Det här packas i matsäcken på sportlovet

Det här packas i matsäcken på sportlovet

Nu är sportlovsveckorna igång. Många väljer att tillbringa ledigheten utomhus, på utflykter i naturen, kanske med skridskor eller skidor på fötterna. I en färsk undersökning har Coops Matometer frågat vad vi helst har med oss i matsäcken på våra utflykter. Undersökningen visar att det man helst packar med sig på utflykten är smörgås med pålägg samtidigt som yngre tillfrågade i större utsträckning packar sin matsäck med ”bars”.

Coops Matometer har med hjälp av Demoskop frågat 975 svenskar vad de har med sig som matsäck när de går på utflykt. Mest populärt, vilket mer än hälften angett, är att ta med sig  smörgås med pålägg, kaffe eller frukt i sin matsäck. Däremot var tillfrågade personer i åldern 16-25 inte lika intresserade av att ta med sig kaffe på utflykten. Bara var tredje fyller termosen med kaffe. De tycks även vara mer intresserade än andra målgrupper av praktiska förpackningar och trendiga tilltugg som olika typer av ”bars” (protein/nöt/frukt) eller drickyoghurt.

Familjer
Bland de som deltagit i undersökningen och som angett att de bor i hushåll med tre barn svarade hälften att de tog med sig bullar och kakor i matsäcken, vilket var en högre andel jämfört med andra tillfrågade grupper. Samtidigt har så många som sex av tio i samma grupp angett att de har med sig frukt i matsäcken, vilket är en högre andel jämfört med andra som angett att de bor i hushåll med barn.

De som oftast har med sig varm choklad och korv med bröd på utflykten är personer i singelhushåll med barn. Matsäck som kräver lite mer förberedelser, som hamburgare eller pastasallad, hittar vi bland de som angett att de bor med en partner tillsammans med två barn.

Topp tio att ta med på utflykten (alla utfrågade)
#1 – Smörgås med pålägg (61 %)
#2 – Kaffe (57 %)
#3 – Frukt (51 %)
#4 – Bullar/Kakor (28 %)
#5 – Pastasallad (26 %)
#6 – Drickyoghurt (15 %)
#6 – Varm choklad (15 %)
#8 – Sallad (12 %)
#8 – Bars (protein/nöt/frukt) (12 %)
#10 – Varm korv med bröd (11 %)

Slutsatser från undersökningen:

 • Mest populärt i matsäcken bland alla tillfrågade är smörgås med pålägg 61 %, kaffe 57 % och frukt 51 %.
 • 60 % av tillfrågade kvinnor har med sig frukt, 32 % har med sig pastasallad och 29 % har med sig bullar och kakor.
 • Personer i åldern 16-25 föredrar i större utsträckning bars (protein/nöt/frukt) vilket 31 % angett och drickyoghurt vilket 23 % angett.
 • 50 % av de tillfrågade som bor i hushåll med tre barn packar med sig bullar och kakor i sin matsäck. 65 % av svarande i denna grupp har även angett att de har med sig frukt när de går på utflykt.
 • 33 % av de tillfrågade som bor i singelhushåll med barn har med sig varm choklad i matsäcken.

Coops Matometer är Sveriges största undersökning om vad människor i Sverige äter till vardags och utgör i dagsläget en databas med information om mer än 150 000 måltider. Undersökningen görs av Coop tillsammans med Demoskop och uppdateras varje vecka med 6 000 nya måltider.

För mer information och fakta från Matometern kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13

 • Hemmabagaren är tydlig – jag bakar den godaste kladdkakan

  Hemmabagaren är tydlig – jag bakar den godaste kladdkakan

  Vem bakar den godaste kladdkakan? Coops Matometer har inför Kladdkakans dag ställt frågan till drygt 1000 personer. Undersökningens visar på gott självförtroende – var fjärde uppger att de själva är den som bakar den godaste kladdkakan. Det råder heller inga tvivel om vad man helst äter till kladdkakan, en majoritet av de tillfrågade svarar grädde.
  Läs mer
 • Unga män nobbar vegetariska rätter

  Unga män nobbar vegetariska rätter

  Män i åldern 16 -24 är den grupp som i minst utsträckning väljer lakto-ovo vegetariska måltider till lunch och/eller middag, visar Matometerns vego-index. Det totala vego-indexet i september ligger på 30. Den grupp som i störst utsträckning väljer vegetariska alternativ är kvinnor i åldern 25-34 med ett indextal i september på 37,7. Vego-index för män i åldern 16-24 under samma period är däremot bara 20,8.
  Läs mer