Hållbar mat i fokus för årets Änglamarksprisfinalister

Hållbar mat i fokus för årets Änglamarksprisfinalister

Sju finalister har utsetts och är nu med och tävlar om årets Änglamarkspris. Temat för priset är hållbar mat och vinnaren får ta emot 100 000 kronor vid en ceremoni på Skansen 1 september.

– Bland finalisterna finns innovativa företag, organisationer och personer som alla driver på för en mer hållbar matproduktion. Vi är stolta över att vi kan uppmärksamma dessa initiativ som har hittat lösningar på några av de stora hållbarhetsutmaningar vår värld står inför, säger Maria Billow Bergendahl, ordförande i juryn för Änglamarkspriset.

De sju finalisterna är Musselfeed, Torfolk, Jävligt Gott, 2000m2, Peckas, Havstenssunds Odling och Lupinta. Priset premierar en person, företag eller organisation som speglar hållbar matglädje och står för värdefulla insatser inom svensk miljö och ekologi.

Röstningen är igång och pågår till och med den 25 augusti. Samtliga finalister bedöms även av en jury som består av familjemedlemmar från familjerna Taube, Alfredson och Danielsson, representanter från Coop och Max Burgers hållbarhetschef Kaj Török som är årets fristående jurymedlem.

Musselfeed 
Erbjuder musslor i en ny form som kan användas i både mat- och foderprodukter. Proteinpulvret som utvinns från musslorna har dessutom lägre klimatpåverkan än vassle som dominerar marknaden idag.

Torfolk & Vänner
Torfolk & Vänner ger unga och nyanlända möjligheten att få en sysselsättning inom odling, bland annat genom uthyrning av mark och maskiner samt mentorskap.

Jävligt Gott
Med sin matblogg och sina föreläsningar har Gustav Johansson nått ut till tusentals kring hur våra matvanor kan fortsätta föra oss samman utan att nyttja jordens resurser på ett ohållbart sätt.

2000 m2
Tillsammans med forskare, experter, odlare, kockar, konstnärer, affärsutvecklare, innovatörer har Rosendahls Trädgård på en begränsad yta odlat fram en matkultur som respekterar gränserna för vad planeten och människan tål.

Peckas
Producerar tomater och regnbågslax i ett slutet kretslopp i Norrland, i syfte att skapa ett friskare hav.

Havstenssunds Ostron 
Odlar storskaligt svenska ostron i den lilla orten Havstenssund, något ingen annan lyckats med att göra havsbaserat tidigare.

Lupinta
Svenskodlat protein från lupiner som odlas utan kemikalier och med mycket lägre klimatbelastning än importerad soja.

Om Änglamarkspriset:
Änglamarkspriset har delats ut av Coop sedan 2002 i syfte att lyfta fram goda initiativ inom hållbarhet. Priset premierar en person eller organisation som driver på för gröna och hållbara lösningar inom mat och matproduktion.

För mer information, vänligen kontakta:
Coops presstjänst: 010-743 13 13

  • Kampen mot matsvinn och matfattigdom uppmärksammas – Föreningen Ätbart tilldelas årets Änglamarkspris

    Kampen mot matsvinn och matfattigdom uppmärksammas – Föreningen Ätbart tilldelas årets Änglamarkspris

    I Sverige slänger hushållen mat för 14 miljarder kronor årligen och 450 000 ton mat går till spillo i primärproducentleden. Den rikstäckande föreningen Ätbart som startade i Skövde tilldelas nu årets Änglamarkspris på 250 000 kronor för sitt arbete med att minska matsvinnet och matfattigdomen. Änglamarkspriset, som delas ut för 23:e året i rad, går till unga personer som genomför betydande insatser för vår miljö i Sverige och därmed bidrar till en hållbar framtid.
    Read more
  • Kassen som används flest gånger är den mest hållbara

    Kassen som används flest gånger är den mest hållbara

    Coop kommer att sänka priset på plastbärkassar i våra butiker från 6,95 kronor till 3,95 kronor från och med den 1 november. Detta som en direkt följd av att den punktskatt som infördes på plastbärkassar år 2020 tas bort. Coop uppmanar sina medlemmar och kunder att använda sina bärkassar många gånger.
    Read more