Hösten är högsäsong för vegetariskt

Hösten är högsäsong för vegetariskt

Den vegetariska trenden fortsätter att växa sig stark. Efter att ha analyserat svenskens två huvudmåltider i mer än två år visar Matometerns vego-index att vi äter vegetarisk kost i mindre utsträckning i juli och augusti, men mer under höst och vår. Flest vegetariska måltider äts i storstadsregionerna, av kvinnor i åldern 25-34 och högutbildade personer.

 

Under september var 29,9 procent av luncherna och/eller middagarna i Sverige lakto-ovo vegetariska, vilket är 0,7 procentenheter högre än augusti. Förändringringen uppåt, skillnaden mellan augusti och september, följer ett säsongsmönster som setts tidigare år. Matometerns vego-index visar att vi äter färre vegetariska luncher och middagar under semestermånaderna, juli och augusti, för att sen öka antalet måltider till hösten. Mätningar från de senaste två åren visar även att antalet vegetariska måltider även minskar över jul och nyår och ökar sen igen till våren.

Matometerns vegoindex ver tid okt 2019

September månads vego-index visar att det fortfarande är kvinnor i åldern 25-34 som i störst utsträckning äter vegetariska måltider till lunch och/eller middag, med ett vego-index på 39,6 procent. Samtidigt äts det flest vegetariska måltider i storstäderna, som i september når ett index på 32,6 procent, medan andelen ligger på 29,3 procent i andra stadsdominerande områden för att sedan sjunka till 24,5 procent i övriga landet.

Matometerns vego-index visar att vegetariska måltiderna är populärare bland de som studerat på högskola och samlat på sig mer än 60 högskolepoäng, med ett indextal på 35,2 procent. De som samlat på sig mindre än 60 poäng har ett vego-index på 30,4 procent, samtidigt som de som angett gymnasiet som deras högsta avslutade utbildning har ett index på 26 procent.

Sammanfattning av Matometerns vego-index i september:

  • Matometerns vego-index för september är 29,9 procent, jämfört med 29,2 procent för augusti.
  • Indexet ökar tydligt i åldrarna 35-44 år och ligger nu på 29,9 procent jämfört med 26,2 procent för två år sedan.
  • För kvinnor ligger vego-index på 35,0 procent och är högst i åldrarna 25-34 år (39,6%) och lägst för dem mellan 45-54 år (30,8%). För män ligger vego-index på 24,7 procent.
  • De som tränar 3-4 gånger per vecka har ett vego-index på 32,7 medan de som inte alls tränar ligger på 23,9.
  • Av Sveriges tre största kommuner har Stockholm högst vego-index med 37,3 procent, följt av Göteborg (35 %) och Malmö (34,9 %).

För mer information kontakta:
Coops presstjänst: 010-743 13 13

Om Matometerns vego-index
Matometerns vego-Index beskriver i vilken utsträckning den vuxna svenska befolkningen väljer att äta lakto-ovo vegetariska måltider. Indexet fokuserar på vegetariska val till lunch och/eller middag och säger inget om hur många som är vegetarianer. Matometerns vego-index baseras på ett löpande medelvärde över tre månader och baseras på cirka 12 000 unika svar om cirka 24 000 luncher eller middagar. Resultaten insamlas via Norstats slumprekryterade webbpanel och sammanställs av Demoskop på uppdrag av Coops Matometer.

Om Coops Matometer
Coops Matometer är Sveriges största undersökning om vad människor i Sverige äter till vardags och utgörs i dagsläget av en databas med information om mer än 700 000 måltider. Undersökningen görs av Coop tillsammans med Demoskop. Matometerns databas uppdateras varje vecka med 6 000 nya måltider från en riksrepresentativ grupp i åldern 16-75 med information om vad de äter, när de äter och vem som äter.

  • Ny undersökning – så äter vi sill

    Ny undersökning – så äter vi sill

    Inlagd sill har en lång historia på det svenska matbordet och tar ofta plats vid högtider som midsommar, jul och påsk. En analys av Matometerns databas visar att den inlagda sillen oftast finns på svenska tallrikar i juni. En färsk undersökning visar även att den mest populära sillsorten är senapssill och den allra viktigaste ingrediensen om man ska lägga egen sill är lök.
    Läs mer
  • De som äter vegetariskt upplever att de mår bättre

    De som äter vegetariskt upplever att de mår bättre

    Den vegetariska trenden har växt sig starkare de senaste månaderna. I april var hela 31,9 procent av måltiderna i hela landet lakto-ovo vegetariska visar Matometerns Vego-index som baserar sig på 12 000 måltider. Det är den högsta noteringen för indexet sen starten maj 2017.
    Läs mer