-index som baserar sig på 12 000 måltider.
    Läs mer