Götes initiativ ska ge tusentals kronor till forskning

Rock- och bluesgala till förmån för MS-drabbade

Lördag den 10 september blir det rock- och bluesgala på Olssons Brygga i Arvika. Band såsom Blue Ass Blues Band, Too Late, Kent Ford & the Hep Jump Stompers, Peak Rate och X-Rays ställer, tillsammans med konferencieren Johan Birgersson, upp utan ersättning.

img_3017

oto; Konferencieren Johan Birgersson hälsar, tillsammans med initiativtagaren Göte Persson, välkommen till Rock- och bluesgala till förmån för forskningen runt MS.

Intäkterna från entréavgifter och eventuella sponsringspengar kommer att gå till forskningen runt MS. Initiativet kommer från arvikabon Göte Persson och är ett samarrangemang mellan Neurologiskt Handikappades Riksförbund (NHR), Olssons brygga och Konsum Värmland.

– MS är en sjukdom som tusentals svenskar drabbats av. Idag vet man inte varför, och det finns heller inget slutligt botemedel. Så här krävs det forskning, och forskning kostar pengar. Vi på NHR välkomnar därför initiativet med en rock- och bluesfestival för MS, som inte bara ger ett värdefullt tillskott i kassan. Det hjälper också till att sprida kunskap runt sjukdomen, säger Kathleen Bengtsson-Hayard, ordförande för NHR i Sverige.

Enskilt initiativ

Göte Persson är en 52-årig musikintresserad Arvikabo. För inte så länge sedan levde han ett normalt ”svenssonliv” med jobb, lägenhet, familj och ett brinnande intresse för musicerande i ett antal olika band med sitt munspel. Men hans liv förändrades dramatiskt för tre år sedan, då han fick diagnosen MS. Och idag är Göte helt rullstolsburen.

– Jag hade ingen som helst tanke på att MS var något som kunde drabba mig. Sjukdomen innebar stora förändringar för mig. Både socialt, arbetsmässigt och inte minst ekonomiskt, säger Göte. Men redan från början bestämde jag mig för att ta tillvara alla glädjeämnen i livet, där musik är en viktig del.

Intäkterna till NHR

Idén med en rock- och bluesfestival för MS dök upp i Götes tankar för några månader sedan. Och den 10 september är det alltså dags. Entrén, och eventuella sponsringsintäkter, kommer att gå till Neurologiskt Handikappades Riksförbund att användas till forskning runt MS

– Det har varit mer arbete än jag trodde. Men det är så många som varit välvilliga till idén. All heder åt banden, Olssons Brygga och Konsum Värmland och många andra som gör detta möjligt. Jag hoppas också på att många företag runt Arvika och Värmland ställer upp som sponsorer. Desto mer pengar går till forskningen runt MS.

– Galan är ett lokalt och kulturellt evenemang, som dessutom har ett hedervärt syfte. För oss känns det därför ganska naturligt att vara med och bidra med vårt strå till stacken, avslutar Konsum Värmlands VD och koncernchef Steve Fredriksson.

Fakta om insamlingen

Entréavgiften (100 kronor) och eventuella sponsringsintäkter kommer att gå till NHRs 90-konto, som kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vid förköp via Tickster dras en administrationsavgift på max tio kronor per biljett.

De som vill stödja galan kan sätta in pengar på NHRs PG 90 10 07-5. Märk betalningen med Arvika för MS. På plats kan man också använda SMS för spontana gåvor. Messa MS till telefonnummer 72930, så skänks 50 kronor till NHR. (eventuell trafikavgift tillkommer)

Fakta om MS

Multipel skleros är en kronisk, neurologisk sjukdom som drabbar nervceller i det centrala nervsystemet (CNS). Det centrala nervsystemet består av hjärnan och ryggmärgen. Ordet multipel skleros betyder ”många ärr” och syftar på att det bildas ärr på olika ställen av CNS.

– MS debuterar oftast i åldrarna 20-40 år

– MS är nästan dubbelt så vanligt hos kvinnor än hos män

– MS påverkar olika människor på olika sätt

– Det är mycket svårt att förutsäga förloppet av MS
– MS är inte smittsamt

– MS är en neurologisk sjukdom och inte en muskelsjukdom

– Man tror att det är en kombination av olika faktorer som orsakar MS

– MS är vantligare i länder med kyligare klimat

– Omkring 13 000 svenskar har MS, varje år får 600 nya personer diagnosen.

Ytterligare fakta, se gärna; www.nhr.se, www.konsumvarmland.se www.olssonsbrygga.se

För ytterligare information, kontakta; Initiativtagaren Göte Persson, 073-0943897, kommunikationschefen på NHR Marit Jenset, tfn; 08-677 70 67, 070-6291992 eller Klas Olsson, informationschef Konsum Värmland, 054-220102