Grådö Mejeri kontrakterar fler mjölkgårdar

För att möta den ökande efterfrågan på Coops egna mejeriprodukter, har Coop-ägda Grådö Mejeri nu rekryterat 13 nya mjölkgårdar i Dalarna, Västmanland och Uppland. Gårdarna kommer att leverera cirka 13 miljoner kilo mjölkråvara med start januari 2014.

– Vi har fått mycket bra respons från intresserade mjölkleverantörer och är givetvis glada över att kunna erbjuda de mjölkbönder vi nu kontrakterar ett avtal med marknadens bästa villkor, säger Staffan Eklöv, vd Grådö Mejeri.

Coop-ägda Grådö Mejeri erbjuder ett kilopris som ligger drygt 16 öre över marknadspriset. Mejeriet förbättrar också likviditeten genom att på varje avräkning betala ut en ersättning som motsvarar mejeriföreningars efterlikvid och konsolidering. De mjölkbönder som tecknat avtal upplever att detta motsvarar ett löpande förbättrat mjölkpris på 30-40 öre/kg vid leverans av 1 miljon kilo mjölk.

Bröderna Lars och Per Anderson har mjölkgården Simtuna Isby 2 i Fjärdhundra. De har idag skrivit avtal med Grådö Mejeri om leverans av mjölkråvara.

– Avtalet med Grådö Mejeri innebär att vi nu återigen har ett investeringsutrymme för underhåll av gården. Det är också en nytändning för oss som egenföretagare att leverera mjölk till ett mindre lokalt mejeri. Det ger en större närhet i affärsrelationen, säger Lars Anderson.

Mjölkleveransavtalen är 5-åriga för att såväl mjölkbönderna som Grådö Mejeri ska kunna planera sina verksamheter på bästa sätt. 39 svenska mjölkgårdar kommer 2014 att leverera mjölkråvara till Coop-ägda Grådö Mejeri, för att möta den ökande efterfrågan på Coops egna mejeriprodukter. Produkterna säljs i Coops drygt 700 butiker sedan början av året.

– Coop-mjölken har en försäljningsutveckling som väl överträffar vår målsättning. Därmed har vi fått kvitto på att våra konsumenter vill ha svensk mjölk till ett lägre pris, säger Thomas Areskoug, chef för Coops egna varumärken, Coop Inköp & Kategori AB.

Grådö Mejeri producerar även Coop mellanfil, fil, grädde, naturell yoghurt, A-fil, liksom Änglamark lätt, mellan och standardmjölk, Änglamark fil och A-fil samt Änglamark gräddfil, lätt crème fraiche och crème fraiche. Nästa vecka utökar mejeriet produktionen med tre produkter som kommer att säljas i Coops butiker: Coop standardmjölk 1,5 l, Coop gräddfil 3 dl och 5 dl samt Coop crème fraiche 34 % 2 dl och 5 dl. 

Bilder från pressmötet på Simtuna Isby 2 finns på:
https://www.coop.se/Globala-sidor/Pressrum/

 • Coop fixar festen tillsammans med IJustWantToBeCool

  Coop fixar festen tillsammans med IJustWantToBeCool

  Med start måndagen den 30 januari och sex veckor framåt sätter Coop fullt fokus på snacks och underhållning tillsammans med humortrion IJustWantToBeCool och contentbyrån Splay One.
  Läs mer
 • Coop utökar återkallelse av ägg med fler datum

  Coop utökar återkallelse av ägg med fler datum

  Som en extra försiktighetsåtgärd utökas tidigare återkallelse av ägg och omfattar nu samtliga datum med bäst före-datum från 21 december 2022 till och med bäst före-datum 28 januari 2023. Återkallelsen görs med anledning av risk för salmonella. Återkallelsen gäller Coop Ägg Frigående 12-pack, Coop Ägg Frigående 24-pack samt Xtra Ägg Frigående 15-pack.
  Läs mer