De som äter vegetariskt upplever att de mår bättre

De som äter vegetariskt upplever att de mår bättre

Den vegetariska trenden har växt sig starkare de senaste månaderna. I april var hela 31,9 procent av måltiderna i hela landet lakto-ovo vegetariska visar Matometerns Vego-index som baserar sig på 12 000 måltider. Det är den högsta noteringen för indexet sen starten maj 2017.

Under april var 31,9 procent av luncherna och/eller middagarna i Sverige lakto-ovo vegetariska. Allra flest vegetariska rätter äts i storstäderna och speciellt i Stockholm där 36,7 procent av måltiderna var vegetariska i april och Stockholm ökar dessutom försprånget gentemot övriga landet. En annan grupp som äter fler vegetariska måltider än tidigare är männen där 27 procent av deras måltider i april var lakto-ovo vegetariska, en ökning med 3 procentenheter jämfört med maj 2017.

Matometerns Vego-index visar även att de som äter lakto-ovo vegetarisk lunch och/eller middag i större utsträckning värderar sitt hälsotillstånd som ganska eller mycket bra. Det är en tydlig skillnad gentemot de som ser sitt hälsotillstånd som dåligt och sett över tid visar indexet en tydlig skillnad mellan att äta vegetarisk kost och att må bra.

Sammanfattning av Matometerns Vego-index i april:

 • Vego-index ökar tydligt och ligger nu på 31,9 procent jämfört med 28,9 procent maj 2017.
 • För kvinnor ligger Vego-index på 36,8 procent och är högst i åldrarna 16-24 år (39,2%). För män ligger indexet på 27 procent och lägst bland män i åldern 16-24 år (22,5%).
 • Bland Sveriges riksområden så är vego-indexet högst i Stockholm (36,7%) och lägst i Småland med öarna (28,7%).
 • De som tränar mycket äter oftare vegetariskt än de som inte alls motionerar. De som tränar 3-4 gånger per vecka har ett Vego-index på 34,6 procent medan de som inte alls tränar ligger på 24,9 procent.

För mer information kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13

Om Matometerns vego-index
Matometerns Vego-Index beskriver i vilken utsträckning den vuxna svenska befolkningen väljer att äta lakto-ovo vegetariska måltider. Indexet fokuserar på vegetariska val till lunch och/eller middag och säger inget om hur många som är vegetarianer. Matometerns vego-index baseras på ett löpande medelvärde över tre månader och baseras på cirka 12 000 unika svar om cirka 24 000 luncher eller middagar. Resultaten insamlas via Norstats slumprekryterade webbpanel och sammanställs av Demoskop på uppdrag av Coops Matometer.

Om Coops Matometer
Coops Matometer är Sveriges största undersökning om vad människor i Sverige äter till vardags och utgörs i dagsläget av en databas med information om mer än 450 000 måltider. Undersökningen görs av Coop tillsammans med Demoskop. Matometerns databas uppdateras varje vecka med 6 000 nya måltider från en riksrepresentativ grupp i åldern 16-75 med information om vad de äter, när de äter och vem som äter.

 • Ny undersökning – så äter vi sill

  Ny undersökning – så äter vi sill

  Inlagd sill har en lång historia på det svenska matbordet och tar ofta plats vid högtider som midsommar, jul och påsk. En analys av Matometerns databas visar att den inlagda sillen oftast finns på svenska tallrikar i juni. En färsk undersökning visar även att den mest populära sillsorten är senapssill och den allra viktigaste ingrediensen om man ska lägga egen sill är lök.
  Läs mer
 • Var tredje ung vill ha grönare påskmat

  Var tredje ung vill ha grönare påskmat

  Snart börjar en av årets största mathelger, påsken. En färsk undersökning visar att allt fler vill ha fler vegetariska alternativ på påskbordet, att påskgodiset är mer populärt i år jämfört med förra året och att påskgodiset helst ska ställas fram i en skål.
  Läs mer