Färre rån i Coopbutiker

Pressmeddelande

Trots rekordmånga butiksrån i riket som helhet så rånades färre Coopbutiker 2009, jämfört med 2008.

Coop arbetar medvetet för att göra butiksmiljön säkrare för både kunder och personal. Coop har lyckats sänka antalet rån från en toppnotering på 62 rån 2005. 40 Coopbutiker rånades 2009, jämfört med 46 butiker 2008. Minskningen ska ses i ljuset av att antalet butiksrån i riket som helhet uppgick till 1 161 för helåret 2009, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Det är en ökning med över 15 procent jämfört med föregående år.

November månad var den hittills mest råndrabbade månaden i Sverige, med preliminärt 134 butiksrån. Under samma månad drabbades Coop av ett enda rån.

– Vi måste vara ödmjuka, vi gör rätt saker men vi kan göra ännu mer. Vi behöver fortsätta installera slutna kontanthanteringssystem, men också jobba med utbildning och se till att vi har goda säkerhetsrutiner som skyddar personal och kunder, säger Petrus Bolin, koncernsäkerhetschef för KF.

Precis som för branschen som helhet, så drabbas Coop oftast av rån i Stockholmsområdet. Över 60 procent av rånen mot Coopbutiker i fjol begicks i Stockholm med omnejd.

– Tyvärr drabbas butiker i Stockholmsområdet av rånförsök, trots att butikerna har slutna kontanthanteringssystem. Vi ska bli ännu tydligare med skyltar och dekaler, så att potentiella rånare förstår att det inte går att komma åt kontanter i våra butiker, säger Petrus Bolin.

Säkerhetsutbildning för personalen, kameraövervakning och annan bevakning är andra åtgärder för att ytterligare minska antalet rån mot Coopbutiker. Om butiksrånare över huvud taget kommer över något byte, så är det i regel mindre summor.

För ytterligare information: Petrus Bolin, koncernsäkerhetschef för KF, 08-743 20 60 Coops pressjour, tel. 08-743 23 33

 • Handla mat på nätet och hämta dina kassar på Göteborg Landvetter

  Handla mat på nätet och hämta dina kassar på Göteborg Landvetter

  Coop är först ut i Sverige med en innovativ tjänst för att leverera mat som beställts på nätet. 16 april startar Coop ett test där man kan beställa sin mat på nätet och sedan välja att hämta ut matkassarna utanför ankomsthallen på Göteborg Landvetter Airport. Kraven på flexiblare leveranslösningar ökar, samtidigt förväntas kraven från kunder öka ännu mer när fler väljer att köpa mat på nätet.
  Läs mer
 • Coop och Änglamark branschledande varumärken inom hållbarhet

  Coop och Änglamark branschledande varumärken inom hållbarhet

  Änglamark rankas som Sveriges mest hållbara varumärke inom mat och dryck samtidigt som Coop för andra året i rad utses till den hållbaraste matkedjan. Det står klart när Nordens största...
  Läs mer