Det här packas i matsäcken på sportlovet

Det här packas i matsäcken på sportlovet

Nu är sportlovsveckorna igång. Många väljer att tillbringa ledigheten utomhus, på utflykter i naturen, kanske med skridskor eller skidor på fötterna. I en färsk undersökning har Coops Matometer frågat vad vi helst har med oss i matsäcken på våra utflykter. Undersökningen visar att det man helst packar med sig på utflykten är smörgås med pålägg samtidigt som yngre tillfrågade i större utsträckning packar sin matsäck med ”bars”.

Coops Matometer har med hjälp av Demoskop frågat 975 svenskar vad de har med sig som matsäck när de går på utflykt. Mest populärt, vilket mer än hälften angett, är att ta med sig  smörgås med pålägg, kaffe eller frukt i sin matsäck. Däremot var tillfrågade personer i åldern 16-25 inte lika intresserade av att ta med sig kaffe på utflykten. Bara var tredje fyller termosen med kaffe. De tycks även vara mer intresserade än andra målgrupper av praktiska förpackningar och trendiga tilltugg som olika typer av ”bars” (protein/nöt/frukt) eller drickyoghurt.

Familjer
Bland de som deltagit i undersökningen och som angett att de bor i hushåll med tre barn svarade hälften att de tog med sig bullar och kakor i matsäcken, vilket var en högre andel jämfört med andra tillfrågade grupper. Samtidigt har så många som sex av tio i samma grupp angett att de har med sig frukt i matsäcken, vilket är en högre andel jämfört med andra som angett att de bor i hushåll med barn.

De som oftast har med sig varm choklad och korv med bröd på utflykten är personer i singelhushåll med barn. Matsäck som kräver lite mer förberedelser, som hamburgare eller pastasallad, hittar vi bland de som angett att de bor med en partner tillsammans med två barn.

Topp tio att ta med på utflykten (alla utfrågade)
#1 – Smörgås med pålägg (61 %)
#2 – Kaffe (57 %)
#3 – Frukt (51 %)
#4 – Bullar/Kakor (28 %)
#5 – Pastasallad (26 %)
#6 – Drickyoghurt (15 %)
#6 – Varm choklad (15 %)
#8 – Sallad (12 %)
#8 – Bars (protein/nöt/frukt) (12 %)
#10 – Varm korv med bröd (11 %)

Slutsatser från undersökningen:

 • Mest populärt i matsäcken bland alla tillfrågade är smörgås med pålägg 61 %, kaffe 57 % och frukt 51 %.
 • 60 % av tillfrågade kvinnor har med sig frukt, 32 % har med sig pastasallad och 29 % har med sig bullar och kakor.
 • Personer i åldern 16-25 föredrar i större utsträckning bars (protein/nöt/frukt) vilket 31 % angett och drickyoghurt vilket 23 % angett.
 • 50 % av de tillfrågade som bor i hushåll med tre barn packar med sig bullar och kakor i sin matsäck. 65 % av svarande i denna grupp har även angett att de har med sig frukt när de går på utflykt.
 • 33 % av de tillfrågade som bor i singelhushåll med barn har med sig varm choklad i matsäcken.

Coops Matometer är Sveriges största undersökning om vad människor i Sverige äter till vardags och utgör i dagsläget en databas med information om mer än 150 000 måltider. Undersökningen görs av Coop tillsammans med Demoskop och uppdateras varje vecka med 6 000 nya måltider.

För mer information och fakta från Matometern kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13

 • Två av tre svenskar kommer att förändra sina matvanor i år

  Två av tre svenskar kommer att förändra sina matvanor i år

  Nytt år, nya möjligheter. Många svenskar ser ett nytt år som ett bra tillfälle att skapa nya vanor och att ändra sina matvanor. En undersökning bland 1 300 svenskar som genomförts på uppdrag av Coops Matometer visar tydligt att fler personer i storstadsområden och fler kvinnor än män vill ändra något med sina matvanor. Det vanligaste är att man vill äta mindre sötsaker, och hela fyra av fem tillfrågade tror också att de kommer att lyckas med sin förändring i det nya året.
  Läs mer
 • Svenskarna vill ha hemrullade köttbullar på julbordet

  Svenskarna vill ha hemrullade köttbullar på julbordet

  Julen närmar sig med stormsteg och denna vecka sker de stora matinköpen till julbordet. En del julmat köps även färdiglagad vilket för många kan minska julstressen. Demoskop har på uppdrag av Coops Matometer frågat en representativ grupp på mer än 1 200 svenskar vilka rätter som är måsten på julbordet, vad som måste vara hemlagat och vad man helst köper färdiglagat.
  Läs mer