Glada grisar hyllas med Änglamarkspriset

Igår korade svenska folket vinnaren av Änglamarkspriset 2014 som delas ut av Coop och är ett av Sveriges största miljöpris. Jord på Trynet som föder upp KRAV-märkta grisar var de som till slut kammade hem förstaplatsen och ett pris på 100 000 kronor. Resultatet av röstningen speglar den aktuella debatt där många röster höjts för en skonsammare och mer naturlig grisuppfödning.

Vinnaren av Änglamarkspriset utsågs igår under Konsumentföreningen Stockholms familjedag på Skansen. Inför tusentals besökare mottog Jord på Trynet prischecken på Sollidenscenen.

 Det här priset är oerhört viktigt för den svenska grisnäringen och självklart jättekul för oss. Men mest roligt är det nog ändå för grisarna. Att vinna Änglamarkspriset toppar allt. Coop ligger i framkant när det gäller ekologi. De är mycket ambitiösa och har ett långsiktigt perspektiv. Det här priset kommer att synliggöra oss bönder. Äntligen får vi vara med som en viktig del i produktionskedjan, säger Anders Karlsson, styrelseledamot, Jord på Trynet.

Jord på Trynet är en sammanslutning av 24 KRAV-märkta grisuppfödare i Sverige som tillsammans står för i princip all produktion av KRAV-märkt fläskkött. På alla Jord på Trynets gårdar får grisarna leva så naturligt som möjligt, de får gå ute varje dag och böka i jorden, de har tillgång till gyttjebad, och griskultingarna får vara länge med sina mammor.

 Det är kolossalt glädjande att vi har fått så många nomineringar och kunnat välja ut fantastiska finalister till Änglamarkspriset. Det finns uppenbart många entreprenörer som vill göra skillnad och ge oss bra svensk mat på tallriken. Jord på Trynet bidrar på ett konkret sätt till hållbar svensk matproduktion. Allt fler vill äta kött som kommer från djur som haft det bra. Dessa grisar tror jag är glada grisar, säger Louise König, juryrepresentant och hållbarhetschef på Coop.

Enligt en färsk undersökning, som Coop låtit göra, vill konsumenterna gärna handla mer svensk, ekologisk och etiskt producerad mat. Här ger Coops långsiktiga strategiska satsning på ekologi resultat. Senaste kvartalet har försäljningsandelen av ekologiska varor ökat med hela 43 procent i jämförelse med samma period förra året. Kunderna finns men nu måste producenterna hänga med så att utbudet möter efterfrågan. Omställningen till ekologiska lantbruk har avstannat och behöver en boost. Änglamarkspriset är ett av flera initiativ från Coop för att främja ekologisk och hållbar mat i Sverige.

 Det är ju konsumenten som väljer vad de ska handla. Genom att lägga sin röst på Jord På Trynet har de visat att de bryr sig om kvalitet, smak och att grisars livskvalitet spelar roll, säger Carina Andersson, vice ordförande, Jord på Trynet.

I år delas Änglamarkspriset ut för 13:e året i rad, ett sätt för Coop att uppmärksamma aktörer som föregår med gott exempel och gör viktiga insatser för miljön. Temat för årets pris var Svenskt på tallriken och syftar till att lyfta fram de som jobbar aktivt för en hållbar matproduktion i Sverige.

Kontaktpersoner
Louise König, hållbarhetschef Coop och jurymedlem, 010- 743 21 17, louise.konig@kf.se
Carina Andersson, vice ordförande, Jord på Trynet, 070-345 81 75, carina@hogstalantbruk.se

 • Träffa Coop i Almedalen

  Träffa Coop i Almedalen

  I nästa vecka startar Almedalen 2024. Coop kommer vara i Visby för att delta i debatter, möten och samtal. Några av de ämnen som vi kommer att diskutera är stärkt krisberedskap, vägen mot en mer hållbar livsmedelskedja samt hur vi kan säkra en robust livsmedelsförsörjning med levande butiker i hela landet.  
  Read more
 • Ny testvinst för Coop bearnaise

  Ny testvinst för Coop bearnaise

  År efter år fortsätter Coops bearnaisesås att imponera på landets smakpaneler. Nu även i Testfaktas oberoende laboratorietest.
  Read more