Det här packas i matsäcken på sportlovet

Det här packas i matsäcken på sportlovet

Nu är sportlovsveckorna igång. Många väljer att tillbringa ledigheten utomhus, på utflykter i naturen, kanske med skridskor eller skidor på fötterna. I en färsk undersökning har Coops Matometer frågat vad vi helst har med oss i matsäcken på våra utflykter. Undersökningen visar att det man helst packar med sig på utflykten är smörgås med pålägg samtidigt som yngre tillfrågade i större utsträckning packar sin matsäck med ”bars”.

Coops Matometer har med hjälp av Demoskop frågat 975 svenskar vad de har med sig som matsäck när de går på utflykt. Mest populärt, vilket mer än hälften angett, är att ta med sig  smörgås med pålägg, kaffe eller frukt i sin matsäck. Däremot var tillfrågade personer i åldern 16-25 inte lika intresserade av att ta med sig kaffe på utflykten. Bara var tredje fyller termosen med kaffe. De tycks även vara mer intresserade än andra målgrupper av praktiska förpackningar och trendiga tilltugg som olika typer av ”bars” (protein/nöt/frukt) eller drickyoghurt.

Familjer
Bland de som deltagit i undersökningen och som angett att de bor i hushåll med tre barn svarade hälften att de tog med sig bullar och kakor i matsäcken, vilket var en högre andel jämfört med andra tillfrågade grupper. Samtidigt har så många som sex av tio i samma grupp angett att de har med sig frukt i matsäcken, vilket är en högre andel jämfört med andra som angett att de bor i hushåll med barn.

De som oftast har med sig varm choklad och korv med bröd på utflykten är personer i singelhushåll med barn. Matsäck som kräver lite mer förberedelser, som hamburgare eller pastasallad, hittar vi bland de som angett att de bor med en partner tillsammans med två barn.

Topp tio att ta med på utflykten (alla utfrågade)
#1 – Smörgås med pålägg (61 %)
#2 – Kaffe (57 %)
#3 – Frukt (51 %)
#4 – Bullar/Kakor (28 %)
#5 – Pastasallad (26 %)
#6 – Drickyoghurt (15 %)
#6 – Varm choklad (15 %)
#8 – Sallad (12 %)
#8 – Bars (protein/nöt/frukt) (12 %)
#10 – Varm korv med bröd (11 %)

Slutsatser från undersökningen:

 • Mest populärt i matsäcken bland alla tillfrågade är smörgås med pålägg 61 %, kaffe 57 % och frukt 51 %.
 • 60 % av tillfrågade kvinnor har med sig frukt, 32 % har med sig pastasallad och 29 % har med sig bullar och kakor.
 • Personer i åldern 16-25 föredrar i större utsträckning bars (protein/nöt/frukt) vilket 31 % angett och drickyoghurt vilket 23 % angett.
 • 50 % av de tillfrågade som bor i hushåll med tre barn packar med sig bullar och kakor i sin matsäck. 65 % av svarande i denna grupp har även angett att de har med sig frukt när de går på utflykt.
 • 33 % av de tillfrågade som bor i singelhushåll med barn har med sig varm choklad i matsäcken.

Coops Matometer är Sveriges största undersökning om vad människor i Sverige äter till vardags och utgör i dagsläget en databas med information om mer än 150 000 måltider. Undersökningen görs av Coop tillsammans med Demoskop och uppdateras varje vecka med 6 000 nya måltider.

För mer information och fakta från Matometern kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13

 • Så påverkade värmeböljan svenskens matvanor

  Så påverkade värmeböljan svenskens matvanor

  Coops Matometer har analyserat 45 000 måltider för att se vad svensken har ätit mer eller mindre av årets varma sommar jämfört med förra sommaren. Förutom den förväntade ökningen av glass och drycker så har svensken ätit mer sallad, granola och melon men mindre choklad, kött och fikabröd.
  Läs mer
 • Tre av tio väljer vegetariska måltider visar nytt index

  Tre av tio väljer vegetariska måltider visar nytt index

  Fler än tre av tio svenskar valde en lakto-ovo vegetarisk måltid i maj, visar ett nytt vego-index, som bygger på data från fler än 400 000 måltider från Coops Matometer. Det är kvinnor samt yngre personer som oftast väljer vegetariska måltider. Matometerns vego-index visar också att de som väljer vegetariska måltider har ökat med två procentenheter sen maj 2017.
  Läs mer