Glada grisar hyllas med Änglamarkspriset

Igår korade svenska folket vinnaren av Änglamarkspriset 2014 som delas ut av Coop och är ett av Sveriges största miljöpris. Jord på Trynet som föder upp KRAV-märkta grisar var de som till slut kammade hem förstaplatsen och ett pris på 100 000 kronor. Resultatet av röstningen speglar den aktuella debatt där många röster höjts för en skonsammare och mer naturlig grisuppfödning.

Vinnaren av Änglamarkspriset utsågs igår under Konsumentföreningen Stockholms familjedag på Skansen. Inför tusentals besökare mottog Jord på Trynet prischecken på Sollidenscenen.

 Det här priset är oerhört viktigt för den svenska grisnäringen och självklart jättekul för oss. Men mest roligt är det nog ändå för grisarna. Att vinna Änglamarkspriset toppar allt. Coop ligger i framkant när det gäller ekologi. De är mycket ambitiösa och har ett långsiktigt perspektiv. Det här priset kommer att synliggöra oss bönder. Äntligen får vi vara med som en viktig del i produktionskedjan, säger Anders Karlsson, styrelseledamot, Jord på Trynet.

Jord på Trynet är en sammanslutning av 24 KRAV-märkta grisuppfödare i Sverige som tillsammans står för i princip all produktion av KRAV-märkt fläskkött. På alla Jord på Trynets gårdar får grisarna leva så naturligt som möjligt, de får gå ute varje dag och böka i jorden, de har tillgång till gyttjebad, och griskultingarna får vara länge med sina mammor.

 Det är kolossalt glädjande att vi har fått så många nomineringar och kunnat välja ut fantastiska finalister till Änglamarkspriset. Det finns uppenbart många entreprenörer som vill göra skillnad och ge oss bra svensk mat på tallriken. Jord på Trynet bidrar på ett konkret sätt till hållbar svensk matproduktion. Allt fler vill äta kött som kommer från djur som haft det bra. Dessa grisar tror jag är glada grisar, säger Louise König, juryrepresentant och hållbarhetschef på Coop.

Enligt en färsk undersökning, som Coop låtit göra, vill konsumenterna gärna handla mer svensk, ekologisk och etiskt producerad mat. Här ger Coops långsiktiga strategiska satsning på ekologi resultat. Senaste kvartalet har försäljningsandelen av ekologiska varor ökat med hela 43 procent i jämförelse med samma period förra året. Kunderna finns men nu måste producenterna hänga med så att utbudet möter efterfrågan. Omställningen till ekologiska lantbruk har avstannat och behöver en boost. Änglamarkspriset är ett av flera initiativ från Coop för att främja ekologisk och hållbar mat i Sverige.

 Det är ju konsumenten som väljer vad de ska handla. Genom att lägga sin röst på Jord På Trynet har de visat att de bryr sig om kvalitet, smak och att grisars livskvalitet spelar roll, säger Carina Andersson, vice ordförande, Jord på Trynet.

I år delas Änglamarkspriset ut för 13:e året i rad, ett sätt för Coop att uppmärksamma aktörer som föregår med gott exempel och gör viktiga insatser för miljön. Temat för årets pris var Svenskt på tallriken och syftar till att lyfta fram de som jobbar aktivt för en hållbar matproduktion i Sverige.

Kontaktpersoner
Louise König, hållbarhetschef Coop och jurymedlem, 010- 743 21 17, louise.konig@kf.se
Carina Andersson, vice ordförande, Jord på Trynet, 070-345 81 75, carina@hogstalantbruk.se

 • Två av tre vill ändra sina matvanor i år

  Två av tre vill ändra sina matvanor i år

  Många ser ett nytt år som en möjlighet för förändring och att skaffa sig nya vanor. De senaste två åren har Coops Matometer tittat på hur svensken vill förändra sina matvanor i det nya året. En färsk undersökning visar att två av tre kommer att förändra sina matvanor 2020. Det är främst kvinnor och unga personer i åldern 16-25 som kommer att förändra sina matvanor och den förändring som flest vill göra 2020 är att äta mer hälsosamt.
  Läs mer
 • Nu startar Foodtech-acceleratorn Bloomer

  Nu startar Foodtech-acceleratorn Bloomer

  Nya acceleratorprogrammet Bloomer riktar sig till Foodtech-entreprenörer som vill utveckla lösningar och tjänster som ska göra livsmedelsbranschen mer hållbar. Bakom acceleratorn står Coop, Norrsken Foundation och Sweden Foodtech. Bloomer är ett unikt program som erbjuder rätt förutsättningar för entreprenörer som vill göra skillnad.
  Läs mer