För produktion av lokal, grön el direkt till fastigheten; Konsum Värmland installerar 900 solcellspaneler på 2 000 kvm tak

För produktion av lokal, grön el direkt till fastigheten; Konsum Värmland installerar 900 solcellspaneler på 2 000 kvm tak

Konsum Värmland har påbörjat ett projekt gällande utvärdering av solcellspaneler. Som ett första steg har man beslutat att, i samarbete partnern Eneo, montera 900 solcellspaneler på en cirka 2 000 kvm stor takyta på Coop Forum i Kristinehamn. Installationen beräknas vara färdigställd vid årsskiftet och kommer bli en av Värmlands största takbaserade solcellsanläggningar

 • Detta är ett led i Konsum Värmlands långsiktiga hållbarhetsarbete, säger Konsum Värmlands VD Tomas Sjölander. Jämfört med den genomsnittliga elen på det nordiska elnätet så sparar anläggningen cirka 20 ton koldioxid per år. Dessutom räknar vi med att spara pengar åt föreningen.

Motsvarar 45 normalstora villor
De 900 solpanelerna kommer att ge en elproduktion på cirka 225 MWh ett normalsoligt år, något som motsvarar hushållselen för 45 normalstora villor. Den el som solpanelerna producerar kommer direkt att användas av Coop Forum Kristinehamn och bidrar därför till en total minskad årskonsumtion. Investeringen för anläggningen, inklusive drift och produktion, uppgår till cirka 3 Mkr och betalas till Eneo via ett uppgjort pris på levererad el.

 • Vi har valt att använda en enkel affärsmodell där en partner har ansvar för anläggningen. Från vår sida följer vi utvecklingen med intresse och kommer inom kort att utvärdera för att se om modellen lämpar sig på fler platser i Värmland, menar Tomas Sjölander.

Ekologiskt helhetstänkande
Även medarbetarna vid Coop Forum i Kristinehamn är entusiastiska till satsningen.  Butiken har sedan länge jobbat hårt med att lyfta fram ett brett utbud av lokala och ekologiska varor.

 • Vår ambition är att erbjuda Kristinehamns bästa sortiment av lokala- och ekologiska varor. Att vi dessutom kommer att kunna producera lokal- och miljövänlig energi ser vi som ytterligare en fjäder i hatten i vårt lokala hållbarhetsarbete, säger Marcus Andersson som är affärschef vid Coop Forum i Kristinhamn.
Solceller_Coop_Kristinehamn

3-d animering över taket och placeringen av solceller på Coop Forum Kristinehamn. Bild; Eneo (Fri publicering)

Monteringen kommer att påbörjas, efter att bygglov har beviljats, under vintern och beräknas tas i drift vid årsskiftet.

 

För ytterligare fakta; se gärna; www.konsumvarmland.se eller https://eneosolutions.se/

För ytterligare information, kontakta Konsum Värmlands VD Tomas Sjölander, tfn; 010-410 81 79, kommunikationschef Klas Olsson, tfn; 010-410 81 02 eller affärschefen vid Coop Forum Kristinehamn Marcus Andersson, tfn; 010-410 90 30

 • Matpriskollen: Coop Online har billigaste matkassen i Stockholm

  Matpriskollen: Coop Online har billigaste matkassen i Stockholm

  Coop har den billigaste hemlevererade matkassen online av alla dagligvaruaktörerbåde i Stockholm och Malmö, enligt en ny undersökning från Matpriskollen. Matkassen från Stora Coop i Stockholm är billigast och kostar 2 310 kr där den dyraste kostar 2 811 kronor, enligt Matpriskollens undersökning. I undersökningen är Coops medlemsbonus, som kan ge nästan 7,5 procent i rabatt när man storhandlar för 10 000 kr/månad, inräknad.
  Read more
 • Matpriskollen: Coop Online har billigaste matkassen i Malmö

  Matpriskollen: Coop Online har billigaste matkassen i Malmö

  Coop har den billigaste hemlevererade matkassen online av alla dagligvaruaktörer både i Stockholm och Malmö, enligt en ny undersökning från Matpriskollen. I Malmö är matkassen från Stora Coop billigast och kostar 2 288 kronor samtidigt som den dyraste kostar 2 711 kronor, enligt Matpriskollens undersökning. I undersökningen är Coops medlemsbonus, som kan ge nästan 7,5 procent i rabatt när man storhandlar för 10 000 kr/månad, inräknad.
  Read more