Havstenssunds Ostron vinner Änglamarkspriset 2019På bilden från vänster: Eimy Cabrera Taveras vinnare lilla Änglamarkspriset 2019 samt Ulrika Lorensson och Mathias Svensson från Havstenssunds Ostron vinnare Änglamarkspriset 2019

Havstenssunds Ostron vinner Änglamarkspriset 2019

Svenska folket och Änglamarksprisets jury har röstat fram Havstenssunds Ostron till vinnare av Änglamarkspriset 2019. Företagets ostronodling på västkusten visar tydligt att matglädje och hållbarhet går hand i hand.

Änglamarkspriset delas ut årligen till ett företag, en organisation eller person som speglar hållbar matglädje och står för värdefulla insatser inom svensk miljö och ekologi. Havstenssunds Ostron som startades av Ulrika Lorensson och Mathias Svensson för 15 år sedan står verkligen för detta.

Företaget i Havstenssund har lyckats återuppliva ortens historia som ostronproducent. Den svenska ostronarten Ostrea edulis odlas naturligt i havet utan att det behövs tillsatser av vare sig föda, energi eller antibiotika. Det innebär en ekologiskt hållbar odling som inte belastar miljön, utan främjar mångfald och hållbar produktion. Därmed bidrar företagets verksamhet till ett renare hav.

Ostron är en fantastisk råvara som för många är själva sinnebilden av matglädje. Havstenssunds Ostron gör odlingen på ett både innovativt och hållbart sätt, vilket gör att de är en mycket värdig vinnare av Änglamarkspriset 2019, säger Charlotta Szczepanowski, kvalitets- och hållbarhetschef på Coop.

Havstenssunds Ostron tilldelades priset under en ceremoni på Skansen under söndagseftermiddagen. Prissumman är på 100 000 kronor.

Vi är glada över att bli en del av den exklusiva skara i mat-Sverige som tilldelats Änglamarkspriset. Under 15 år har vi jobbat hårt för att skapa en havsbaserad ostronodling med vårt fina svenska ostron ”ostrea edulis”. Förutom att de är fantastiskt goda så renar också våra ostron 552 miljoner kubik vatten per år, säger Mathias Svensson, vd för Havstenssunds Ostron AB.

För andra året delades även Lilla Änglamarkspriset ut till barn mellan 8-15 år. I år var uppgiften att skapa ny mat av rester, för att minska matsvinnet. I år utsågs två vinnare.

Vinnare av Lilla Änglamarkspriset 2019:

Francisco Vigo Flores, 14 år

Eimy Cabrera Taveras, 15 år

 

För mer information, vänligen kontakta:
Coops presstjänst: 010-743 13 13

 • Norrsken första partner till Coops innovationsplattform

  Norrsken första partner till Coops innovationsplattform

  Som ett led i Coops digitaliseringsresa etablerar Coop en extern innovationsplattform som ska möjliggöra för entreprenörer att få kapital och möjlighet att testa sina affärsidéer skarpt i Coops verksamhet. Första partner till innovationsplattformen blir Norrsken Foundation.
  Läs mer
 • Coop vinner internationellt djurvälfärdspris

  Coop vinner internationellt djurvälfärdspris

  Coop I Sverige har tilldelats det välrenommerade internationella priset Good Sow Commendation för sitt arbete med svenskt griskött i Coops egna färska sortiment. Utöver priset har även Coops arbete med djurvälfärd och grisar lyfts och fått ett positivt omnämnande i en nyutgiven rapport från världens största djurskyddsorganisation World Animal Protection.
  Läs mer